Страници

Пинце - сладък щирийски хляб


P
inze произхождат от района Венето и са традиционни печива в Австрия, Словения и Хърватия. Бих ги причислила към рода на козунаците, но все пак са различни. Не съм разглеждала рецепти, как се приготвят по тези краища на света, но в Щирия типичният си вкус придобиват благодарение на семената от анасон. В някои рецепти присъства и бяло вино, като с него се заменя 1/2 от количеството на млякото. Предполага се, че името Pinze идва от значението на думата - "ножици/ клещи" и това, че се нарязва с тях.

Рецептата е донесена в Грац в средата на 19 век, от област Фриули, чрез тогавашната все още Австрийска област Гориция, за това на места се среща и като Görzer Pinze. Този сладникав хляб се прави основно през пролетта.

Пинце 


Преди да опиша продуктите, отново ще отбележа, че бялото вино може да се пропусне, като количеството му се замени с още прясно мляко. В случая вместо 125 мл вино и 125 мл мляко, може да се използва 250 мл прясно мляко. В начина на приготвяне на рецептата ще има малки разлики, главно в началото, които ще уточня.

Продукти:
125 мл бяло вино
1/2 к.л. семена от анасон
125 прясно мляко
1/2 от кубче прясна мая (20 гр)
40 гр захар
щипка сол
8 гр (1пакетче) бурбонска ванилена захар
75 гр масло
3 жълтъка
1/2 кг брашно

за глазиране:
1 яйце
1 ч.л. захар
2 с.л. вода





Начин на приготвяне:

Семената от анасон се накисват в бялото вино за няколко часа. Виното се прецежда и семената се изхвърлят.
*В случай, че се използва само прясно мляко, то в него се накисват семената, млякото се загрява, за да може семената да пуснат аромата си, отстранява се от котлона, прецежда се, семената се изхвърлят и млякото се оставя да се охлади леко.

Маята се разтваря в 125 мл топло (не горещо!) мляко, добавят се захарта, ванилената захар, щипката сол, разбърква се добре и се оставя да престои около 10 минути, докато се активира.
Брашното се пресява в купа. Оформя се кладенче. В него се изсипват активираната мая, жълтъците, виното (или останалото мляко), маслото, нарязано на дребни кубчета и с миксер се замесва тесто. Месенето продължава около 10 минути, след което тестото се изважда на плота и се меси ръчно още 10 минути. При нужда се добавя още брашно, но не се прекалява, тестото е много меко и еластично. Оформя се на топка, поставя се в чиста набрашнена купа, покрива се със стреч фолио и кърпа и се оставя на топло да втаса за 15-30 минути, до удвояване на обема.
Изважда се, разделя се на равни части( от това тесто направих 4 средни по големина Пинци, но могат да се оформят по-малки или по-големи).
Всяка част се оформя на гладка топка. Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние една от друга, намазват се с разбито яйце с малко вода и захар и се оставят без да се покриват да престоят за 15 минути.
Фурната се включва да загрява на 190 градуса.
С помощта на ножица с дълги върхове се придава характерната форма. Единият връх на ножицата се забива в центъра на топката, а другият връх е от външната страна. Рязко се прави срязване, като върховете се събират в средата между двата края и по този начин се получава нещо като връхче. Тази операция се прави на общо три места, горе-долу на равни разстояния.

Оформените Пинци се поставят в загрятата фурна и се пекат на средна скара за 10 минути на 190 градуса, след което бързо се преместват на по-ниска скара, температурата се намалява на 160 градуса и се пекат още около 15-30 минути( зависи от големината им). Изваждат се и се оставят да се охладят върху решетка, след което се съхраняват увити в кърпа.


 Рецептата за Пинце е на базата на няколко изгледани видеа, прочетени рецепти, не съм се придържала към конкретна рецепта.


♥ 

1 коментар:

  1. Интересно! Това, с анасоновият аромат, много би ми харесало, Кате. И виждам страхотни шупли са се получили. Пък откога не съм хапвала филийка с масло и конфитюр... Ще изпробвам задължително рецептата. Благодаря ти, че я сподели!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване