Страници

Мини пинци с шафран


М

иналата година разказах за традиционната великденска закуска в Австрия, по-точно за района на Щирия. В публикацията споделих рецепта за пинца. Новата рецепта, която представям е отново за пинца, но в по-сладък вариант с шафран и в мини форми, които са много подходящи за празничната трапеза, поднесени като сладък подаръчен комплимент на членовете на семейството. Има вариант в края на печенето им в тях да се постави по едно твърдо сварено боядисано яйце, да се притисне леко и пинците да се изпекат до готовност. По този начин ще се получат традиционните великденски гнезда, които са радост за малки и големи.


Великденски мини пинци

Рецептата е от Списание "Friends"/ април 2020

Продукти:
*за 8 бр малки пинци

10 нишки шафран
100 мл сухо бяло вино
1/2 кубче (21 гр) прясна мая
150 мл приятно топло мляко
500 гр бяло брашно (тип 700 glatt)
100 гр захар кристал
щипка сол
100 гр разтопено масло ( не горещо!)
3 жълтъка
1 яйце, за намазване

**Забележка: Ако не откривате шафран, може да го пропуснете. Брашното, което съм отбелязала е за мое удобство, тъй като с този тип ми се получава добре. Вие може да използвате вашето любимо брашно за козунаци.


Начин на приготвяне на мини пинци:
Шафранът се разбърква във виното и се оставя за 10 минути, след което нишките се премахват.
През това време маята се разтваря в млякото и се изчкава 10 минути.
Брашното се пресява в купа, към него се добавят захарта и солта и се разбърква.
Към брашното се добавят виното, маята с млякото и жълтъците. Замесва се тесто, работи се за удобство с миксер с приставки за тесто. Постепенно по време на месенето се добавя на етапи маслото. След като всичкото масло се е усвоило добре и тестото изглежда гладко, се меси за около 5 минути с миксер.
Тестото се поставя в суха набрашнена купа, покрива се със стреч фолио и леко одеало и се оставя на топло да втаса за около 1 час, или до удвояване на обема.
След като втаса, тестото се изважда върху набрашнена повърхност, премесва се един, два пъти, съвсем леко и се прибира отново в набрашнена купа, да втасва за 30 минути.
Изважда се, разделя се на 8 равни части, които се оформят на гладки топки и се подреждат на разстояние една от друга в тава, застлана с хартия за печене. Аз използвам двете големи тави на фурната, като подреждам във всяка по 4 бр. Намазват се с разбито яйце и се оставят да престоят за около 30 минути, без да се покриват. През това време фурната се включва да загрява на 170 градуса.
Преди да се поставят във фурната топките се разрязват с ножица, като за целта ножицата се разтваря, единият ѝ връх се поставя в центъра на топката, натиска се до средата, а другият е отвън. Двата края се събират, като по този начин се срязва тестото. Това се прави общо три пъти, през еднакво разстояние за всяка топка. Преди всяко разрязване, ножицата се потапя във вода.


Пинците се пекат за около 20 минути( до суха клечка). Ако започнат да загарят може да се покрият свободно с хартия за печене. Изваждат се и се оставят за 10 минути да се охладят.


Великденските пинци могат да се консумират самостоятелно или с шоколад, сладко, масло, мляко и др., като традиционния козунак. Вкусни са топли и студени. За 2-3 дни могат да се съхранят завити в кърпа, или след като се охладят напълно могат да се приберат в пликове.



2 коментара:

  1. Много интересна рецепта и наименувание на тези хлебчета, Кате!
    А снимките са разкош!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Габи! Смята се, че името и е свързано с Пинца - ножица, клещи, както и с нарязването им с ножица. Приятни са за закуска, не са козунаците, с които сме свикнали, но тези за филийки с нещо са чудни. Светли празници!

    ОтговорИзтриване