неделя, 18 февруари 2018 г.

Сирни Заговезни с Милинките на Или


Седем седмици преди Великден отбелязваме красивият български празник Сирни Заговезни. На този ден всеки иска прошка от другите. След което се навлиза във Великденският пост, който се характеризира освен с въздържание от някои храни, с период на очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение.
Традиционно на трапезата присъстват храни с млечни и яйчни продукти.
Още за Заговезни съм споделила: тук, а на днешната ни празнична трапеза присъстваха:



Сварени яйца и Грис хайвер, по тази рецепта



Баница с готови кори, рецепти за баници тук




Милинките на Или
адаптирано от "Щъркелово гнездо"
Благодаря на Или за точната рецепта, вкусът на тези милинки ме върна във времето, когато в закусвалните закуските изглеждаха по друг начин. Разликата при мен е, че направих 1/2 доза, тъй като тавичката ми е по-малка, а също така между топчетата натроших сирене.


Продукти:
за тава с диаметър 24 см
за тестото
1/2 кг брашно
1 пакетче суха мая
1 ч.л. захар
100 мл топло мляко
1 ч.л. сол
1 с. л. олио
200 мл топла вода
100 гр натрошено сирене

за заливката
100 мл олио
2 с.л. брашно
300 гр натрошено сирене


Приготвяне:
Млякото се затопля леко( не трябва да е вряло!). Към него се добавят маята, захарта и 4 с.л. от брашното. Оставя се за десетина минути, докато се активира. Брашното се пресява в купа, прави се"кладенче" и в него се изсипват активираната мая, топлата (не гореща!) вода, олиото, сиренето и солта. Омесва се меко тесто. Покрива се със стреч фолио и лек одеяло и се оставя да втаса до удвояване на обема. От втасалото тесто се правят малки топчета, с големина на яйце и се нареждат на разстояние едно до друго в тава застлана с хартия за печене или намазана с олио. Между тях се натрошават 100 гр от сиренето. Покриват се със стреч фолио и леко одеяло и се оставят да втасат до удвояване на обема. През това време се приготвя заливката. В малка касерола се загрява олио и към него се добавя брашното, бърка се докато стане светло кафяво, като се внимава да не прегори. Сваля се от огъня и към него се прибавят останалите 200 гр натрошено сирене. С тази смес се заливат втасалите милинки. Пекат се в предварително загрята на 190 градуса фурна до порозовяване( за около 40 минути при мен). Изваждат се и се покриват с кърпа за десетина минути.
*Милинките могат да се направят в малки тавички на по-малки топчета.




2 коментара:

  1. Прекрасно меню и чудесни милинки.
    Благодаря за доверието, Кате!
    Радвам се, че съм присъствала и на вашата празнична трапеза :)
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    чудесно тематично меню.Винаги се удивлявам на твоята способност и талант да приготвяш такива интересни менюта.Чудесни са всички приготвени от теб ястия за трапезата.Дано запазим Православните си традиции и не се поддаваме на чужди суеверия.
    Леки, спасителни и мирни Великденски пости !

    ОтговорИзтриване