Страници

Блехкухен със сливи и сметана

Blechkuchen е сладкиш от австрийската кухня, характерно за който е, че се пече в правоъгълната тава на фурната. Блатът за него може да се направи с мая или бакпулвер. Върху блата се редят плодове, а често между блата и плодовете има слой с извара, крем, сметана. Нарязва се на правоъгълни или квадратни парчета. Добре е тавата да е по-дълбока, за да има достатъчно място за надигане на тестото и топингите. Моят Блехкухен приготвих с пълнозърнесто лимецово брашно, захар Мусковадо и сливи. Използвах рецепта, която съм показвала преди години за първият ми Блехкухен, който всъщност заради кръглата тава, в която го бях изпекла, не би могъл да се нарича така:).

Пълнозърнест Блехкухен със сливи и сметана 

Продукти:
200 мл прясно мляко
1/2 кубче мая (1 пакетче суха)
140 гр захар Мусковадо( или друга)
350 гр пълнозърнесто лимецово брашно (или друго)
4 яйца
40 гр меко масло
1 ч.л. канела на прах
300 гр заквасена сметана
600 гр сливи



Приготвяне:
*Количеството на захарта в крема може да се увеличава или намалява, зависимост от сладостта на плодовете или на вкус. Захарта Мусковадо не подслажда както бялата захар и с това количество сладкишът се усеща съвсем леко подсладен.

Млякото се затопля в касерола. Към него се добавят натрошената мая и 20 гр от захарта, разбърква се. Покрива се със стреч фолио и се оставя за няколко минути, да се активира.
Брашното се пресява в купа и се добавят 40 гр от захарта, разбърква се. Прави се кладенче и в него се изсипва активираната мая в млякото, 1 яйце, мекото масло и канелата. Омесва се с миксер, с приставки за тесто за 4 минути. Тестото започва да се отделя от стените на купата. Купата се покрива със стреч фолио и кърпа и се оставя тестото да втаса за 35 минути.
С миксер се разбиват 3 яйца с 40 гр от захарта и заквасената сметана.
Сливите се измиват, разполовяват се и костилките се премахват. Ако са много едри, може да се нарежат на 4.
Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Тестото се изважда от купата и се меси за няколко минути. Тестото с бяло брашно е много меко и пухкаво, с пълнозърнесто е по-твърдо и не е толкова еластично.
Тава се застила с хартия за печене или се намзва с олио, поръсва се с брашно и се изтупва излишното количество. Тестото се разточва и се прехвърля в тавата. Този сладкиш съществува и като по-висок и по-нисък с по-тънка кора. Най-добре е да се използва правоъгълната тава на фурната, но в случай, че нямате в момента такава, може да използвате и кръгла, но желателно с размер 30 см, за да не става много висок.
Тестото се покрива със сметановия крем. Отгоре се подреждат сливите. Поръсва се останалата 40 гр захар.
Блехкухен се пече във фурната за около 40 минути, на най-ниската скара. Тавата се изважда от фурната, внимателно се изважда сладкиша и се оставя върху решетка да се охлади. Внимава се да не се разчупи. Ако е необходимо, може да си помогнете с чиния или дъска.

2 коментара:

  1. Кате,
    този сладкиш е интересен като начин на приготвяне и много красив.Чудесно изглежда.Прекрасен е за направа когато е нужна почерпка на много хора.Страхотна рецепта, записвам я.
    Поздрави, леки почивни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! С пълнозърнесто брашно стои малко по-различно, но пак е вкусен( за хората, които харесват такъв тип сладкиши). Класиката е с бяло брашно, а плодовете и крема могат да се заменят с други. Поздрави!

      Изтриване