Страници

Рецепти с леща

Лещата е сред храните, които е добре да присъстват в менюто ни. Тези малки зрънца са богати на протеини и фибри, а здравословните им качества могат да се изредят в дълъг списък. Друго предимство на лещата е лесното готвене. Лещата се приготвя като първо се почиства и измива, след което може директно да се вари, или пък да се накисне от един до няколко часа преди варенето. Водата от накисването се изхвъря, лещата се измива и след това се готви по желаният начин. Популярни са няколко сорта леща, които са подходящи за различен тип ястия. Например червената и жълтата леща се сваряват бързо, превръщат се в кремообразна смес и съответно са подходящи за пюрета или крем супи. Обикновената кафява и зелена леща са подходящи за супи и яхнии. Черната леща е добра за гарнитура или салата.
Едни от най-популярните рецепти за приготвяне на леща са като яхния или на чорба, но дори и те имат много разновидности, обогатяват се, готвят се в различни съдове, а има и още начини по които може да се приготви. Наред с класиката, от леща могат да се направят кюфтенца, пастети, крем супи и др. Тук са събрани нашите любими рецепти с леща.




 Яхния от леща, гъби и спанак
Яхния от леща, гъби и спанак

Къри леща със сладък картоф



Леща яхния
Класическа леща яхния


Кюфтенца от леща


Чорба от микс леща



Златна крем супа от леща


Крем супа с леща


Леща в гърне



Леща с капаче от питка


Пастет от леща


Леща Белуга като гарнитура

Няма коментари: