Страници

Австрийски пържени филийки: Пофесен с Повидл


Опитахме Пофесен в Filzmoos Unterhofalm Almsee, бяха много вкусни и по тази причина ги приготвих вкъщи. За същите като тях обаче бе нужно и нещо много важно – Повидл. По принцип пържените филийки могат да се приготвят и с друг мармалад или шоколад, но държах на тези:).





Повидл

Много отдавна, през есента, когато обилните реколти от сливи трябвало да бъдат съхранени за зимата, а методите затова не били чак толкова много, както сега, жените от селата, палели своите печки на дърва и варели Повидл дълги часове. Тогава дори не било редно да се разбърква, искало се истинско майсторство, за да се приготви сместа, без да залепне. понякога се събирали и приготвяли Повидл заедно, а накрая разделяли поравно резултата.

Powidl се приготвя от сливи (Zwetschgen), наподобява много гъст мармалад. За разлика от конфитюрите и мармаладите обаче и за разлика от немският Pflaumenmus, Повидл се приготвя без допълнителни подсладители или желиращи агенти. Powidl се вари няколко часа, като се бърка непрекъснато за да се постигне необходимата сладост и консистенция. Често в края на варенето му се добавя ром. Разбира се някои хора добавят съвсем малко захар. Има изискване към производителите, относно наименованието на този продукт, в случай, че съдържа захар, извън допустимите норми, то да не се записва с това име. Захарта не трябва да е повече от 30 % от крайния продукт. От 1 кг сливи се получава 1 бурканче сладко, което трябва да се съобрази при изчисляването на захарта, защото ако на 1000 гр сливи се добавят 300 гр захар, в крайният резултат тези 300 гр няма да са вече 30 % от готовия продукт. Но както вече споменах, автентичен Повидл се прави без захар.
За Повидл е желателно да се използват най-зрелите и сладки сливи, като съм срещала и варианти с добавяне и на няколко сушени сливи или пък само сушени сливи.
Тъй като приготвянето му изисква време и търпение, домашният Повидл се смята за деликатес, който присъства често по време на Адвент, а бабите с радост гощават внуците си.




Необходими продукти:
1 кг добре узрели сладки сливи
50 мл вода
по желание захар(желателно Мусковадо)
по желание: ром, пръчка канела

Начин на приготвяне:
Сливите се измиват и почистват от костилките. Нарязват се на 2 до 4 едри парчета. Поставят се в тенджера заедно с водата и по желание захарта и пръчката канела.(Аз добавих 2 равни с.л. Мусковадо).
Тенджерата се оставя на котлон на силна степен да заври, намалява се на най-ниска степен и се вари за няколко часа, при МНОГО ЧЕСТО БЪРКАНЕ! с дървена лъжица, за да не залепва. Моят Повидл стана готов за 2 часа. Може би всичко зависи от количеството на плодовият материал.
В края на варенето се добавя ром по желание, разбърква се още няколко минути.
*Автентичният Повидл има почти черен цвят и масата е много, много гъста. Той се използва за пълнеж на бухти, сладки и др. Може да се оттегли малко по-рано от котлона, ако ще се използва за намазване, както в случая с Пофесен.
Горещата смес изсипва в измит, сух, топъл буркан и се затваря, да се вакумира. Когато се охлади се прибира на тъмно и хладно място, където се съхранява до употребата му.

австрийски пържени филийки



Австрийски пържени филийки

Пофесен с Повидл

Pofesen са пържени филийки с яйца(френски тост). Приготвят се от стар хляб, който се потапя в разбити яйца с добавено прясно мляко, често и ром. Между двете филийки се намазва сладко, най-често това е Повидл. Мазнината за пържене е Бутершмалц( препоръчвам), но както вече няколко пъти съм споменавала, тя може да се замени с олио + краве масло. Филийките да са с дебелина около 5 мм. Подготвените филийки се потапят в разбитата смес, докато се напоят отвън, но в никакъв случай не се прекалява.



Количеството на продуктите се съобразяват спрямо броят на хората. Две филийки хляб се слепват помежду си с Повидл. 1 яйце се разбива с щипка сол и 100 мл прясно мляко, по желание ром. Дозата може да се увеличава. Подготвените филийки се потапят в яйчната смес и се пържат в загрята мазнина от двете страни до зачервяване. Изваждат се въдрху домакинска хартия, да се отцедят и се поднасят топли или студени, поръсени с пудра захар и гарнирани по желание с топка сладолед.

8 коментара:

  1. Чудесни са филийките, Кате! Много ми беше интересно да прочета за такъв вид мармалад, благодаря за което! Отмъквам си една филийка през екрана, да знаеш🙂! Целувки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сонче! Мармалада наистина е доста интересен, заради консистенцията му, а и заради направата му без или с много малко количество захар. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Разкошни! Имам доста сини сливи, ще пробвам този вариант на мармалад - повидл.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, Алби, ако имаш много узрели сливи, ще е разкош. Идеята е със сладки сливи да се направи сладък Повидл, иначе няма как:). Поздрави!

      Изтриване
  3. Кате, много ми беше интересно да прочета за този вид сладко! Замислих се, че този уикенд ще посетя баба и там може да посъбера по-узрели сини сливи и да си го направя. Идеята да не се слага никаква захар също ми хареса, а за рома да не говорм! Много приятен аромат придава този ром на всичко и да ми се чудо човек на акъла защо не го ползвам повече :) Прииска ми е да имам пържени филийки за закуска днес ... Въпреки че избягвам пърженото, такава закуска няма как да подмина.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, ако успееш да събереш най-най-узрелите меки сладки сливи, ще се получи великолепен. Моите сливи бяха леко кисели, макар че добавих малко захар, пак им се усещаше нотката:). Варенето изисква да се бърка много често, за да не залепне, но пък се получава нещо много различно от познатите ни конфитюри и мармалади. По-натам ще пробвам с добавяне на сушени сливи, става по-наситен тъмен цвят. Поздрави!

      Изтриване
  4. Кате,
    навремето моята баба правеше подобно сладко от сливи и пестил.Не слагаше захар.Захарта е модерен вариант за овкусяване на храните.Затова и днес хората страдат от толкова много болести, защото храната е променена.Истинският пестил и сладко от сливи се правят без захар.Но сливите се оставят хубаво да узреят, да са меки и сладки.А подобни филийки са чудесен избор.
    Поздрави и усмихната есен !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От доста време насам се опитвам да намаля количеството на захарта във всички сладкиши, които правя. Макар по принцип да не харесваме много сладки десерти. Използвам почти винаги захар Мусковадо, ако самият сладкиш не изисква някакъв бял цвят. В случая ако сливите са много сладки и добре узрели, наистина няма нужда от захар. Много храни са променени, права си. Лошото е, че ежедневието става все по-натоварено, забързано, в магазините се предлагат полуфабрикати, лесни и бързи за приготвяне и хората посягат към тях. За мен е по-бързо да си изпека едно филе на тиган, но обещанията за 10 минути на опкаковките са по-примамливи:). Но всичко е въпрос на мислене и гледна точка. Поздрави, Ели!

      Изтриване