Шницел по Балкански / Zigeunerschnitzel / Schnitzel Balkan Art е ястие, популярно в немската и австрийска кухни и е измислено за разнообразяване на класическият шницел. В мен предизвика интерес, след като го видях в менюто на един традиционен ресторант. Идеята е Шницелът(паниран или не) да се сервира със сос, приготвен основно от гъби, домати, лук, чушки, вино и др. Шницелът е популярен и като “Шницел по балкански”.
Продукти:
500 гр тънко нарязани свински шницели
черен пипер
брашно
3 с.л. бутер шмалц(краве масло+олио)
200 гр гъби
1 глава лук
2 червени чушки
50 мл червено вино
400 мл доматен сос от консерва
1 с.л. доматена паста(пюре)
1 с.л. люта паста( или лют пипер)
червен пипер
сол
за сервиране: пържени картофи
Начин на приготвяне:
Шницелите се поръсват с черен пипер и се овалват в брашно. Пържат се до златисто в горещ тиган със загрятата мазнина от двете страни. По желание шницелите могат да се приготвят по класическият начин като се панират в брашно-яйце-галета.
Изваждат се в алуминиево фолио и се държат топли.
В същият тиган се добавят почистените, измити и нарязани гъби и се готвят до светло златисто. При нужда се добавя още мазнина. Към тях се прибавят ситно нарязаният лук и чушки. Задушават се до омекване между 5- 10 минути. Налива се виното, разбърква се, след 1 минута се добавят доматеният сос, доматената паста, лютата паста( чушка), червен пипер, черен пипер и сол. Вари се няколко минути до редуциране.
*В някои рецепти вместо доматен сос се използва бульон, а понякога се добавят кисели краставички.
Кате,
ОтговорИзтриваненаистина интересен шницел.Изглежда прекрасно и така сервиран е бързо и лесно за приготвяне ястие.
Поздрави сърдечни !