Страници

Пиле "Киев" / Chicken "Kiev"




"Я

л ли си Пиле Киев? Знам един ресторант, най-добрият в света. Пилето е много прясно, а маслото с което се намазва, не можеш да повярваш колко е хубаво." Едва ли има някой, който да не е гледал "Транспортер 3" и да не е обърнал внимание как  Валентина говори за храната, а почти в края на филма, пристигайки в Одеса, обяснява подробности точно за това пиле. Някъде в края на миналата година по БТВ, мисля, се въртяха няколко епизода от филма, а той ми е любим. Всъщност всичките му серии съм гледала безброй пъти. Но точно тогава, докато гледахме и малкият ми син го обзе такъв апетит за това пиле, че не ми остана друго, освен да го приготвя:). Търсейки рецепта за него, попаднах и на една торта "Киев", която предстои да правя:))), няма начин, просто...




Пиле "Киев"


За рецептата се доверих на сайта "Поваренок.ру". Пилето наистина е много вкусно, нямам представа дали е като в онзи ресторант, но си заслужава.
За направа на ароматното масло се използва подправка, която се нарича "Зелень". Тя представлява смес от връхчета на млади зелени подправки и пресен лук и чесън. Моята направих с магданоз, копър, чесън и зелен лук. Съотношението е по избор.



Продукти:
400 гр пилешко филе
150 гр натурална Филаделфия
черен пипер
сол

За ароматното масло:
100 гр краве масло
магданоз
пера зелен лук
копър
чесън

за паниране:
брашно
яйце
галета
1 ч.л. сладък червен пипер
щипка куркума

гарнитура:
картофено пюре
зелен грах
сол Малдон




Приготвяне:
Маслото се оставя да омекне на стайна температура, след което се смесва много добре с нарязаните зелении. Оформя се на продълговато руло, като колбас, завива се в стреч фолио и се прибира в камера за 15 минути.


Пилешкото филе се нарязва на кубчета и се смила в кухненски уред. Омесва се с Филаделфията, солта и пипера. Разделя се на няколко части. Във всяка се поставя парче от маслото, завиват се като "кебапче" и се панират последователно в брашно, пипер и куркума - разбито яйце - галета. По време на оформянето ръцете може да се намокрят, ако е необходимо.


Готовите "Котлети" престояват 10 минути, по желание може да се потопят още веднъж в галета и се пържат в загрята мазнина от всички страни. Изваждат се върху домакинска хартия да се отцедят и се сервират с гарнитура от картофено пюре и задушен в масло млад зелен грах, поръсен с кристалчета сол Малдон .
* В оригиналната рецепта се запържват от всички страни, след което се прехвърлят в загрята на 200 градуса фурна и се пекат за 10 минути.


10 коментара:

  1. Уау...Изобщо не се съмнявам, че е много вкусно и определено трябва да е сочно с маслото и всичко друго.Още една твоя рецепта отива в "запазени" :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е много вкусно, Светле! Маслото се топи по време на пърженето и попива в месото. Разкош:). А колкото до рецептите, които запазваме, с теб доста често обменяме опит:). И все ми напомняш за хлебчето, което отдавна чака реда си да го запиша. Поздрави!

      Изтриване
  2. Страхотни котлети Кате.Приготвят се лесно, а са толкова красиви и надявам се вкусни.Чудесно предложение за разнообразяване на трапезата.
    Поздрави и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Ели,чудесни са:). Благодаря ти, поздрави и от мен с пожелания за чудесна седмица!

      Изтриване
  3. Цялата ти нова серия рецепти и идеи са страхотни, Кате,
    много вкус, аромат и неустоими като анонс и представяне.
    Благодаря, сърдечни поздрави и още творческо вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Дианка! Вдъхновения желая и на теб!

      Изтриване
  4. Филма не съм го гледала, но за пиле Киев съм чувала от приятелка украинка. Страхотна рецепта, Кате! Ще я пробвам и аз. Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Сонче! Начинът на приготвяне на пилето дали е същият? Любопитно ми е, тъй като, знаеш класическите рецепти и в България всеки приготвя по различен начин. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. За съжаление само ми е казвала за това ястие, не съм имала удоволствието да го дегустирам. Тя се върна в Украйна и отдавна не съм я чувала, но няма да забравя и ще я попитам ако ми се удаде възможност. Поздрави и целувки!

      Изтриване
  5. Обичам "пиле Кеив", но много отдавна не съм приготвяла.

    ОтговорИзтриване