Тази вечеря е януарска, мисля, че тогава бях споделила снимка и във Фейсбук страницата. По принцип не мислех да споделям тук като рецепта, защото съдържанието на чиниите е познато на всички, просто представено по този начин е малко по-гурме и показва, че дори и с обикновени продукти би могло да се сервира едно по-атрактивно ястие. И все пак точно като идея намира мястото си в блога. Количеството на продуктите е ориентировъчно за 4 порции. Би било добре да измисля някакво по-арт наименование, вместо да изреждам продуктите, та ако някой има предложения – приемам.
Паниран карфиол със сос Тартар, сотирани грах и картофи, хрупкав бекон и паяжина от Чедър(Пармезан)
Продукти:
1 глава карфиол
брашно
яйца
галета
1 кг картофи
50 гр краве масло
5 скилидки чесън
копър
сол Малдон
100 гр Млад зелен грах( замразен или пресен)
20-30 гр краве масло
Твърдо сирене( Пармезан, Зрял Чедър)
Сурово сушен бекон
*Сос Тартар
Начин на приготвяне:
Карфиолът се измива, накъсва на розички и сварява във вряща леко подсолена вода. (Не трябва да се преварява.). Отцежда се.
Картофите се сваряват, белят и нарязват на едро. Скилидките чесън се белят.
Грахът се бланшира във вряща леко подсолена вода за няколко минути, отцежда се и се измива със студена вода, за да не губи цвета си. Ако е нужно грахът се вари по-продължително време.
Сиренето се настъргва на ренде. Тава се застила с хартия за печене и върху нея се разнася настъргано сирене. Пече се в предварително загрята фурна до златисто. Изважда се, охлажда се и се начупва на големи парчета.
Карфиолът се панира последователно в брашно-разбито яйце- галета. Пържи се в маслена баня до златисто. Изважда се и се отцежда върху домакинска хартия.
В тиган се загрява маслото и картофите заедно с целите скилидки чесън се сотират до получаване на коричка. Изваждат се.
В същият тиган, ако е нужно се изтрива с домакинска хартия, се изсипват маслото и грахът и се сотират за кратко, целта е да омекне малко без да губи цвета си.
В същият тиган се запичат нарязаните слайсове бекон.
Подготвените компоненти се подреждат в чиния и се поръсват със сол Малдон.
Сос Тартар
продукти:
4 бр. средни кисели краставички
1 с.л. каперси, от консерва
1 скилидка чесън
2 с.л. нарязан магданоз
200 гр майонеза
1/2 ч.л. горчица
1 ч.л. сок от лайм(лимон)
морска сол
микс от пипер:черен, бял, зелен, червен
*По желание и за разнообразяване на вкуса могат да се добавят и маслини, зелен лук, различни сосове като Табаско и Уорчестър.
Приготвяне:
Всички продукти се поставят в блендер и се пасират. Не е нужно да е фино, а да се усещат малки частички.
Кате,
ОтговорИзтриванекак успяваш толкова дабре да представиш ястията и да отделяш толкова време за блога ? Възхищавам ти се , чудесно представен паниран карфиол.Аз все набързо правя всичко, нямам никакво време.Рядко ме обхваща в последно време вдъхновение да приготвям храна.Вкусна и атрактивна трапеза.
Поздрави, продължавай в същия дух !
Ах, Ели, наистина ли така изглежда отстрани? Аз все си намирам забележки:). Блогът е моят начин да разпускам:), но за съжаление почти не ми остава време да обикалям всичките си любими блогове. Преди години това беше нещо като рутина, събуждам се, правя кафе и прекарвам около час в компанията на всички прекрасни хора, доставя ми голямо удоволствие да погледна кой какво е споделил, готвил, къде е пътувал, ей такива виртуални "разговори". Но и сега го правя, само че далеч по-рядко. И все пак е приятно. А твоят блог също е вдъхновяващ и с много полезна информация, рецептите са интересни, начинът им на показване. Поздрави от мен и пролетни вдъхновения ти желая!
ИзтриванеЧудесна презентация, Кате!
ОтговорИзтриванеОбичам я тази паяжина :)
Прегръдка!
Благодаря ти, Дани! И ние много я харесваме, като кошнички, или така, чудесна е за декорация на ястията и вкусна естествено:). Поздрави!
ИзтриванеО, да ..., предложение за ценители, Кате,
ОтговорИзтриваневпечатляваща идея, композиция и представяне.
Поздравления за теб, страхотни са новите ти идеи
Благодаря ти, Дианка! Винаги съм се възхищавала на начинът ти на презентиране на храната, в твоите чинии изглежда толкова елегантно и всяко нещо е точно на мястото си. Поздрави!
Изтриване