Gröstl е австрийско ястие, готвено в тиган. В района на Тирол Tiroler Gröstl се приготвя с телешко или свинско печено месо, най-често останало от предишен ден, заедно с картофи и други добавки, като се сервира с яйце. В планинските пасища и хижи обаче най-често за Грьостл се използва шунка или бекон и се добавя планинско сирене, като ястието се нарича Алмгрьостл ( Алм – дума за алпийските пасища и хижи). Макар да се готви лесно и бързо, ястието е много вкусно.
Алмгрьостл
планинско тиганче с бекон, картофи и сирене
Продукти за всяка порция:
1 глава лук
3 сварени картофа
100 гр сурово сушен или сурово пушен бекон(шпек)
планинско сирене (Bergkäse)
сол
черен пипер
1 яйце
2 с.л. мас, бутершмалц или масло
*Планинското сирене е със специфичен аромат и вкус, но може да бъде заменено с друг вид ароматно твърдо сирене.
Бутершмалц е пречистена мазнина, която в Австрия се използва много често за пържене, но може да се замени с мазнина по избор.
Начин на приготвяне:
Сварените картофи се белят и нарязват на кубчета, филийки или полумесеци. Лукът се нарязва на ситно, беконът на ивички или кубчета. В тиганче се загрява мазнината и продуктите се запичат, като внимателно се разбъркват. Добавя се настърганото сирене, разбърква се и ястието се оттегля от котлона. Поднася се с яйце, на тиган, овкусява се със сол и черен пипер.
Много апетитно изглежда, Кате :)
ОтговорИзтриванеБързото и лесно приготвяне вече са ми приоритет.
Много"засукани" ястия готвя рядко!
Прегръдка!
:) аз съм на моменти, но предполагам и ти:). А това ястие е много вкусно, пък е толкова лесно и бързо. Още повече, че аз често държа в хладилника варени картофи. Прегръдки!
ИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванетова много лесно за приготвяне ястие на тиган е разкошен избор дори за гости.С налични продукти човек може да сътвори чудеса в кухнята.А това простичко ястие е точно такова - бързо, лесно и много вкусно.
Поздрави и усмивки !
Абсолютно! Гениалните прости неща. Поздрави и усмихнат уикенд, Ели!
ИзтриванеНа това ястие вече му преглъщам, много в мой стил ядене :)
ОтговорИзтриванеСветле:).
ИзтриванеЗдравейте! Приготвих това вкусно ястие и искам да благодаря за рецептата! :-)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Бени! Аз се радвам, че сподели и ти благодаря! Поздрави!:)
Изтриване