Страници

Ябълков пай



Всяка година на Димитровден приготвям ябълков сладкиш. Тогава сякаш ябълките са най-вкусни, а вкъщи ухае на някаква приятна смесица от есен и сладкарски подправки. Тази година се спрях на Ябълков пай, но не какъв да е, а най-вкусният Ябълков пай:).

В публикацията ми за Тиквен пай споменах подробностите, важни за добрия резултат при този тип сладкиши. Тук само ще вмъкна снимка на разрез на тестото, при което се виждат пластовете, които на по-късен етап се превръщат в слоеве на кората на този Ябълков пай.





Ябълков пай

Тестото за пай отново е по рецепта за тестото, което открих в блога на Йоана “Кулинарно в кухнята с Йоана”, отново следвам инструкциите ѝ и просто няма как да пропусна да отбележа това, в знак на благодарност към труда, който е положила в тази публикация.


Продукти:
*за 1 пай и форма с диаметър 20 см
тесто за пай:
360 гр брашно(бяло тип 480)
1/2 ч.л. сол
200 гр студено масло
150 мл ледена вода

плънка за пай:
1 кг ябълки
100 гр кафява захар
50 гр брашно
20 гр нишесте
1 с.л качествен ром
канела
инд.орехче
1 пакетче бурбонска ванилова захар
по желание може да се добавят орехи и стафиди

За глазиране – белтък и захар


Начин на приготвяне на тесто за пай:
Всички продукти трябва да са студени!
Брашното се пресява в купа и към него се добавя солта, разбърква се. Добавя се маслото, нарязано на малки кубчета, с размер на бадем. Много бързо с вилица започва да се мачка, като целта не е да се получи еднородно тесто, а просто маслото да стане на по-малки късчета, обвити в брашно. След като кубчетата масло са намалили размера си наполовина, се налива водата по цялата повърхност и веднага с вилицата се намачква. Към този момент всичко прилича по-скоро на някакви едри парцали( като тези остатъци, които се получават когато месим тесто). С ръка започваме да ги претриваме и да събираме тези едри маслени трохи на топка. Ако по някаква случайност е невъзможно, то може да се добави много малко 1 ч.л. вода например. Досега при мен по тази рецепта количествата винаги са били точно такива, но зависимост от вида на брашното може и да има разлика.
Когато тестото се събере на топка(без да се руши), се разрязва на две части, всяка се поставя върху стреч фолио, притиска се да образува дебел диск, завива се добре със стреч фолио и се прибира в хладилник за 1 час.




Когато тестото се охлади едната кора се изважда, фолиото се отстранява и тестото се разточва на набрашнен плот на кора с дебелина 4 мм и разбира се размер, достатъчен за да покрие дъното и стените на формата. В случай, че е много твърдо, може да се изчака няколко минути. Кората се пренася в тава, застлана с хартия за печене. Това може да стане като хартията за печене се постави върху тестото, и след това бързо се обърне и пренесе в тавата. Друг вариант е като кората се навие около точилката и след това се развие върху хартията за печене. Покрива се плътно със стреч фолио и се прибира в хладилник.
Изважда се втората кора, фолиото се остранява и кората се разточва на набрашнен плот с дебелина 4 мм. От нея се изрязват ленти, някои се сплитат, изобщо тук е въпрос на идеи и въображение, много от които могат да се открият в интернет. Върху хартия за печене се “сглобява” решетката на горната част на пая, изрязва се с размера на тавата, покрива се със стреч фолио, обръща се внимателно, покрива се и долната част с фолио и така завита кората се прибира в хладилник за около десетина минути. (през това време може да се приготви плънката).
Ябълките се белят и нарязват на малки кубчета и се разбъркват много добре с останалите продукти. По желание ябълките могат да се напръскат с лимонов сок, за да не потъмняват.

Двете кори на пая се изваждат. Долната се надупчва на няколко места с вилица, върху нея се изсипва плънката. Покрива се с изработената горна кора- решетка. Покрива се със стреч фолио и се прибира в хладилник за един час.

Фурната се включва да загрява на 220 градуса(пека без вентилатор). Паят се изважда от хладилника, намазва се с разбит белтък и се поставя на ниска решетка в предварително загрятата фурна. Пече се 20 минути, фурната се намалява на 190 градуса и паят се пече още 30 минути, поръсва се със захар и се допича за още 10 минути.

2 коментара:

  1. Кате,
    правила съм ябълков пай по рецепта на София Смолницка.Имам нейната книга за сладкиши и рецептите са много сполучливи.Но имам и една рецепта от приятелка - полякиня.Тя правеше също подобен ябълков пай.Ще изпробвам и твоята рецепта, сега ябълките са в изобилие.Но аз по цял ден ям пресни ябълки, много ги обичам.
    Чудесен пай се е получил.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, то рецептите за пай като цяло са сходни, тестото е едно и също, просто някои подробности и тънкости в самото месене по-скоро са важни в случая и добре, че попаднах на публикацията на Йоана, та да започна да го правя както си му е реда. Не, че другите ми пайове не са вкусни, ама друго си е тази слоеста коричка:). Поздрави!

      Изтриване