Страници

Гурме рецепта: Паниран карфиол със сос Тартар, сотирани грах и картофи и паяжина от Пармезан

Понякога ме обземат едни кулинарни вдъхновения и поднасям вечерята по този начин:). Снимките не са гурме, но пък когато приготвиш храната топла, всички очакват да я консумират в такъв вид:), доста странно би се получило да бавиш вечерята заради снимки, особено при вечерна светлина на лампа. По-важното е, че съдържанието на чиниите наистина е вкусно. Признавам обаче, че тези гурме порции не са достатъчни за основно хранене, но за да се сервира красиво не може да се напълни чинията с карфиол например:), за сметка на това допълнително имаше в изобилие.



Тази вечеря е януарска, мисля, че тогава бях споделила снимка и във Фейсбук страницата. По принцип не мислех да споделям тук като рецепта, защото съдържанието на чиниите е познато на всички, просто представено по този начин е малко по-гурме и показва, че дори и с обикновени продукти би могло да се сервира едно по-атрактивно ястие. И все пак точно като идея намира мястото си в блога. Количеството на продуктите е ориентировъчно за 4 порции. Би било добре да измисля някакво по-арт наименование, вместо да изреждам продуктите, та ако някой има предложения – приемам.

Паниран карфиол със сос Тартар, сотирани грах и картофи, хрупкав бекон и паяжина от Чедър(Пармезан)



Продукти:

1 глава карфиол
брашно
яйца
галета

1 кг картофи
50 гр краве масло
5 скилидки чесън
копър
сол Малдон

100 гр Млад зелен грах( замразен или пресен)
20-30 гр краве масло

Твърдо сирене( Пармезан, Зрял Чедър)

Сурово сушен бекон

*Сос Тартар

Начин на приготвяне:
Карфиолът се измива, накъсва на розички и сварява във вряща леко подсолена вода. (Не трябва да се преварява.). Отцежда се.
Картофите се сваряват, белят и нарязват на едро. Скилидките чесън се белят.
Грахът се бланшира във вряща леко подсолена вода за няколко минути, отцежда се и се измива със студена вода, за да не губи цвета си. Ако е нужно грахът се вари по-продължително време.
Сиренето се настъргва на ренде. Тава се застила с хартия за печене и върху нея се разнася настъргано сирене. Пече се в предварително загрята фурна до златисто. Изважда се, охлажда се и се начупва на големи парчета.
Карфиолът се панира последователно в брашно-разбито яйце- галета. Пържи се в маслена баня до златисто. Изважда се и се отцежда върху домакинска хартия.
В тиган се загрява маслото и картофите заедно с целите скилидки чесън се сотират до получаване на коричка. Изваждат се.
В същият тиган, ако е нужно се изтрива с домакинска хартия, се изсипват маслото и грахът и се сотират за кратко, целта е да омекне малко без да губи цвета си.
В същият тиган се запичат нарязаните слайсове бекон.
Подготвените компоненти се подреждат в чиния и се поръсват със сол Малдон.


Сос Тартар


продукти:
4 бр. средни кисели краставички
1 с.л. каперси, от консерва
1 скилидка чесън
2 с.л. нарязан магданоз
200 гр майонеза
1/2 ч.л. горчица
1 ч.л. сок от лайм(лимон)
морска сол
микс от пипер:черен, бял, зелен, червен

*По желание и за разнообразяване на вкуса могат да се добавят и маслини, зелен лук, различни сосове като Табаско и Уорчестър.

Приготвяне:

Всички продукти се поставят в блендер и се пасират. Не е нужно да е фино, а да се усещат малки частички.

6 коментара:

  1. Кате,
    как успяваш толкова дабре да представиш ястията и да отделяш толкова време за блога ? Възхищавам ти се , чудесно представен паниран карфиол.Аз все набързо правя всичко, нямам никакво време.Рядко ме обхваща в последно време вдъхновение да приготвям храна.Вкусна и атрактивна трапеза.
    Поздрави, продължавай в същия дух !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, Ели, наистина ли така изглежда отстрани? Аз все си намирам забележки:). Блогът е моят начин да разпускам:), но за съжаление почти не ми остава време да обикалям всичките си любими блогове. Преди години това беше нещо като рутина, събуждам се, правя кафе и прекарвам около час в компанията на всички прекрасни хора, доставя ми голямо удоволствие да погледна кой какво е споделил, готвил, къде е пътувал, ей такива виртуални "разговори". Но и сега го правя, само че далеч по-рядко. И все пак е приятно. А твоят блог също е вдъхновяващ и с много полезна информация, рецептите са интересни, начинът им на показване. Поздрави от мен и пролетни вдъхновения ти желая!

      Изтриване
  2. Чудесна презентация, Кате!
    Обичам я тази паяжина :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! И ние много я харесваме, като кошнички, или така, чудесна е за декорация на ястията и вкусна естествено:). Поздрави!

      Изтриване
  3. О, да ..., предложение за ценители, Кате,
    впечатляваща идея, композиция и представяне.
    Поздравления за теб, страхотни са новите ти идеи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Винаги съм се възхищавала на начинът ти на презентиране на храната, в твоите чинии изглежда толкова елегантно и всяко нещо е точно на мястото си. Поздрави!

      Изтриване