Страници

Шведски кюфтенца - Köttbullar


Д
ълго време се опитвах да открия рецепта за Шведски кюфтенца - Köttbullar, които да наподобяват любимите ни в Икеа. Тествах няколко, които бяха вкусни, но нито една не наподобяваше това, което търсех. Докато не попаднах на рецептата на Сали.
Тези кюфтенца не само изглеждат, а и са същите на вкус. Могат да се приготвят чрез пържене или печене и на снимките са и двата варианта. Правих ги също и с два вида смляно месо - със смес свинско и говеждо и само с говеждо. Фаворит са ни с говеждо месо и печени на фурна. Ето и рецептата:




Шведски кюфтенца Köttbullar



Продукти за 4 порции:

Кюфтета:
4 глави лук
2 скилидки чесън
*40 гр бутершмалц
1 кг смляно говеждо месо
50 гр сварен картоф
1 връзка магданоз
2 яйца
2 ч.л. сол
черен пипер
1 ч.л.горчица
50 гр галета

Сметанов сос:
40 гр масло
40 гр брашно
500 мл телешки бульон
по желание бяло вино
100 мл сметана
1/2 ч.л. лимонов сок
сол
черен пипер
1 дафинов лист

Картофено пюре:
1 кг картофи
120 гр масло
1-2 скилидки чесън
120 мл прясно мляко
1 щипка мускатово орехче
1 ч.л. сол
1 щипка черен пипер

Допълнително: Preiselbeeren( или сладко от боровинки)

*Бутершмалц е пречистено масло, подобно на Гхи и е много подходящо за пържене. В случай, че не откривате може да замените с равни количества олио и краве масло.


Начин на приготвяне:

Картофено пюре:
Картофите се сваряват, оставят се да се охладят леко и се белят. Пасират се с ръчна преса. Малка част от маслото се загрява в тиган и в него се запичат за 1-2 минути обелените и пресовани скилидки чесън. Пасираните картофи се смесват с чесъна и останалите продукти.

Кюфтета:
Лукът и чесънът се белят и нарязват на ситно. Маслото се загрява в тиган на средна степен на котлона и лукът и чесънът се задушават до омекване.
Смляното месо се поставя в купа и към него се добавят настърганите картофи и ситно нарязаният магданоз. Добавят се задушените лук и чесън и останалите продукти за кюфтета и сместа се омесва много добре. Завива се в купа със стреч фолио и се оставя да престои за 30 минути в хладилник.
След престоя на каймата в хладилник, от нея се оформят малки кюфтенца с размер около 3 см. Подреждат се в тава, върху хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 190 градуса с вентилатор, за около 20 минути. Докато кюфтенцата се пекат се приготвя соса.

Сметанов сос
В тигана от лука се добавят маслото и брашното се запича до леко златисто, около 2 минути, като се разбърква. Налива се бульона(по желание се добавя вино), разбърква се и се добавят останалите продукти. Сосът се оставя да къкри на котлон под капак за около 15 минути.

Шведските кюфтенца се сервират топли, като се поднасят със сметанов сос, картофено пюре и сладко от боровинки или друго по желание.

1 коментар:

  1. Кате,
    чудесна рецепта.Виждала съм я във вариант с пържене, но и на мен ми допада повече както е направена при теб - на фурна.Чудесни снимки си направила.Записвам рецептата за проба след постите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване