Страници

Лято в планината: Филцмос


Чисто щастие. Вдишане… издишане… свеж въздух прониква в гърдите ни. Забележителни места, живописни пътища, адреналин. Дори и без спорт и без разходки, планинските дестинации са подходящи за всеки вкус. Достатъчно е само да се отпуснем до някое езеро или на верандата на планинска хижа. Всеки ден е ново приключение, а за любителите на такива изборите са безгранични.
Нощувка в 4 звезден хотел, в хижа, във ферма, къща за гости, къмпинг или един непринуден пикник носят удоволствие и наслада, което прави планината подходяща за всякакъв бюджет.
Уединение, релакс, активност или себеоткриване, всеки би могъл да открие своята подходяща атмосфера. Заобиколени от природа.
Чисто. Естествено. Вечно.


Заради ситуацията с Ковид 19, пропуснахме някои желани дестинации, но пък това стана повод да ги заменим с други, за което сме благодарни, тъй като преоткрихме планината отново.
Колебаех се дали да публикувам тук, напоследък блогърите все по-рядко пишат във виртуалните си места. Сякаш социалните мрежи чрез лесното и бързо споделяне на информация изместиха блогърството. Да, една публикация отнема много време, часове, понякога и дни. Включва подбор на снимки, оформлението им, за по-взискателните обработка на снимки, писането на текст, събиране на информация, проверка за правопис, оформление на текст и цялостно на материала, докато достигне до аудитория, която го прочита или преглежда за секунди. В повечето случаи всяка такава статия е източник на идеи, на полезна информация или на вдъхновение.
Разбирам всички причини, поради които много прекрасни хора спряха да водят блоговете си, понякога им се сърдя:), че ме лишават от присъствието си, но наистина ги разбирам. Блогърите понякога намират по-интересни занимания, сменят хобито си или го превръщат в професия, прехвърлят се в Инстаграм, но както и където и да се развиват и каквато и да причината, поради която споделят или са споделяли толкова полезни и вдъхновяващи неща аз съм много благодарна, че оставят всичко това в полза на читателите.

Та в отговор на колебанието ми дали да продължавам да водя този блог или не и като част от това общество, в което намирам интересни дестинации, вкусни рецепти и приятелство, реших, че след като аз черпя информация в интернет, най-малкото което мога да направя е да споделя такава с другите. Дали би била полезна някому, това наистина не е от съществено значение. По-важното е, че във виртуалният си дневник записвам още една страница с красиви спомени и преживявания.




Първата част на нашето лятно планинско приключение отделям на:

Filzmoos

Филцмос е приказно красив планински курорт, разположен в района Санкт Йохан им Понгау, провинция Залцбург. Добра изходна точка е за множество дестинации в района.
Филцмос обаче става популярен и с голямото си сърце, станало повод за дарения на над 650 000 евро за деца в нужда в проекта „Сърце за УНИЦЕФ“. Всичко започнало с една гениална идея на Heribert Klein, хрумнала му по време на една от многобройните му почивки в района. Тогава видял как дърворезбаря Stefan Gappmaier издълбал дървено сърце. Тогава той спонтанно го помолил да направи 101 сърца за Уницеф, което всъщност поставило началото на мащабна кампания на благотворителност. Много известни личности като Обама, Шакира, Клаудия Шифер, Борис Бекер и много, много други се включват в проекта.
Енорийската църква на Filzmoos пък е известна с фигурата на детето Исус. Според легендата двама благочестиви овчари, които лагерували в района на Филцмос, чули малък камбанен звън. Те проследили звука и намерили издялкано бебе Исус, стоящо на полуизгнило пънче на мястото, където днес е оригиналния параклис, построен през 1820 г. Куклата била вдигнала пръсти за молитва и биела камбана. Двамата овчари отнесли фигурата в деканската църква в Алтенмаркт, откъдето тя се върнала на мястото си във Филцмос за една нощ. Но когато статуята била донесена в църквата „Свети Петър“, тя останала там.
Много легенди се предават в района, което допринася за приказната атмосфера на цветния Филцмос. Die Sage von der schwarzen Lacke, Die Sage vom Meeräugl, Der Jungbrunnen an der Bischofsmütze, са интересни истории, които сякаш прелистват и смесват интересни митове с реалността.




Filzmoos Unterhofalm Almsee

Хижата е построена през 1776г., на 1280 м, в подножието на могъщия Bischofsmütze. Предпочитано място за сватбени тържества(ние станахме свидетели на едно), заради живописното си местоположение, а ритуалът на брега на езерото, придава изключителна романтика на празненството. В района има множество туристически пътеки и е популярна дестинация за туризъм, разходки и еднодневни екскурзии в Pongau Залцбург.
До Untehofalm и Almsee се стига от Filzmoos. Възможностите са пеша, с автобус, с карета или с автомобил. За автомобил да се има предвид, че пътят е платен. Заплаща се на бариерата. Повече информация в сайта на хижата.








Унтерхофалм се слави с вкусната си храна и има защо. Всички ястия, които опитахме бяха много вкусни, но ще акцентирам върху Pofesen(пържени филийки с Powidl- очаквайте скоро:)) и Bauernkrapfen/Фермерски понички.




На десетина минути от Unterhofalm е малкото, но живописно разположено езеро Almsee. Около него минава обиколна туристическа пътека, която е много приятна за разходка, дори и с по-малки деца. Пътеката е с начална точка една от двете хижи Oberhofalm или Unterhofalm. Минава се покрай параклис, от който също се откриват зашеметяващи панорамни гледки.











Bachlalm

Намира се в близост до границата на провинциите Щирия и Залцбург.
Паркира се на малък паркинг на главния път, при бариерата(паркинга не се заплаща). На бариерата има обособена спирка, на която се изчаква за маршрутка или се продължава пеша. Към август 2020г. маршрутката пътува от 8,30-11,45 и от 13,00 – 16,30. Като 16,30 е последното спускане от хижата. Билет за маршрутка: 5,50 евро възрастен, 3 евро дете до 14 г. – в едната посока. Актуална информация има в сайта на хижата.
Мъжът ни обясни къде бихме могли да видим мармоти. По обедно време сякаш се прибират да спят:), но все пак имахме късмет. Макар вече да бяхме преживели тръпката от първоначална среща с тези пухкави и мили животинки на Гросглокнер, отново изпитахме неописуемо вълнение, когато отново ни позволиха да се доближим до тях! Ще напомня, че мармотите са диви животни и с храненето им не трябва да се прекалява, те все пак откриват сами храната си. Подходяща храна са моркови и ябълки и в никакъв случай тестени храни, снаксове и други.





Местоположението на хижата е много живописно и от тук се откриват удивителни гледки към Rötelstein, южната стена на Dachstein, Niederen Tauern и Hohe Tauern. Има множество туристически пътеки.


Храната в Bachlalm е типична за планинските хижи, а атмосферата уютна. Ние опитахме супа с каспрес кнедли, леберкез с картофи и яйце, салата и Алмгрьостл( очаквайте скоро:).




Следва продължение…


10 коментара:

  1. Много е красиво, Кате!
    А ти като планинарка изглеждаш чудесно! Много ти се радвам.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Габи! И вие с Радост сте много сладки в планината. Колко върхове покори това дете! Целувки!

      Изтриване
  2. Кате,
    поглеждайки към твоето уютно местенце не спирам да се удивлявам.Това е приказно местенце, точно това харесвам - чиста и непокътната природа, разкошна хижа.Какво по - хубаво от това човек да отпочине, да вдиша чист въздух.Прочитам цялостно публикациите ти и виждам,че в тях накратко е събрана много информация.Покланям се пред твоя труд, разкошни снимки и уникален талант.А австрийската кухня за мен е едно предизвикателство.
    Поздрави и успешна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Всеки от нас отделя време, енергия и труд, за да сподели нещо красиво, вкусно и полезно. Твоят блог е като енциклопедия за здравословните храни и продукти, не веднъж съм казвала. Радвам се, че публикаците ми зареждат позитивно, а природата наистина е уникална. Поздрави!

      Изтриване
  3. Благодаря за прекрасната разходка, Кате🥰! Районът около Залцбург ми е останал в сърцето, толкова красота и радост за очите и сетивата предлага! Чудесен разказ отново, прекрасни снимки и усмивки! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина природата около Залцбург е много красива, но в Австрия всяка провинция си има своя чар. Просто няма как да ти омръзне:). Езера, върхове, лозя, пасища, замъци, история, архитектура... изобщо за всеки вкус има по нещо. Планините обаче са уникални, колкото и клиширано да звучи. Целувки!

      Изтриване
  4. Отговори
    1. До каквито и успехи да стига човек, никога няма да достигне възможностите на природата.:)Тя е най-великият творец. Поздрави!

      Изтриване
  5. Всяка снимка прилича на картичка, Кате, а това зелено така приятно действа и лъха на спокойствие!
    Права си, че има отлив на разкази и истории под форма на пост от гледна точка на блогърството и миграцията на хората в Инста и ФБ, но блогърството си има незаменим чар и предимства. Всичко зависи от целта на поста, предполагам.
    Благодаря за разказа, винаги ми е приятно да се отбия в твоя виртуален дневник :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Да, всяко виртуално място си има предимства. Едни са за идеи, други за информация, за вдъхновения. На мен блоговете повече ми приличат на виртуални книги, дали за готварство, дали за пътуване или за начин на живот, докато в социалните мрежи, особено в Инстаграм е някак моментно споделяне, в по-обемните фийдове трудно се открива стара информация. Така е, зависи от целта на поста. Но пък това не означава, че не ми харесват. Напротив, от всяко място се опитвам да събера вдъхновение. Доста идеи съм открила и там и както написах, съм благодарна на авторите им, че ги споделят където и да е. Поздрави!:)

      Изтриване