Толкова рецепти съм оставила да отлежават, някои от тях пропуснаха своя сезон, други търпеливо си чакат реда. Тази обаче бързам да споделя.
Вдъхновена от поредната приказно бяла зимна картина, изненадващо нарисувана през нощта, направих своите почти 15 000 стъпки в снега и заредена с емоции пренесох ентусиазма си в кухнята.
Каспрес кнедли / Kaspressknödel
Каспрес кнедли са австрийски кнедли, които се различават от класическите, по това, че се пържат и имат форма на кюфтенца. Любими са на малкият ми син. Понякога купуваме готови, но задължително ръчно направени. Като всички кнедли и тези се сервират в бульон, супи или като гарнитура. Нещо много важно, когато кнедлите са домашни е да си личи, че са такива. Не се старайте да са перфектни на форма. Знаете колко апетитна е тортата на баба, нали, изкушаваща в своята простота?
Основното за тези кнедли са кубчета от остарели земели, едно типично австрийско планинско сирене “Bergkäse” и по възможност пържене в специална мазнина, която тук се нарича Бутершмалц. Тъй като някои от тези продукти е възможно да не могат да се открият навсякъде, то ще предложа вариант за заменяне.
“Bergkäse” е твърдо сирене с много силен аромат и интересен вкус. Но при всяка вероятност смятам че може да се замени с качествен узрял и твърд кашкавал + комбинация от някакво ароматно сирене, като Пармезан или Грана Падано.
“Butterschmalz” е пречистено масло, сходно с популярното Гхи. Така, че успешно може да се замени и с него. Има много рецепти за домашна направа на Гхи. Разбира се, в краен случай може да се използва и друга мазнина.
*за около 10 бр Каспрес кнедли
250 гр сухи земели(нарязани на кубчета)
100 гр Планинско сирене
1 малка глава лук
120 мл прясно мляко
2 яйца
1/2 ч.л. сол
черен пипер
за пържене:
150 гр бутершмалц + 1-2 с.л. за запържване на лука
Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно и се запържва до златисто в 1-2 с.л. от маслото.
Кубчетата земели и настърганото сирене се поставят в купа и се разбъркват добре, така, че сиренето да се разпредели навсякъде. Към тях се добавят останалите съставки и всичко се омесва много добре с ръце. Сместа се оставя да си почине за десетина минути. С леко навлажнени ръце се оформят “кюфтенца”.
Изваждат се върху домакинска хартия.
Кнедлите се поднасят в горещ бульон, супи или като гарнитура към печено месо. Могат да се съхраняват за няколко дни в кутии в хладилник.
Кате,
ОтговорИзтриванемного интересни кнедли, типични за Австрия и Германия.Но със запържване не съм срещала рецепта.Обикновено са винаги варени.
Поздрави !
Страхотно ново предложение ...
ОтговорИзтриванеОбичам публикациите, снимките и рецептите ти, Кате -
създават ми настроение, усещане за семеен уют и топлина,
с много вкус, отношение и усет към детайла. Благодаря ти!