понеделник, 26 февруари 2018 г.

Шоколадов браунис с червено цвекло, рози и горски плодове/ Beetroot chocolate rose raspberry brownies

.

Като любители на Браунис у дома, непрекъснато експериментирам по темата и новата версия, която открих е за: Брауни с червено цвекло и листа от ядливи рози. Преди време съм правила браунис с цвекло, но го разпределях на места, а идеята на това е в сместа за брауни да се добави сварено пасирано цвекло, а розовите листенца се поставят за декорация, разбира се която се яде. Използвам моя базова рецепта, като от http://www.mymoroccanfood.com, взаимствах идеята за добавяне на бадемово брашно, розови листенца и розова вода. Благодаря за вдъхновението!

Други интерпретации на тема Браунис в моят блог: Браунис с червено цвекло, Браунис с банани и мнооого шоколад, Браунис с банани, Браунис с бадеми, Браунис с череши, Браунис с червени боровинки, Браунис с малини, Браунис с мандарини, Браунис с круши и орео, Браунис с тиква, Браунис сърца, Браунис Гайо.
О, да, ние наистина обичаме Браунис!:)




Продукти:
90 гр черен шоколад
90 гр кокосово масло
2 яйца
120 гр кафява захар / използвах мусковадо/
1/2 ч.л. розова вода
50 гр брашно
30 гр бадемово брашно
10 гр натурално какао
щипка сол
4 с.л. пюре от червено цвекло / сварено и пасирано червено цвекло/

малини(горски плодове)
изсушени годни за консумация розови листенца

глазура:
100 гр черен шоколад
50 гр краве масло


Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Квадратна или правоъгълна тава се намазва с олио или се застила с хартия за печене.
*Аз направих една кръгла форма с диаметър около 18 см + две малки. Големината на формата за печене дава отражение върху височината на сладкиша. Правила съм и ниски и високи и винаги са вкусни. Целта е да не се препичат а да останат с влажна структура.
Шоколада се нарязва заедно с маслото на парченца.
Поставят се в тенджерка на котлон на слаба степен да се разтопят. Може и в микровълнова. Отстраняват се от котлона.
Яйцата се разбиват в купа с кафявата захар, докато станат на гъст крем.


Шоколадовата смес и розовата вода се добавят към яйчната смес на тънка струйка, като се разбърква с дървена лъжица.
На няколко етапа се добавят пресятото със солта и какао брашно и бадемовото брашно, като се разбърква с дървена лъжица и се внимава обема да не спада.
Добавя се и пюрето от цвекло. Разбърква се много добре.


Сладкишът се пече в предварително загрятата на 180 градуса фурна.
След 10 минути започва да се проверява с дървена клечка дали се е изпекъл: забодете клечката в средата на сладкиша и я извадете, ако по нея няма трохи и следи, значи е готов. Не се препича, защото ще стане сух! моят сладкиш се изпече за около 20 минути, но всичко зависи от фурната и височината на сладкиша.


Сладкишът се изважда от фурната и се оставя да се охлади в тавата.
Шоколада за глазурата се натрошава на парчета и заедно с маслото се разтопяват в сух съд на слаб котлон. Разбърква се на няколко пъти. Глазурата се изсипва върху сладкиша и се разнася небрежно. Прибира се в хладилник да стегне. Декорира се с горски плодове и розови листенца.


4 коментара:

  1. Кате,
    спечели ме с тази рецепта.Веднага си я записвам за проба.Много красив и интересен сладкиш с червено цвекло.Червеното цвекло е любимо у дома.С негово участие правя доста неща.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошен и много интересен браунис, Кате. Дори аз, която не обичам шоколад се почувствах много, много изкушена и ми се прииска да го опитам. За разлика от мен, всички останали вкъщи обичат шоколад, така че трябва непременно да ги изненадам с нещо по-различно, по-фино и със сигурност много вкусно, както звучи твоята рецепта.
    Liebe Grüße und einen erfolgreichen Wochenstart!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно брауни си направила, Кате!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване