Страници

Браунис със сол Малдон / Salted Fudge Brownies with Maldon


S

alted Fudge Brownies не са новост, въпреки, че в българските кулинарни среди все още не съм ги срещала. Идеята е върху изпечен брауни да се поръсят кристалчета сол. Комбинацията е доста интересна, усещането е сякаш от време на време някой ти прекъсва удоволствието от шоколада, за да ти го върне в още по-интензивен вкус. Следващият път, когато приготвите вашият сладкиш, може просто да поръсите върху някое от парчетата сол и да пробвате:). Между другото кристалчетата сол могат да се поръсят и върху шоколадови бонбони и др.




Браунис със сол Малдон / Salted Fudge Brownies with Maldon


Продукти:
90 гр шоколад с високо съдържание на какао
90 гр меко краве масло
2 яйца
120 гр кафява захар
1/2 шушулка ванилия
70 гр брашно
щипка сол

Декорация:
сол Малдон


Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Тава с размер 20х20 см см се застила с хартия за печене. Ако се използва по-малка тава сладкиша ще стане по-висок и обратното:).
Шоколада се нарязва на дребно, а маслото на парченца. Поставят се в тенджерка на котлон на слаба степен да се разтопят, като се разбъркват. Не трябва да завират. Отстраняват се от котлона.
В купа се разбиват яйцата с кафявата захар и зрънцата на ванилията. Разбиват се докато станат на гъст крем.
Шоколадовата смес се добавя на тънка струйка към към яйчната, като се разбърква с дървена лъжица.
На няколко пъти се добавя пресятото със солта брашно, като се разбърква с дървена лъжица и се внимава обема да не спада.
Сместа се изсипва в застланата с хартия тава и се поставя да се пече в предварително загрятата на 180 градуса фурна.
* Моят сладкиш се изпече за около 12 минути, но времето за печене е различно, според фурната.
При всички случаи се проверява след 10 минути с дървена клечка дали се е изпекъл: забодете клечката в средата на сладкиша и я извадете, ако по нея няма трохи и следи, значи е готов. Не го препичайте, защото ще стане сух!
Сладкиша се изважда от фурната и се оставя да се охлади в тавата, след което се изважда и нарязва на квадрати.
!При поднасяне се поръсва със сол Малдон. * Върху парчето на снимката съм поръсила повече, за да се вижда, но върху парче Брауни е препоръчително просто да се поръсят няколко прашинки стрити люспички сол, като начало.



Още варианти на Браунис в блога: Шоколадов браунис с червено цвекло, рози и горски плодове; Браунис с червено цвекло, Браунис с банани и мнооого шоколад, Браунис с банани, Браунис с бадеми, Браунис с череши, Браунис с червени боровинки, Браунис с малини, Браунис с мандарини, Браунис с круши и орео, Браунис с тиква, Браунис сърца, Браунис Гайо.

Няма коментари:

Публикуване на коментар