Страници

Панирани зелеви сармички с просо и гъби


Направих тези сармички още през есента, сезонът на зелето:), но пък са чудесна идея и за пролетта. Така или иначе зеле има целогодишно на пазара. Рецептата е от списание “Frisch Gekocht”. Моята промяна се свежда до използването на листа от Савойско зеле, тъй като са по-меки и удобни за тази цел и не добавям сол, заради соления бекон.


Панирани зелеви сармички с просо и гъби

Източник: Frisch Gekocht, ноември 2018


Продукти:
200 гр златно просо
450 мл зеленчуков бульон
1 глава лук
200 гр кралски печурки
70 гр сурово сушен бекон
8 бр големи листа от зеле
4 с.л. брашно
1 яйце
40 гр сусам
5 с.л. растително масло
прясно смлян черен пипер


Начин на приготвяне на Зелеви сарми с просо и гъби:
Просото се сварява в бульона, според указанията на опаковката. Най-често има изисквания за добро измиване и/или накисване преди варене.
Лукът се бели, гъбите се почистват и заедно с бекона се нарязват на малки кубчета.
Беконът се изсипва в тиган, добавя се лукът и когато омекне се добавят гъбите. Задушават се до готовност.
Зелевите листа се бланшират във вряща вода за 1 минута, да омекнат. Изваждат се, отцеждат се и се подсушават.
Свареното просо се разбърква със сместа с гъби и се поръсва с черен пипер.
Зависимост от големината на листата във всеки лист се поставят по 3-4 с.л. плънка, навиват се сармички.



Сармичките се панират последователно в брашно – разбито яйце – сусам.
В тиган се загрява олиото и сармите се пържат до златисто от всички страни. Изваждат се върху домакинска хартия, да се отцедят.

4 коментара:

  1. Чудно! Имам списанието, току го разгърнах да видя как така съм пропуснала толкова интересна рецепта и благодарение на теб, Бонбон, се подсетих и за едно страшно вкусно ястие, което опитахме точно от ноемврийския брой - свинско с леща и ябълки. Сега ще опитам и тези страхотни бомбички. Савойското зеле е толкова фотогенично и с този смарагдов цвят... Разкошни кадри и презентация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ирме!:) Почти винаги, когато публикувам рецепта от Frisch Gekocht, очаквам да се включиш:). Едни и същи списания четем:). Лещата публикува ли я? При толкова рецепти, да не съм пропуснала или забравила? Интересна комбинация с тези ябълки, ама като знам, че тук на всичко ги добавят:))). Поздрави!

      Изтриване
  2. Кате,
    много интересна рецепта за сармички.Ползвам просото , защото не предизвиква киселини в стомаха и е много лесно усвоим продукт.А савойското зеле е чудесно за приготовление на сармички, крехки са листата.Но не съм виждала скоро по пазарите и магазините за зеленчуци да го има.
    Поздрав сърдечен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Просото не ми е много познато, не го приготвям често, но знам, че има ценни качества и се надявам да го вкарам в кухнята постепенно. Така на сармички ни допадна, а зелето наистина е много подходящо за тази цел. Поздрави!

      Изтриване