Страници

Тайландска кокосова къри супа с пиле / Thai chicken curry soup/ Tom Kha Gai


В

 началото на започването на този блог споделих една Тайландска супа със скариди. Това и остана единствената тайландска рецепта в блога ми. Тази кухня ми бе доста непозната, още повече, че на местна почва не съм я опитвала, но в днешно време има ресторанти, предлагащи наистина добра такава. Така се "запалих" по супата, която ще споделя днес.  





Като цяло сходството между двете супи е голямо, използваните продукти, също. В едната се използва пиле, в другата скариди. В първата си супа не използвах лимонова трева, тъй като тогава не знаех къде може да се открие. В днешно време това е значително по-лесно, но все пак ако не можете да откриете не се притеснявайте, и без нея супата ще се получи. Лимоновата трева се добавя само за аромат, отстранява се и не се консумира.


Другите по-интересни продукти тук са:
- червената къри паста, която определено е важна съставка в супата. Би трябвало да се открива вече в големите търговски магазини, но онлайн предполагам, също е вариант.
- рибеният сос (сос от стриди) е с много силна миризма, но пък добавен в такъв тип ястия ги овкусява много добре. Препоръчвам да се използва, но ако не откривате, то и без него може:).
- кокосовото масло е чудесно за приготвяне на тайландски ястия, но може да се замени с някакво неутрално масло, такова, което няма силен аромат. Може би от рапица или царевично. Зехтина не е препоръчителен тук.
- кокосово мляко в консерва вече е познат на всички продукт. Не мисля, че откриването му е проблем. Не може да се замени, защото като цяло ще се измени самата супа.




Тайландска кокосова къри супа с пиле / Thai chicken curry soup / Tom Kha Gai




Продукти:
1 с.л. кокосово масло
1/2 глава лук, нарязан
2 скилидки чесън, нарязани
1 люто чили( 1/2 ч.л. сухо чили на люспи)
резен белен джинджифил
стрък лимонена трева
2 ч.л. Тайландска червена къри паста
4 ч.ч. пилешки бульон
4 ч.ч. кокосово мляко от консерва
2 бр пилешки гърди, нарязани на хапки
няколко гъби печурки, нарязани
1 с.л. кафява захар
2 ч.л. сос от стриди (рибен сос)
1 с.л. сок от лайм

за сервиране:
лайм
зелен лук
кориандър



Приготвяне:
От лимонената трева се взима само бялата част и малко от зелената. Сходно на праз лукът:). След което се разрязва надлъжно на две.(Картинката по-горе).
В уок тиган се загрява кокосовото олио. Добавят се лукът, чесънът, джинджифилът, лимоновата трева, червената къри паста. Задушават се 5 минути, като се разбъркват внимателно. Налива се бульонът и се вари 30 минути на средна степен на котлона. Прецежда се, разрежда се с кокосовото мляко, разбърква се, поставя се да заври и в него се пускат пилешките късчета и гъбите. Супата се вари до готовност. Добавят се захарта, рибеният сос, сокът от лайм и се вари още 2 минути. Поднася се топла, със зелен лук и по желание кориандър и сок(резенчета) от лайм.





5 коментара:

  1. Прекрасна супа, Кате!
    Любими аромати!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна е тази супа.
    Благодаря за разходката, Кате!
    Очаквам с интерес и следващите предложения.

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    не съм правила подобна супа, интересни съставки.Тайландците консумират много пикантна за нашия вкус храна, а също и нетипични за нас продукти.Знам го от човек консумирал подобна храна.Тази супа обаче е много интересна, лимонова трева имах засята.Има много хубав аромат на лимон, но е твърда, само за аромат.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. И на тази супа хвърлих око, макар да не знам от къде ще намеря лимонова трева, както и тайландска къри паста.

    ОтговорИзтриване