Страници

Уличните банички на Дарето/ Street banitsa


Не е като да не съм точила и дърпала баници и щрудели, но никога не ми е хрумвало, че да си направиш улични банички е толкова лесно. Всъщност става лесно, когато някой “те светне” как се случват нещата.
Без да преувеличавам мога да кажа, че тези банички са като от баничарница. Преди време бях пробвала да ги оформя от домашни кори, но се получиха като мини банички, много вкусни, но наподобяваха вкуса на дърпаната баница, а при уличните банички целта е друга. Истината е, че те се правят по същият начин, но си имат една малка тайна и тя е в обилното количество олио, което се използва при печенето. Ако сте гледали “Българ”, то изразът “мазни банички”, не случайно важи в пълна сила за този вид.
Като цяло, тестото което може да се използва е всяко тесто за кори за домашна баница, важен е начинът на оформяне, плънката(само от сирене), както и обилното намасляване преди и след печене. По време на престоя за отпускане на тестото, Дарето покрива с кърпа, а аз със стреч фолио, както и по време на точенето Дарето го извършва върху кърпа, а аз върху обилно намаслена маса, но това няма никакво значение, и двата начина водят до еднакъв резултат. Даре, благодаря за рецептата!


Улични банички

Източник

Продукти:
180 гр брашно
100 мл вода със стайна температура
1 ч.л. олио
1 ч.л. оцет
щипка сол

краве сирене
олио, за намазване на корите




Приготвяне:
Водата, солта, олиото и оцета се разбъркват в купа, върху тях се пресява брашното, разбърква се с лъжица, след което се омесва на ръка. Зависимост от вида на брашното може да се наложи добавянето на допълнително количество. Разделя се на три части, всяка една се оформя на топка, подреждат се в намаслена тава, намазват се обилно с олио от всички страни, за да не се образува коричка, покриват се със стреч фолио и тестото се оставя да се отпусне за 1/2 час. Тестото не увеличава обема си, защото не е с мая, идеята е след престоя просто да се отпусне.
В купа се натрошава сирене за плънката.
Масата или плота върху който ще се работи се намазва обилно с олио, или пък може да се използва метода на Дарето да се застели със кърпа и да се дърпа върху нея. Аз предпочитам метода с обилното намазване.
Фурната се включва да загрява на 200 градуса.
Взима се едната топка тесто, а останалите се държат покрити, за да не съхнат. По време на тегленето ръцете се намасляват обилно с олио, кората също се маже.
Питката се разтегля с ръце от центъра към краищата. Постепенно се издърпва докато стане тънка кора. Крайчетата се изтъняват, в противен случай ще трябва да се изрежат. Намазва се с олио и се поръсва със сирене. Прегъва се от едната страна към средата, след което процедурата се повтаря и с останалите страни. Получава се нещо като квадрат, който се сгъва на две като дълъг правоъгълник.
Баничките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене, или намазана с олио. Всяка една баничка се намазва с около 2 с.л. олио. Пекат се в предварително загрятата на 200 градуса фурна за 10-15 минути, изваждат се, намазват се с отделеното по време на печенето олио, оставят се 3-4 минути и се поднасят топли.
*Тази доза Дарето я указва за 3 дълги и тънки банички. Зависимост от големината им могат да се направят 4 бр. За нашата семейна закуска удвоих дозата. Пекох на два пъти, баничките се пекат бързо и докато първите бяха във фурната, оформих втората тава.

3 коментара:

  1. Кате,
    правила съм дърпана баница, но ще изпробвам и тази рецепта.Чудесни банички са се получили.Поздравявам те за изпълнението и описанието на рецептата.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно, но това с дърпането сложно ми се вижда, макар че стотици пъти съм гледала баба си! Браво, Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Ооо протекоха ми лигите, Кате. Открадвам си рецептата и ще видя кога ще им дойде реда. Прекрасни са . Прегръдки и хубав ден

    ОтговорИзтриване