Страници

Пуншкрапфен - австрийски пастички

австрийски пастички пуншкрапфен,


Пуншкрапфен са  малки австрийски пастички, най-често срещани в квадратна форма, които се правят от пандишпанов блат, пълнеж от трохи, ром, конфитюр, какао или шоколад и ром, с покритие от пунш глазура, чиито съставки са пудра захар, вода, ром и понякога оцветител, но най-често сироп. 
И това име е от трудните за превеждане, "пунш" е ясно, но "крапфен" обикновено тук са понички, а някак не ми се иска да запиша тези малки кокетни бижута по този начин, затова го оставям така. 

Ако сте посещавали Австрия, то със сигурност сте ги виждали в сладкарниците, както и в магазините. Някои версии се правят с есенция ром, вместо ром (което изобщо не ни допада като вкус), също така оцветяването се извършва вместо със сироп, с хранителни боички. Най-популярният цвят на Пуншкрапфен е бледо розов, като глазурата се стича свободно и пастичките не са със съвършен външен вид. Това не е захарно тесто, пастичките не се измазват под глазурата. 
Най-често срещания проблем при направата им е глазурата. Едно от основните правила е да се работи с топла глазура. Тук се продава готова глазура, но за моите домашни пастички я приготвих вкъщи. Естествено срещнах в началото проблеми, преминах през няколко видеа и накрая им хванах цаката. Със сигурност при последващата им направа ще се усъвършенствам, но за това  се иска опит, време и добра рецепта:).


Австрийски пастички "Пуншкрапфен"

Продукти:

блат:
100 гр захар
4 яйца
80 гр брашно
20 гр натурално нишесте
30 гр разтопено, охладено масло

пълнеж:
150 гр фино пасиран конфитюр от кайсии
40 гр натурално какао
1 с.л. качествен ром
остатъците от изрязването на блата

за намазване:
около 30 гр пасиран кайсиев конфитюр

пунш глазура:
250 гр пресята пудра захар
2-4 с.л. гореща вода
2 с.л. качествен ром, топъл
2-4 с.л. сироп от малини, топъл( или няколко капки червена сладкарска боя)


Начин на приготвяне:

Блат:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Захарта и яйцата се разбиват на крем. Добавят се пресятото с брашното нишесте. Разбърква се внимателно с шпатула. Добавя се разтопеното масло и отново се разбърква.
Правоъгълната тава на фурната се застила с хартия за печене и сместа се изсипва и заравнява. Трябва да е с височина 1 см. 
Блатът се пече за 8 минути в предварително загрятата фурна, изважда се, обръща се върху решетка, застлана с хартия за печене и се оставя да се охлади. 
С мокър нож се изрязват два правоъгълника с размер 16х12 см. Остатъците се смилат на трохи. 

Пълнеж:
Конфитюрът, какаото, рома и остатъците от блата се пасират заедно. 


Сглобяване:
Единият блат се намазва с тънък слой конфитюр, нанася се плънката, поставя се вторият блат, намазва се отново с тънък слой конфитюр, покрива се отгоре със стреч фолио, поставя се дъска, а върху нея някаква тежест и се прибира в хладилник за 1 час.
Изважда се, нарязват се пастички с размер 3х3 см и се покриват с пунш глазура.

Пунш глазура:
В пресятата пудра захар се добавят топлият ром и 2 с.л. от горещата вода. Разбърква се много добре и започват да се добавят лъжица по лъжица топлият сироп и при нужда останалите 2 с.л. вода.  При мен глазурата се получава най-добре, когато я разбърквам на водна баня и я поддържам топла, когато потапям пастичките. 

Тункване на пуншкрапфен:
След като глазурата е готова, в нея се потапят/ тункват пастичките и се обръщат върху решетка, докато се охладят и стегнат. Готовите пастички се съхраняват в хладилник. По желание се декорират с шоколад или др. 


Пунш глазурата се среща в няколко различни рецепти. Едната се приготвя на базата на фондан, където се сварява захарен сироп, до определена температура, след което се охлажда и затопля при покриването. Друг вариант е айсинг, той е сравнително лесен, тъй като се разбъркват пудра захар с вода и/или лимонов сок. Третият вариант( който показвам), за мен е най-близо до вкуса, който харесваме и сме опитвали тук. В случай, че направата на топла глазура, по моята рецепта представлява трудност, то препоръчвам за начало варианта с класически айсинг, в който пресята пудра захар се смесва с лимонов сок и сладкарска боя, добавени на капки, до получаване на желаната гъстота.

3 коментара:

  1. Чудесни пастички, Кате! Честно казано, нямам спомен за тях в Австрия и, като гледам колко вкусно изглеждат при теб, се чудя как съм ги пропуснала! Записвам си ги, много ми хареса рецептата и вида им! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Много са красиви Кате, изглеждат толкова изкусително .
    Поздрав от Варна !

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат превъзходно, Кате и съм сигурна, че страшно много ще ми харесат.

    ОтговорИзтриване