Страници

Сладкиш "Клавиши" с орехи и шоколад

Sladkish klavishi

С

ладкиш "Клавиши" е сладкиш, който няма определена рецепта, а е наречен така заради формата си. Поради това, всеки един сладкиш би могъл да се превърне в такъв, просто трябва да се нареже на малки правоъгълни парчета. Дали това ще бъде любимата торта, в правоъгълен вариант, или старата Агнеса, това е въпрос на лични предпочитания и вкус. Версията му при мен е с орехови блатове, два вида крем и шоколадова глазура. Разрязахме сладкиша след няколко часа, но за най-добър резултат препоръчвам това да се направи след 24 часа престой в хладилник. Тогава вкусът му е фантазия. Кремът беше стегнал, беше "напоил" отчасти блатовете, разрезът беше много по-прецизен. Но когато и да се разреже, сладкишът е чудесен. Тук ще обърна внимание и на един трик, който може да се приложи, когато нямате правоъгълна форма с падащ борд.


Сладкиш "Клавиши" с орехи и шоколад


Моят сладкиш "сглобих" от орехови блатове, крем "Муселин" с два вкуса и покрих с шоколадова глазура.

Продукти:
Блат:
8 яйца, разделени белтъци и жълтъци
7 с.л. кафява захар (бяла)
7 с.л. смлени орехови ядки
7 с.л. бяло брашно
16 гр бакпулвер( 1 пакетче)

Крем:
500 мл прясно мляко
130 гр захар (използвам кафява)
40 гр бяло брашно
40 гр царевично( натурално) нишесте
4 жълтъка
1/2 шушулка ванилия
250 гр меко краве масло (на стайна температура)
1-2 с.л. натурално какао

Шоколадова глазура:
100 гр натурален шоколад( кувертюр)
50 мл млечна сладкарска сметана( животинска)
1 с.л. краве масло


Приготвяне на сладкиш "Клавиши":
Блат:
Жълтъците и захарта се разбиват в суха купа с миксер на крем. Към тях се прибавят смлените орехи и пресятото с бакпулвер брашно, разбърква се с шпатула. Белтъците се разбиват в друга суха купа на сняг и се добавят на няколко пъти към другата смес, като се бърка с шпатула и се внимава да не спадне обема.
Фурната се загрява на 180 градуса.
Тук има два варианта за печене: в голямата правоъгълна тава на фурната или в малка правоъгълна тава(26х17 см). И в двата случая блатът се разрязва след това на две части, но при единият напречно, а при другия просто през средата на две. Времето за печене също е различно, тъй като блатовете са с различна височина. Аз изпекох моят блат в малка правоъгълна тава.
Избраната тава се застила с хартия за печене. Сместа за блата се разпределя равномерно и се пече за около 20-30 минути в предварително загрятата фурна. Охлажда се и се разрязва на две. Добре е получените блатове да се изравнят ако е необходимо, като за целта се изрязват неравните части.

Крем: От прясното мляко се отделят 100 мл. Останалото мляко с 1/2 от захарта и ванилената шушулка се загряват до завиране.
В суха купа се изсипват останалата захар и жълтъците и се разбиват с миксер на крем.
Брашното и нишестето се пресяват и се добавят към жълтъчният крем. Разбива се до хомогенност и се разрежда със 100 -те мл прясно мляко, разбива се добре. Към сместа се налива на тънка струйка и при непрекъснато бъркане горещото мляко( шушулката ванилия се изважда). Съдът с полученият крем се поставя на слаб котлон и се вари за няколко минути, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка до получаване на гъст крем.
Изсипва се върху плосък съд (тава, дъска - покрити със стреч фолио), заглажда се на тънък пласт и се покрива плътно със стреч фолио. Оставя се да се охлади на стайна температура.
Охладеният крем се поставя в купа и се разбива с миксер до гладкост. Постепенно към него се добавя мекото краве масло( на кубчета). Разбива се до получаване на пухкав крем. Разделя се на две части. Едната се оцветява с какао, 1-2 с.л. (количество по желание). За да се разтвори добре какаото, може да се разбърка в чашка с малка част от крема, след което да се обедини с останалата част.

Шоколадова глазура:
Сметаната се поставя в съд на котлон да се загрее, без да кипи. Котлона се изключва, добавя се натрошеният на парченца шоколад и маслото, разбърква се до хомогеност и се оставя да се охлади, без да стяга напълно.


Сглобяване на сладкиш "Клавиши':
Използва се правоъгълна форма с падащ борд, но ако нямате такава, може да си направите като моята:).
От твърд картон се изрязва лента, с височината на сладкиша и дължина, достатъчна да обиколи целият сладкиш като борд. Картона се увива плътно в алуминиево фолио, а при "монтиране" се връзва с лента, конец или др.
Първият блат се поставя в избрана чиния и се намазва с единят крем( бял или кафяв). Отгоре се намзва вторият крем и се похлупва с вторият блат. Притиска се, но внимателно, за да не се слеят двата крема. Сладкиша се стяга с подготвеният "обръч" и се залива с глазурата, която се нанася равномерно по цялата повърхност. Прибира се в хладилник да стегне за поне една нощ, най-добре 24 часа. Нарязва се на правоъгълни парчета.


4 коментара:

  1. Чудесен сладкиш, Кате :)
    С какъв размер трябва да е формата?
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Записала съм това при печенето на блатовете, тъй като има две опции, затова и не пояснявам в самото начало. Но като, че ли ще е добре да вмъкна и двете опции при продуктите, за да е по-ясно. Прегръдки и на теб!

      Изтриване
    2. Благодаря, Кате.
      Нещо съм пропуснала :)

      Изтриване
  2. Ах, връщаш ме в детството, Кате! Едно време обожавах едни такива подобни пастички - редувани с бял и млечен шоколад, отдавна ги няма вече по сладкарниците, но съм сигурна, че вкусът на твоите ще е в пъти по-добър! Благодаря за спомените и рецептата! Записана, ще ги пробвам непременно! Целувки!

    ОтговорИзтриване