Страници

Китайска люто-кисела супа / Chinese hot and sour soup

Китайска лютиво-кисела супа

Няколко пъти се опитвах да направя тази супа, но опитите ми не бяха сполучливи. Явно рецептите не са били точно вкуса, който търсех. За това и до момента не споделях резултата. Мисля, че открих (поне за нашето семейство) най-вкусната рецепта за люто-кисела супа. Единственият продукт, който пропуснах е пилешкият бульон на прах, но това си е мое решение, за това в продукти ще го запиша по желание. Принципно в китайската кухня бульоните на прах и другите усилватели на вкус и аромат са често използвани, те дават и този силен и характерен вкус на ястията, но и без тях супата е много, много вкусна, а Умами добавих със соев сос Кикоман.
Рецептата открих в Ю-туб каналът на “Taste of Asian Food”. Добре е да изгледате тяхното видео, а аз записвам всичко това и в моята виртуална кулинарна книга:).


Китайска люто-кисела супа / Chinese hot and sour soup



*Продукти:
100 гр пилешко филе
1 с.л. соев сос
1/2 ч.л. олио
1/4 ч.л. царевично нишесте

1 с.л. бамбук от консерва
2 големи китайски гъби
3 сушени гъби Шийтаке (Печурки)
1 малък морков
3 резена обелен джинджифил
600 мл вода(пилешки бульон)

2 с.л. соев сос Кикоман
1 и 1/2 ч.л. Toban Djan – Chili Bean Sauce (люта чили паста)
2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар

2 и 1/2 с.л. царевично нишесте
2-3 с.л. вода

150 гр Тофу
1 яйце

2 и 1/2 – 3 с.л. китайски оцет(винен оцет)
2 ч.л. бял пипер (черен пипер)
1 ч.л. сусамово олио

* Продуктите разделям на категории, защото такъв е и редът на тяхното готвене. В скоби са продукти, с които могат да бъдат заменени, разбира се за най-добър вкус е добре да се използват точните продукти. Ако се използва пилешки бульон трябва да се внимава с количеството на солта.
В оригиналната рецепта количеството на оцета и соевият сос е по-малко, но аз го увеличих, защото така ни харесва повече. Естествено, може да се използва и по-малко количество, а при поднасяне супата да се овкуси още ако е нужно, ако се използва пилешки бульон, оцета и соевият сос също трябва да се регулират, заради наличието на сол в бульона.

Продуктите трябва да се подготвят(нарежат и сортират) предварително!






 




Приготвяне:
Пилешкото филе се нарязва на тънки ивички и след това на мини кубчета. Получава се нещо като кълцано месо. Разбърква се със соевият сос, царевичното нишесте и олиото. Престоява 15 минути.

Двата вида гъби се накисват в 80 градуса вода, докато се хидратират( за около 15 минути). След което се нарязват на тънки ивички.
Морковът се остъргва и нарязва на тънки ивички, джинджифилът остава на тънки филийки, а бамбука на правоъгълни или ромбоидни тънки филийки.
Водата(бульонът) се слага да заври. Добавя се джинджифила, разбърква с. В купата с пилешкото месо се добавя малко от горещата вода, разбърква се и се изсипва в тенджерата. Ври за 30 секунди. Добавят се морковите, бамбука и гъбите. Вари се още 2 минути.

Соевият сос, лютата паста, солта и захарта се разбъркват в купа и се добавят във врящата супа.
Нишестето се разтваря във водата, да се получи каша, при нужда се добавя още малко вода. Изсипва се в супата, разбърква се.

Яйцето се разбива с вилица в купа. Изсипва се на тънка струйка в тенджерата с врящата супа, като леко с черпак се правят няколко движения, за да се разпредели навсякъде.

Тофуто се нарязва на тънки ивички и се добавя в супата. Разбърква се много леко.
Оцета, пипера и сусамовото олио се разбъркват и изсипват в тенджерата. Разбърква се, отстранява се от огъня.

Супата се сервира като се овкусява допълнително със соев сос и оцет.


5 коментара:

  1. Е, Кате,
    и тази супа е интересна.Чудесно ново предложение с тофу и пикантна паста.Интересно и нетрадиционно с бамбук.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  2. Майсторка си! Аз не готвя у дома азиатска кухня, само някои по-бесни и традиционни неща. Но бих опитала тази супа, звучи ми вкусно.

    ОтговорИзтриване
  3. Най-вкусната пикантна супа! Обожавам я!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малкият ми син много я харесваше преди време, а и сега също, това стана повод да я приготвя и вкъщи. Няколко пъти съм пробвала да я направя, но все нещо липсваше и дори не се доближаваше по вкус изобщо. Но тази, която споделям тук, приготвих по рецептата, която съм указала в началото и е същата, като супата в китайските ресторанти, много е вкусна, наистина. Поздрави!

      Изтриване