Страници

Милинките на Или



Благодаря на Или за точната рецепта, вкусът на тези милинки ме върна във времето, когато в закусвалните закуските изглеждаха по друг начин. Разликата при мен е, че направих 1/2 доза, тъй като тавичката ми е по-малка, а също така между топчетата натроших сирене.

Милинките на Или

адаптирано от "Щъркелово гнездо"

Продукти:
за тава с диаметър 24 см
за тестото
1/2 кг брашно
1 пакетче суха мая
1 ч.л. захар
100 мл топло мляко
1 ч.л. сол
1 с. л. олио
200 мл топла вода
100 гр натрошено сирене

за заливката
100 мл олио
2 с.л. брашно
300 гр натрошено сирене


Приготвяне:
Млякото се затопля леко( не трябва да е вряло!). Към него се добавят маята, захарта и 4 с.л. от брашното. Оставя се за десетина минути, докато се активира. Брашното се пресява в купа, прави се "кладенче" и в него се изсипват активираната мая, топлата (не гореща!) вода, олиото, сиренето и солта. Омесва се меко тесто. Покрива се със стреч фолио и лек одеяло и се оставя да втаса до удвояване на обема. От втасалото тесто се правят малки топчета, с големина на яйце и се нареждат на разстояние едно до друго в тава застлана с хартия за печене или намазана с олио. Между тях се натрошават 100 гр от сиренето. Покриват се със стреч фолио и леко одеяло и се оставят да втасат до удвояване на обема. През това време се приготвя заливката. В малка касерола се загрява олио и към него се добавя брашното, бърка се докато стане светло кафяво, като се внимава да не прегори. Сваля се от огъня и към него се прибавят останалите 200 гр натрошено сирене. С тази смес се заливат втасалите милинки. Пекат се в предварително загрята на 190 градуса фурна до порозовяване( за около 40 минути при мен). Изваждат се и се покриват с кърпа за десетина минути.
*Милинките могат да се направят в малки тавички на по-малки топчета.




2 коментара:

  1. Прекрасно меню и чудесни милинки.
    Благодаря за доверието, Кате!
    Радвам се, че съм присъствала и на вашата празнична трапеза :)
    Поздрави и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    чудесно тематично меню.Винаги се удивлявам на твоята способност и талант да приготвяш такива интересни менюта.Чудесни са всички приготвени от теб ястия за трапезата.Дано запазим Православните си традиции и не се поддаваме на чужди суеверия.
    Леки, спасителни и мирни Великденски пости !

    ОтговорИзтриване