P |
inze произхождат от района Венето и са традиционни печива в Австрия, Словения и Хърватия. Бих ги причислила към рода на козунаците, но все пак са различни. Не съм разглеждала рецепти, как се приготвят по тези краища на света, но в Щирия типичният си вкус придобиват благодарение на семената от анасон. В някои рецепти присъства и бяло вино, като с него се заменя 1/2 от количеството на млякото. Предполага се, че името Pinze идва от значението на думата - "ножици/ клещи" и това, че се нарязва с тях.
Пинце
Преди да опиша продуктите, отново ще отбележа, че бялото вино може да се пропусне, като количеството му се замени с още прясно мляко. В случая вместо 125 мл вино и 125 мл мляко, може да се използва 250 мл прясно мляко. В начина на приготвяне на рецептата ще има малки разлики, главно в началото, които ще уточня.
Продукти:
125 мл бяло вино
1/2 к.л. семена от анасон
125 прясно мляко
1/2 от кубче прясна мая (20 гр)
40 гр захар
щипка сол
8 гр (1пакетче) бурбонска ванилена захар
75 гр масло
3 жълтъка
1/2 кг брашно
за глазиране:
1 яйце
1 ч.л. захар
2 с.л. вода
Семената от анасон се накисват в бялото вино за няколко часа. Виното се прецежда и семената се изхвърлят.
*В случай, че се използва само прясно мляко, то в него се накисват семената, млякото се загрява, за да може семената да пуснат аромата си, отстранява се от котлона, прецежда се, семената се изхвърлят и млякото се оставя да се охлади леко.
Маята се разтваря в 125 мл топло (не горещо!) мляко, добавят се захарта, ванилената захар, щипката сол, разбърква се добре и се оставя да престои около 10 минути, докато се активира.
Брашното се пресява в купа. Оформя се кладенче. В него се изсипват активираната мая, жълтъците, виното (или останалото мляко), маслото, нарязано на дребни кубчета и с миксер се замесва тесто. Месенето продължава около 10 минути, след което тестото се изважда на плота и се меси ръчно още 10 минути. При нужда се добавя още брашно, но не се прекалява, тестото е много меко и еластично. Оформя се на топка, поставя се в чиста набрашнена купа, покрива се със стреч фолио и кърпа и се оставя на топло да втаса за 15-30 минути, до удвояване на обема.
Изважда се, разделя се на равни части( от това тесто направих 4 средни по големина Пинци, но могат да се оформят по-малки или по-големи).
Всяка част се оформя на гладка топка. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние една от друга, намазват се с разбито яйце с малко вода и захар и се оставят без да се покриват да престоят за 15 минути.
Фурната се включва да загрява на 190 градуса.
С помощта на ножица с дълги върхове се придава характерната форма. Единият връх на ножицата се забива в центъра на топката, а другият връх е от външната страна. Рязко се прави срязване, като върховете се събират в средата между двата края и по този начин се получава нещо като връхче. Тази операция се прави на общо три места, горе-долу на равни разстояния.
Рецептата за Пинце е на базата на няколко изгледани видеа, прочетени рецепти, не съм се придържала към конкретна рецепта.
♥
Интересно! Това, с анасоновият аромат, много би ми харесало, Кате. И виждам страхотни шупли са се получили. Пък откога не съм хапвала филийка с масло и конфитюр... Ще изпробвам задължително рецептата. Благодаря ти, че я сподели!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!