Страници

Шведска торта "Принцеса"

шведска торта, шведска торта принцеса, торта шведска принцеса, шведска торта принцеса рецепта икеа

Торта Принцеса „Prinsesstårta“ е традиционна и много популярна шведска торта, състояща се от редуващи се слоеве от пандишпанов блат, сладкарски крем и купол от бита сметана. Покритието е от марципан, в зелен цвят с декорация от захарни или марципанови цветя.

Всяка година, последната седмица на септември е времето на шведската класика. Тогава се състои т.нар. „prinsesstårtans vecka”, като част от приходите от него се даряват на фонда на престолонаследница Виктория, като се подпомагат деца с увреждания.





Историята на шведската торта Принцеса

В началото на 1900 г. трите принцеси Маргарета, Марта и Астрид посещават прочутото училище за домакинства на Джени Окерстрьом (1867-1957) в Стокхолм. Тя е обучавала дъщерите на крал Оскар II в готвене, печене и грижи за деца.
Джени Окерстрьом много харесвала трите млади жени. Ето защо тя посветила готварската книга „Prinsessornas kokbok: Husmanskost och helgdagsmat“ („Готварска книга за принцеси: домашно готвене и коледна вечеря“) с над 1000 рецепти на кралските дъщери през 1929 година. Портретите на трите принцеси дори украсяват корицата на книгата.
Рецептата за специалната торта също била включена в готварската книга. По това време обаче сладкишът все още се е наричал „Grön tårta“ – „Зелена торта“ заради цвета си. Тъй като трите принцеси особено я харесвали, по-късно била преименувана на Prinsesstårta, т.е.принцеса торта. Между другото, оригиналната рецепта е била без марципан и сладко, но е доразвита през следващите десетилетия.
Днес съществуват няколко варианта на тортата. Ако покритието от марципан е с различен от зеления цвят, тортите обикновено се наричат prinstårta или Carl Gustaf-tårta. (Източник)




Рецепта на Шведска торта Принцеса

Рецептата на торта Принцеса като база е падишпанови блатове, сладкарски крем, сметана и марципан. Често присъства и слой от плодове( малини), като сладко. Формата е куполна, а декорацията от цветя. Разбира се съществуват различни импровизации и варианти, но тази торта винаги може да се различи.
Моята торта Принцеса приготвих, следвайки рецептата на Икеа. Промяната ми се състои в плодовият слой, който направих по малко по-различен начин, също така пропуснах да монтирам третият блат, при сглобяването, но изобщо не съжалявам, защото тортата без него беше много вкусна. Освен това на много места тортата се приготвя само с два блата. В рецептата ще посоча това.





Шведска торта Принцеса

Prinsesstårta

Продукти за торта „Шведска принцеса“:

За форма с диаметър 20 см


блат:
4 яйца
100 гр захар
100 гр брашно
30 гр царевично нишесте (картофено нишесте)
1 щипка сол
1 ч.л. бакпулвер


малинов пълнеж: 
150 гр малини
2 с.л. вода
2 с.л. захар
2 ч.л. желатин


ванилов крем:
500 мл пълномаслено мляко
1 пакетче бурбонска ванилова захар
3 жълтъка
60 гр захар
25 гр царевично нишесте
50 гр краве масло


покритие и декорация:
400 гр бадемов марципан
пудра захар
хранителни боички(зелена, червена)


сметанов крем:
400 гр млечна сметана
2 пакетчета бурбонска ванилова захар
1 ч.л. натурално нишесте (или 1 пакетче стабилизатор за сметана)

Начин на приготвяне на торта „Шведска принцеса“:

Блат:
Фурната се включва да загрява на 180 градуса. Формата се застила с хартия за печене, по дъното и стените.
Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват с щипка сол до твърдост, след което към тях се добавят жълтъците, като се продължава с разбиването.
Добавя се пресятото с бакпулвер брашно и захарта. Разбърква се много внимателно с шпатула.
Сместа се изсипва в приготвената форма и се пече за 25 минути, в предвартелно загрятата фурна. Изважда се и се охлажда.

Малинов слой:
Малините, водата и захарта се поставят в съд на котлон да се варят за около 5-10 минути, на умерена степен, като се разбъркват, от време на време. Прецеждат се през цедка, като се притискат.
Желатинът се разбърква с 1-2 с.л. вода и се оставя да набъбне, след което се изсипва в малиновият сироп и съдът се поставя на котлона, на ниска степен, без да завира, като се разбърква, докато желатина се разтопи. Чиния(кутия) с борд, с диаметър 20 см, се застила със стреч фолио и в нея се изсипва сместа. Прибира се в хладилник да стегне.


Ванилов крем:
Жълтъците, захарта и нишестето се разбъркват в купа с малко от млякото, да се получи кашичка. Млякото с ванилията се изсипват в съд на котлон и когато кипне се оттегля от котлона и към него на тънка струйка, при непрекъснато бъркане с тел, се добавя жълтъчната смес.
Съдът се връща обратно на котлона и крема се оставя да се сгъсти, при непрекъснато разбъркване на умерен огън. Оттегля се от огъня, добавя се маслото, разбърква се, докато се усвои.
Сместа се изсипва върху тава, чиния или друг съд, застлан със стреч фолио, покрива се плътно със стреч фолио и се охлажда.


Покритие и декорация от марципан
Марципана се меси с пудра захар, докато достигне нелепкава консистенция. Малка част се оцветява в червено, за цветето, а другата част се оцветява в зелено. Увива се в стреч фолио, за да не изсъхва.


Сметанов крем:
Сметаната се разбива с ваниловата захар и нишестето( стабилизатора), след което се прибира в хладилник.

Сглобяване на торта „Шведска принцеса“

Препоръчвам използването на ринг. Блатът се разрязва хоризонтално на три еднакво дебели филийки. Средната част се оставя настрани. Той може да се включи в тортата, под марципана, или да се използва за приготвяне на други сладкиши.
Важно: При нанасяне на ванилов крем и малинов слой се оставя по края 1 см празно пространство, като за целта малиновият слой се намалява на 19 см., също така ваниловият крем се намазва с 1 см по-навътре.
В чиния за сервиране се поставя ринга, в него първата част от блата, с коричката нагоре.
Поставя се малиновият слой( или се намазва с конфитюр от малини).(1 см навътре)
Поставя се втората част на блата, с коричката надолу.
Ваниловият крем се разбива с миксер. Нанася се развномерно.(1 см навътре)
Прибира се в хладилник за 1 час, да стегне.
Сметаната се изиспва върху ваниловият крем в полусферична форма.
(Според рецептата тук може да се постави третият заделен блат и върху него да се измаже с малко заделена сметана. Аз както споменах използвам варианта без трети блат.) Тортата се прибира в хладилник, докато се подготви марципана.
Работна повърхност се поръсва с пудра захар и върху нея се разточва зеленият марципан. Тортата се изважда от хладилника, ринга се отстранява и се покрива с марципана.
От изрезките на зелният марципан се оформят листенца за розата, а от червеният марципан се оформя самата роза. По желание тортата се поръсва с пудра захар и разбира се може да се декорира като полянка с цветя.


2 коментара: