Страници

Пролетна торта с лалета


Пролетта официално настъпи, а дърветата и храстите започват да обличат своята цветна премяна. Така ми се иска да се втурна навън и да вдишам от свежия въздух, да напълня очите си с красота, да презаредя батериите... но ще го отложа, за по-късно. В момента излизането навън е сведено до минимум и като отговорен човек, оставам вкъщи. Излизам само за кратко пазаруване и евентуално по работа, с издадено разрешително за това. Разходката сред природата ми се струва толкова примамлива, особено след ежеседмично стоене вкъщи, но и този момент ще дойде.



С тези прекрасни 🌷лалета пролетта влезе и у дома, а те пък ме вдъхновиха да направя торта, семпла, но изпълнена със свежест и много пролетно настроение. Първоначалната ми идея беше за розови блатове, оцветих сместа със сушени малини, но някак си се получи този незнаен цвят с неясно зелен отенък и осъществих розовия цвят в крема, като използвах пресни ягоди. Тортата измазах и декорирах с маслен крем.


Пролетна торта с лалета


Продукти:

Блат:
Продукти:
*за малка торта с диаметър 16 см

блат:
110 гр брашно
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. сушени малини на прах
5 яйца, разделени белтъци и жълтъци
110 гр захар
2 с.л. меко краве масло
1 ч.л. ром
щипка сол

Маскарпоне крем с ягоди:
250 гр Маскарпоне
1 купа ягоди
2 с.л. пудра захар (или на вкус)

Маслен крем за измазване и декорация на торта:
1 ч.ч. масло (престояло 1 час на стайна температура)
ванилия
4 ч.ч. пресята пудра захар
2 с.л. прясно мляко

Маслен крем за декорация на торта:
75 гр масло (престояло 1 час на стайна температура)
ванилия
150 гр пресята пудра захар
1 ч.л млечна сметана(прясно мляко)


Начин на приготвяне:
Фурната се включва да загрява на 170 гр. с вентилатор/ 180 градуса без.

Блат: Брашното се пресява в купа с бакпулвера и сушените малини.
В друга купа се разбиват с миксер жълтъците с половината от захарта и бурбонската ванилова захар. Добавя се нарязаното на кубчета размекнато масло и рома, разбива се с миксер, до получаване на крем.
Към тях се добавя сухата смес, на няколко етапа, като се разбърква внимателно с шпатула.
В суха купа се разбиват белтъците с щипка сол - отначало на по-ниски обороти, постепенно на по-висока скорост. Когато станат на пяна, към тях се добавя останалата захар и се разбива до твърди върхове. Прибавят се на няколко части към другата смес, като се бърка внимателно с шпатула по метода загребване-обръщане, за да се запази обема им.
Голямата правоъгълна тава на фурната се застила с хартия за печене. Сместа се изсипва и внимателно се изравнява.
Блата се пече за 12 минути в предварително загрятата фурна. Проверява се с клечка.
Изважда се от фурната и се прехвърля заедно с хартията върху решетка/скара. Изчаква се 2-3 минути и се навива на руло, заедно с хартията. Аз навих дължината(получи се дълго руло). Оставя се да изстине така, докато се приготви крема.

Маскарпоне крем с ягоди: Ягодите се измиват, подсушават и нарязават. Пасират се до получаване на хомогена смес. Разбиват се с маскарпонето и пудрата захар на ниска степен с миксер. Не се прекалява с разбиването, за да не се втечни Маскарпонето.

Охладеният блат се развива и нарязва на ленти с ширина 5-6 см. Това ще бъде височината на тортата, като при измазването тя ще се увеличи още малко. Всяка лента се намазва с Маскарпоне крем. Първата лента се навива на руло и се изправя в центъра на тортената форма. Следващата лента се увива около нея, за да се получи като охлюв. Продължава се с останалите ленти. Желателно е да се стегне в ринг, но ако нямате, просто работете като притискате добре или пък направете дебела лента от твърда хартия, опакована във алуминиево фолио и завържете около тортата. Тортата се прибира в хладилник да стяга.

Маслен крем за измазване на торта: Маслото се разбива с миксер с ванилията, на няколко етапа се добавят се пресятата пудра захар и млякото. Разбива се с миксер до пухкавост.
След като тортата стегне, ринга се отстранява. Измазва се отгоре и острани с маслен крем. Тортата се прибира в хладилник, докато стегне. При нужда и при желание за по-прецизно измазване, то може да се повтори и отново ще трябва да престои в хладилник( за целта ще е нужно двойно количество крем за измазване на торта).

След като покритието се е втвърдило, тортата се декорира с маслен крем за декорация. Той се приготвя на момента и докато се работи с него се покрива със стреч фолио, за да не се засъхва. Маслото се разбива с миксер с ванилията, на няколко етапа се добавя се пресятата пудра захар и млечната сметана. Разбива се с миксер до пухкавост.
Тортата се декорира с шприц или шпатула. Отново се прибира в хладилник за няколко часа. След това може да се постави в кутия с капак и да се съхранява 1 до 2 дни в хладилник. Тортата е с ягодов крем и поне на мен не ми допада вкуса, след продължителен престой в хладилник.


🌷Желая на всички прекрасна и вдъхновяваща пролет! Бъдете здрави!🌷

6 коментара:

  1. Невероятно семпла и красива е тази торта. Поздравй Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    не обичам прекалено сложните за направа и претрупани с украса торти.Затова тази торта ми хареса - нежна, същевременно много елегантна пролетна украса.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,Кате!Много ми хареса тортата , но нещо обърках!Маскарпоне крема ми стана течен и това попречи на сглобяването на тортата.Трябва ли след като пасирам ягодите да ги прибавя към маскарпонето или не.Ще направя втори опит,защото не обичм да се провалям, но нещо трябва да променя.Блогът Ви е много уютен,стилен и красив!Приятно, мило и топло ми е тук! Много поздрави и усмивки Краси Р.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Краси! С втечняване на Маскарпоне и аз съм имала проблеми, затова написах да се разбива на ниска степен и да се внимава и все пак е възможно, зависи от самото маскарпоне. Преди време купих едно, което само по себе си беше доста течно. Следващият път може да пробваш след като пасираш ягодите на пюре да ги добавиш към леко разбърканото с телена бъркалка Маскарпоне и отново леко да бъркаш, докато се хомогенизира. Това е крем, не е нужна някака прецизност. Може и просто да нарежеш ягодите на парченца или да смениш крема. Друг път ако има втечняване, може да пробваш да разтвориш желатин в малко вода, да набъбне, след което да го разтопиш на водна баня или в микровълнова и да го добавиш към втечнения крем. Остави го за минути да започне да стяга в хладилник и го пренеси върху тортата( не трябва да е напълно желиран, а да е достигнал консистенция, подходяща за нанасяне).
      Благодаря ти за милите думи, желая ти Светли и благословен и празнични дни! Поздрави!

      Изтриване
  4. Благодаря Катенце, истината е ,че аз сложих малко желатин ,но го избягвам ,защото не го долюбвам, иначе сега си хапванм от тортата и след като е престояла е много ммм вкусна ! Светли и прекрасни дни ! Без маски!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, чудесно е, че торта все пак има, много се радвам! :)

      Изтриване