Страници

Пилешки филенца с корнфлейкс

Пилешки филенца с корнфлейкс

Н
аучих се да приготвям тези филенца, преди години, когато в заведенията бяха хит, а и все още са. Повечето деца ги харесват, а и родителите също:). 
Учудващо, но нямам тази рецепта в блога си, или съм я забутала някъде неоткриваемо дори и за мен:). Е, коригирам тази грешка, след като и тези снимки забелязах че отлежават достатъчно дълго в компютъра ми.

Всъщност рецептата всеки я знае, тук по-скоро ще обърна внимание на тънкостите, до които достигнах през годините на приготвянето на пилешки филенца с корнфлейкс, така че да не се налага да събирам панировката от тигана, а да сервирам едни наистина хрупкави и добре изглеждащи филенца.

Пилешки филенца с корнфлейкс

Продуктите, които са необходими са ясни: пилешко филе, корнфлейкс, яйце, брашно.
Овкусяването на пилешкото филе може да стане само със сол и черен пипер, или да се накисне в някаква марината. За тази рецепта, когато имам време мариновам филенцата в смес от кисело мляко със соев сос(напр. 1 ч.ч. кисело мляко + 1 с.л. соев сос), стават крехки и сочни.
Брашното и корнфлейкса може да са обикновени или пълнозърнести. Корнфлейкса смилам в чопър, така че да останат частички. Ако нямате чопър може да поставите корнфлейкса в дебел плик, да го затворите( завържете) и да минете няколко пъти с точилката:).

Как се правят пилешки филенца с корнфлейкс?


Филетата се нарязват на дълги филийки или ивички. Може да изглеждат като жулиени или шницели.
Мариноват се или се овкусяват по избраният начин.
Панират се последователно в брашно - разбито яйце - натрошен корнфлейкс.
! Стискат се в ръка, за да полепне добре корнфлейкса към тях и се подреждат върху стреч фолио, хартия за печене или чиния и ! се оставят да престоят за 10-15 минути.
Едва след това се пържат или пекат.
Вариант с печене: подреждат се върху хартия за печене, поръсват се със зехтин или олио и се пекат на 190 градуса до златисто.
Вариант с пържене: В касерола или дълбок тиган се загрява олио, нивото да е поне до средата на филенцата. Пържат се като се обръщат до златисто.
Отцеждат се върху домакинска хартия и се поднасят с дресинг, сос по избор и лимон.

*Понякога приготвям филенцата от предишния ден, подреждам ги върху чиния, покривам със стреч фолио и оставям в хладилник и на следващият само ги пържа или пека.

1 коментар: