Страници

Тиропити с домашно тесто / Tiropitas


Вдъхновението от ваканцията ни в Кавала се пренася в кухнята и рецептата, която споделям днес е за едни много вкусни Тиропити( гръцки банички/пайчета със сирене), които опитахме там. Много трудно открих рецептата за точно този вид, защото както и при нашите баници, бюреци и сходни, така и в Гърция разновидностите са много, с различни теста, кори, готови и домашно приготвени. Е, открих ги и това са те, на вид и вкус:




Тиропити с домашно тесто/ Tyropites/ Τυρόπιτες

Източник: Mia kouppa


Продукти, за около 30 тиропити:
тесто:
3 ч.ч. универсално брашно, пресято
70 гр краве масло, разтопено
1/2 ч.ч. зехтин
1 голямо яйце
175 гр кисело мляко
1/2 с.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол

плънка:
300 гр извара
1 ч.ч. сирене Фета, натрошено
1 яйце
1 с.л. брашно

1 яйце, за намазване



Начин на приготвяне на тиропити:

Тесто: Брашното се пресява с бакпулвера, разбърква се със солта. Към тях се добавят останалите продукти, като се бърка с дървена лъжица, след което се меси на ръка 5 минути. Тестото е мазно и много интересно. Оформя се на топка и се поставя в купа, тя се покрива с кърпа или стреч фолио и тестото се оставя да престои за 1 час на стайна температура. Тестото не втасва, а просто се отпуска.

Плънка: Всички продукти се разбъркват добре в купа.



Оформяне на тиропити:
Тестото се премесва много леко. В случай, че много лепне се добавя и малко брашно, но при мен не се наложи. От него се взима част и се разточва върху леко набрашнена повърхност на кора напр. между 1 – 2 мм. Изрязват се кръгове, с големина на чаена чинийка, като за целта могат да се използват всякакви налични купички и чаши. В едната страна на всеки кръг се поставя по 1 с.л. от плънката, затваря се и леко се притиска в краищата. Оформените тиропити се подреждат в тава, застлана с хартия за печене, на малко разстояние една от друга.



Фурната се загрява на 180 градуса( пека без вентилатор). Тавата с тиропитите се поставя в загрятата фурна първоначално на ниска скара, пекат се 15 минути, вдигат се на средна скара, пекат се още 20 минути, намазват се с разбито яйце, връщат се на средна скара и се пекат още 10 минути, до зачервяване. Времето за печене е относително, все пак зависи колко силна е фурната, дебелината на пайчетата/баничките е от значение, при авторката на рецептата печенето на средна скара е за 30 минути, но при мен започнаха да покафеняват, за това го намалих. Баничките се изваждат, оставят се леко да се охладят и се поднасят. Вкусни са топли и студени.


Една чудесна идея, която авторката на рецептата споделя е, че оформените банички могат да се замразят, като за целта се подреждат една до друга върху хартия на тава или дъска, прибират се във фризер, замразяват се и след това се прибират в кутии или пликове, като се съхраняват отново във фризер. Когато трябва да се пекат се извaждат, престояват 30 минути, пекат се по същият начин.





17 коментара:

  1. Апетитни са, Кате :)
    С един айрян ще опукам моментално 5-6 :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Айс кафето и сладкиша ти сега ме вълнуват:). Ще си разменяме:)))

      Изтриване
  2. Да ти потвърдя, Кате, линкът работи. Баничките са чудесни, ама аз си оставам вярна на тренда. :) Засега, де :) Ама пък едно гръцко ми стана! Ясо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ми се да излезеш извън тренда:))), ама тогава пък ще си викам, що ли те призовах:), като знам за какво иде реч. Ясу, засега и за тогава!

      Изтриване
  3. Голяма одисея с тези банички :)))
    Ама са станали супер, също като оригинала!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, и ти се присъедини:) Наистина ни харесаха много. Мислех да пробвам първо тази рецепта и ако не се получат да ги направя с наслояване на домашни кори, но както ти казах, учудващо за мен се получи с тесто, без напластяване, както ти предположи. Радвам се, че открих перфектната рецепта, доста трудно беше и що видеа и публикации изгледах/изчетох докато открия банички изглеждащи точно по онзи начин. Иначе рецепти за Тиропити много, както и при нашите български банички. Поздрави, Ирме и чакам твоите публикации.

      Изтриване
    2. Тук съм, тук съм. Ето ме пак, че и с идея ида: я, пробвай това тесто да наслоиш (да станат слоевете 2 или 3 най-много) да видим какво ще стане, а? ;)

      Изтриване
    3. Ирме, не знам дали би могло да се напласти, то е доста по-различно. Но не ми пречи да опитам следващият път, макар че по този начин са просто перфектни. Иначе някой път ще направя проба и с тесто все едно за кори, така или иначе пак ще се получат банички:). Поздрави!

      Изтриване
  4. Чудни банички, Кате! Златисти , хрупкави... ще ги имам в предвид... няма да им се
    размине :)
    Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, при теб съм сигурна, че ще са още по-неустоими! Поздрави, Хриси!

      Изтриване
  5. Кате,
    ще изпробвам рецептата за тези интересни банички.Тестото е с бакпулвер, а на вид изглеждат като банички с кори.Интересно и нетрадиционно.Гръцката кухня изобилства и на много баници с диви треви, за разлика от нашата .
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Ели, точно вида им ме караше да мисля, че са наслоени кори, а Ирма сподели, че за нея това е тесто и така в търсене на перфектната рецепта попаднах на тази и наистина се оказаха същите. Поздрави!

      Изтриване
  6. Направих ги, Кате! Ометоха се като семки, страхотни са! Всякакви пити опитах в Гърция, само тези съм ги пропуснала и още по-добре, иначе нямаше да ги направя домашни. Благодаря за чудесната рецепта и подробните обяснения!😘😘😘

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за обратната връзка, Сонче! Едно от нещата, които много ценя, защото това често помага на много хора да видят дали една рецепта е сполучлива или не. Радвам се, че са ви харесали! Поздрави!

      Изтриване
  7. С каква вместимост е чашата!Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Яна! Чаената чаша е с вместимост 200 мл, в повечето рецепти в интернет това е, освен ако не е отбелязано друго. Поздрави!

      Изтриване