Страници

Вкусове от Хърватия: Рабска торта / Rapska torta


Д

нес излизам от границите на Истрия и разширявам кулинарното пътешествие в друга част на Хърватия, като това всъщност е и финалът (засега:) на моите кулинарни вдъхновения от тази прекрасна страна и с него си пожелавам да обиколя и този район на Хърватия:).
Точно като за финал е и тази прекрасна и непозната досега за мен торта. Създадена през 12 в. от бенедиктинските  монахини, по повод посещението на папата на о. Раб и носеща името на острова, Рабска торта е една торта с доста необичайна форма, наподобяваща охлюв(спирала), със различен и запомнящ се вкус. На нас много ни допадна, наподобява вкуса на бадемов марципан, обогатен с още аромати и вкусове. Основните продукти на тортата са бадеми, портокалова и лимонова кора и типичния за района ликьор Мараскино, като всичко това е плънка за тестена кора, оформена по много красив начин. Счита се, че Хърватия е родината на този ликьор, произвеждащ се в Задар. Аз не успях да открия хърватската марка ликьор, но този на Luxardo,който използвам е добър. Самият ликьор е безцветен, с много ясно изразен аромат на бадеми, идващ от черешите, от които се прави и които се намират само в определени райони на Адриатическото крайбрежие.




Рабска торта направих два пъти, в рамките на две седмици, като в началото ме поизпоти:). И в двата случая тортата бе много вкусна и успешна, но когато я направих за пръв път не обърнах внимание на ширината на лентата, а това наистина е важно, защото така човек може да си навие една безкрайна спирала, като моята номер 1:). Сигурна съм, че никой досега не е правил толкова голяма Рабска торта като мен:))). Естествено поради тази причина тестото за борда не ми стигна, тъй като изрязана на тънка ивица тази спирала се нуждаеше от много дълги ленти за бордчета, което можеше да се получи, ако бях замесила двойно количество тесто:). И така моята "Рабска торта 1" остана без вътрешен борд и изглеждаше ето така:

        

Както се вижда, лентата е тясна и е обградена само от един борд и прилича на баница с тиква:), както каза големият ми син:). Освен това в първата си торта добавих кори от 2 портокала, както беше в някои рецепти, но така този аромат доминираше останалите някак ми се губеха. Тортата определено беше вкусна, изядохме я, но имаше какво още да се желае.
Вече за втората версия бях видяла грешките си и съм абсолютно доволна от себе си. Всички аромати хармонираха чудесно, усещаха се, нямаше доминиращи между тях. Формата се получи, тестото и плънката бяха достатъчни. За мен Рабска торта бе едно голямо предизвикателство, тъй като подобен вид сладкиши се учат на специални курсове, в които се показват тънкости, работи се по тествана рецепта, а аз успях малко или много да я направя в къщи, учейки се от собствените си грешки:). Разбира се, с течение на времето и опита идва и прецизността и аз съвсем нямам претенции за това.


Преди да запиша рецептата ми се иска да споделя и как стигнах до нея, защото когато отстрани се прочете нечия рецепта, някой може лесно да махне с ръка и да каже, "ей тази пък какво толкова, превела една рецепта, копи пейст и готово". Да, ама не и при мен. Може и се е случвало, само когато съм твърде сигурна в източника си и това са определени блогове в кулинарното пространство. Когато търся световноизвестна рецепта, разглеждам поне няколко, на различни места. Правя една таблица, чиито редове са списък с продуктите, а колоните са различни източници, сравнявам времето и градусите за печене. За да не ви обърквам, ще дам пример с таблицата ми за Рабска торта, която представляваше това:


Доста интересно, нали?В някои версии липсват продукти, както в плънката, така и в тестото. Няма как да съм сигурна коя точно версия се доближава до оригинала, да не говорим, че съотношението между продуктите на места също е различно. С оглед на всичко това продължавам да действам, като вече получавам една моя версия и ако е сполучлива я споделям в блога. Тук пък се получи още по-добре, защото направих тортата 2 пъти и успях да коригирам това, което не ми допадна. Може да не е с чудесни и качествени снимки или перфектно и прецизно изпълнение, защото за това се иска опит и време, но със сигурност, рецептата ако е записана в блога ми е добра( най-вече защото този блог е източник на рецепти за мен самата и моите близки). Дали отговаря на нечий друг вкус, не знам, все пак всеки може да прецени дали нещо би му допаднало още докато чете продуктите.
След кратката ми отбивка от съществото на днешната ми публикация, се завръщам отново към темата:


Рабска торта/ Rabska torta

(стъпка по стъпка)

Продукти:
тесто:
250 гр бяло брашно
2 яйца
40 гр краве масло
2 с.л. студена вода
1 с.л. захар
щипка сол

плънка:
*400 гр брашно от бланширани, белени бадеми
350 гр захар
1 лимон,кората
1 портокал,кората
2 яйца
**2 с.л. ликьор Мараскино

декорация:
бланширани белени бадеми
пудра захар


*Брашното може да се приготви и вкъщи, като за целта сурови бадеми се поставят във вряла вода за 1-2 минути, колкото да стане възможно отстраняване на люспата. Бадемите се белят лесно, чрез стискане с пръсти. След това се охлаждат и смилат на брашно в кухненски чопър.
** Не препоръчвам заменянето на ликьора заради специфичният му аромат, но ако не можете да откриете такъв, а имате желание да си направите тази торта, може да използвате водка или друг ликьор – напр. лешников, Амарето.

