Направих тези сармички още през есента, сезонът на зелето:), но пък са чудесна идея и за пролетта. Така или иначе зеле има целогодишно на пазара. Рецептата е от списание “Frisch Gekocht”. Моята промяна се свежда до използването на листа от Савойско зеле, тъй като са по-меки и удобни за тази цел и не добавям сол, заради соления бекон.
Панирани зелеви сармички с просо и гъби
Източник: Frisch Gekocht, ноември 2018
Продукти:
200 гр златно просо
450 мл зеленчуков бульон
1 глава лук
200 гр кралски печурки
70 гр сурово сушен бекон
8 бр големи листа от зеле
4 с.л. брашно
1 яйце
40 гр сусам
5 с.л. растително масло
прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне на Зелеви сарми с просо и гъби:
Просото се сварява в бульона, според указанията на опаковката. Най-често има изисквания за добро измиване и/или накисване преди варене.
Лукът се бели, гъбите се почистват и заедно с бекона се нарязват на малки кубчета.
Беконът се изсипва в тиган, добавя се лукът и когато омекне се добавят гъбите. Задушават се до готовност.
Зелевите листа се бланшират във вряща вода за 1 минута, да омекнат. Изваждат се, отцеждат се и се подсушават.
Свареното просо се разбърква със сместа с гъби и се поръсва с черен пипер.
Зависимост от големината на листата във всеки лист се поставят по 3-4 с.л. плънка, навиват се сармички.
Сармичките се панират последователно в брашно – разбито яйце – сусам.
В тиган се загрява олиото и сармите се пържат до златисто от всички страни. Изваждат се върху домакинска хартия, да се отцедят.
Чудно! Имам списанието, току го разгърнах да видя как така съм пропуснала толкова интересна рецепта и благодарение на теб, Бонбон, се подсетих и за едно страшно вкусно ястие, което опитахме точно от ноемврийския брой - свинско с леща и ябълки. Сега ще опитам и тези страхотни бомбички. Савойското зеле е толкова фотогенично и с този смарагдов цвят... Разкошни кадри и презентация!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ирме!:) Почти винаги, когато публикувам рецепта от Frisch Gekocht, очаквам да се включиш:). Едни и същи списания четем:). Лещата публикува ли я? При толкова рецепти, да не съм пропуснала или забравила? Интересна комбинация с тези ябълки, ама като знам, че тук на всичко ги добавят:))). Поздрави!
ИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванемного интересна рецепта за сармички.Ползвам просото , защото не предизвиква киселини в стомаха и е много лесно усвоим продукт.А савойското зеле е чудесно за приготовление на сармички, крехки са листата.Но не съм виждала скоро по пазарите и магазините за зеленчуци да го има.
Поздрав сърдечен !
Благодаря ти, Ели! Просото не ми е много познато, не го приготвям често, но знам, че има ценни качества и се надявам да го вкарам в кухнята постепенно. Така на сармички ни допадна, а зелето наистина е много подходящо за тази цел. Поздрави!
Изтриване