Страници

Кръфини / Cruffins


С

 интересното си име Кръфините бързо набират популярност и се срещат все по-често в асортимента на сладкарници и пекарни. Формулата за тях е Кръфин = вкус на кроасан + форма на мъфин, или малко по-подробно: тесто, домашно приготвено или готово многолистно се навива като кроасан, разделя се на две по дължина, оформя се и се пече във формичка за мъфин. Вкусът е на кроасан, а формата на мъфин.






Според "Уикипедия" Кръфин е създаден през 2013 г. от Lune Croissanterie за Everyday Coffee, Melbourne. През 2014 е популяризиран и превърнал се в запазена марка на Mr. Holmes Bakehouse в Сан Франциско от австралийският сладкар Ry Stephe. Днес Кръфините са популярни по целият свят, като разнообразието от пълнежи, вкусове и аромати е голямо.
Обикаляйки по света достигнаха и до моята кухня:)




Kръфини / Cruffins



Източник: списание "Friends-Мerkur", April 2019

Продукти:
300 гр бяло брашно
1/2 ч.л. сол
2 с.л. захар
1 пакетче суха мая (7 гр)
150 мл топла вода
50 + 150 гр меко масло

200 гр бадемов марципан
пудра захар на вкус



Начин на приготвяне на кръфини:
Пресятото брашно, сухата мая, солта и захарта се разбъркват в купа.
Оформя се кладенче и в него се налива водата. Меси се с миксер с приставки за тесто на ниска степен. След около минута се добавя 50 гр масло и месеното продължава до образуването на меко и гладко тесто, което се отлепва от стените на купата. При нужда се добавя още малко брашно, но в никакъв случай не се прекалява. Тестото се оформя на топка, поставя се в чиста купа, покрива се със стреч фолио и леко одеало и се оставя на топло да втаса, до удвояване на обема (за около 40 минути).
Втасалото тесто се разделя на 6 равни части, а най-лесно става като се издължи като колбас и се нареже на равни части. Всяка част се разточва на много тънка правоъгълна кора. Намазва се обилно с мекото, почти разтопено масло. Навива се на руло, след което се разрязва по дължина на две. Всяка получена лента се навива на охлюв и се поставя в намаслените гнезда на форми за мъфини. Оформените кръфини се оставят за 20-30 минути на стайна температура да втасат. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност( оцветяват се леко в златисто, за около 25 минути). Изваждат се върху решетка да се охладят за няколко минути.
Марципана се омесва с пудрата захар. Оформят се малки яйчица, които се поръсват през цедка с какао, след което се разнася с четка.


В рецептата на списанието Кръфините се сервират с ванилен пудинг и цветни марципанови яйчица. Кръфините са най-вкусни топли, точно както кроасаните. Но пък ако се сервират с различни топинги - сладко, глазури, сладолед, плодове, дори и студени биха били чудесна сладка или солена пауза за делник или уикенд. Този начин на оформяне е много интересен и ще го приложа върху оформлението на козунаци, а мисля, че ще е чудесен и за тестени закуски, като сиренки например.



♥ 

Няма коментари:

Публикуване на коментар