Начин на приготвяне на Рабска торта:

Тесто:
Брашното се пресява в купа. Добавят се разбитите с вилица яйца. Разбърква се с дървена лъжица или с ръка. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, омесва се докато се поеме. Добавят се студената вода, захарта и щипката сол. Замесва се тесто, като се меси продължително, докато тестото стане меко и не лепнещо. Ако е нужно може да се добави малко брашно, но в никакъв случай не се утежнява с повече брашно. Тестото се разделя на две равни части, оформят се на топки и се завиват в стреч фолио. Оставят се да престоят на стайна температура за 40 минути. Това помага на тестото да се отпусне.

През това време се приготвя пълнежа:
Бадемовото брашно се смесва в купа със захарта, добавят се настърганите кори на добре измитите портокал и лимон(корите трябва да са годни за консумация). Разбърква се. Добавят се двете яйца, ликьорът и плънката се разбърква много добре (с ръка). Завива се със стреч фолио.

Оформяне на Рабска торта:
В случай, че има нещо неясно тук, потърсете в интернет има много видеа с начина на приготвяне и оформяне на Рабска торта.

Първата топка се разточва на леко набрашнен плот на кора с дебелина под 2 мм, най-добре 1 мм. На повечето места указанията са за много тънка кора, без да се посочва колко в мм. Но за ориентир указвам това.


Кората се прехвърля в тава, върху хартия за печене. Изрязва се под формата на охлюв, с ширина на лентите 5 см, като се започва от центъра.



По същата спирала, но на 1 см от стените ѝ, се очертава и изразява нова, като този 1 см тесто се отстранява. По този начин се получава спирала с ширина на лентите около 4 см и разстояние около 1 см между тях.


Взима се от пълнежа, леко се притиска в ръка и се нанася върху тестото. Височината на пълнежа да е не повече от 2 см. По принцип това количество пълнеж е точно за това количество тесто и само определя нивото си при равномерно нанасяне.


Заравнява се с вилица.


Останалото тесто се разточва отново на много тънка кора (под 2 мм, най-добре 1 мм) и се изрязват ленти с ширина 2 см (дължината е без значение, защото се съединяват).


От изрязаните ленти се прави борд, като се започва от центъра на спиралата и се облича от всички страни, като се завършва на същото място. Лентите се прищипват през около 0,5- 1 см и се притискат леко към пълнежа.


В средата на спиралата се поставят 3 бадема, а в края 2.


Тортата се пече в предварително загрята фурна на 150 градуса, на средна скара за около 40 минути( докато започне да се оцветява леко в златисто).


Изважда се и се оставя в тавата да се охлади леко, след което много внимателно се приплъзва заедно с хартията върху решетка. Оставя се да се охлади леко, поръсва се пудра захар през цедка, след което се оставя до пълно охлаждане. Сервира се като самата спирала се реже на правоъгълни парчета. От тази торта могат да се получават чудесни малки хапки, като сладки, които са много подходящи за празници, чаено и кафе парти. Между другото някъде четох, че тази торта се приготвя за Коледа в района на о. Раб, но разбира се в пекарните се продава целогодишно. Аз съхранявам тортата или в кутия за торта на тъмно и хладно, или като я нарежа на малки кубчета и ги затворя в кутия, застлана с чиста хартия за печене, отново на тъмно и хладно.




9 коментара:

  1. Кате,и
    много интересна и нетрадиционна торта.Не съм правила и за първи път виждам подобна.Хубаво е,че си се поучила от някои твои грешки.Наистина в повечето от рецептите се изпускат важни подробности особено ако човек няма опит и никога не е приготвял даден продукт или ястие, десерт или торта.Но с времето човек се учи.Аз лично от години наблягам на максимално просто приготвената храна.А тази торта е красива и подходяща за специални поводи.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е не традиционна тази торта и за това така ме впечатли:). Колкото до пропуските в рецептите, не мисля, че е умишлено, просто когато записваме рецепти, особено толкова дълги за обяснение е възможно да изпуснем нещо, което за нас, като хората, които сме го направили може да е убягнало, но когато почнеш да възпроизвеждаш рецептата се вижда какво липсва. Дано не съм пропуснала нещо и аз. В рецептите, които разгледах специално за тортата основно ме интересуваха продуктите, начина на правене гледах във видеа. Аз също харесвам простичките и бързи за приготвяни храни в ежедневието, като цяло уикендите и празниците са времето на засуканите ястия и десерти. Поздрави, Ели!

      Изтриване
  2. Браво! Респект за усилията и моженето!

    ОтговорИзтриване
  3. С тази торта, Кате, направо ме разби! Обожавам бадемови десерти и със сигурност този ще се опитам да го направя и аз. Прекрасна торта, чудесно обяснение и съм сигурна, че е с невероятен вкус! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Вярвам, че ще я направиш, много по-добре от мен. Между другото, вариант на тортата е да се прави като малки правоъгълници, наподобяващи пастички. Отново от всякъде се облицоват с борд. Така, че ако на някой не му се занимава да върти спирали:), спокойно може да направи и по-бързият вариант. Поздрави!

      Изтриване
  4. Много интересна и впечатляваща торта, Кате! Не бях виждала и чувала за нея и много ме заинтригува.
    Чудесно обяснение и изпълнения от твоя страна. Поздравления!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! И аз за пръв път я чух и видях, благодарение на това пътуване. Ако харесвате вкуса на бадемовият марципан, то със сигурност ще допадне и на вас. Поздрави!

      Изтриване
  5. Много, много интересно оформление.

    ОтговорИзтриване