Когато една рецепта обикаля интернет пространството, това означава само едно: че рецептата е много сполучлива. Така е и с тази Памук погача, която подлуди Фейсбук:).
Първоначално, когато четох рецептата при Здравчето си казах:”Ами, да питката е готина, мека, топла, красива, както и другите питки, тестото е с прясно мляко, правили сме такова, знаем какъв ефект имат млеката и сметаните в тестото.”Да, обаче, когато започнах да я правя още самото тесто ми направи впечатление, че е изключително меко и еластично. За формата на питката да не говорим – красота!
Благодаря, Здравче! Благодаря и на дамата Симка, която е показала оформянето, благодаря и на Емил Савчев, който е превел рецептата от турски сайт.
Направих половин доза, но ако на вас ви трябва голяма погача, направете цялата доза, съответно и тавата ще е по-голяма. Разбира се, може да оформите тестото и по друг начин.
Записвам рецептата за половин доза, за тава с диаметър 24 см.
Памук погача
Приготвяне:
Пресейте брашното в купа и добавете към него захарта, солта и маята. Разбъркайте и направете кладенче в средата.
Изсипете в кладенчето олиото, млякото и водата.
Замесете тесто /при необходимост може да добавяте по малко брашно/и когато започне да се отлепва от стените на купата, го прехвърлете на плота и месете за десетина минути.
Тестото е меко и много приятно.
Разделете тестото на две топки.
Разточете всяка топка на правоъгълна кора с дебелина около 3 мм.
Нарежете на триъгълници по дължина.
Навийте кифлички и ги подредете в тавата, върху хартия за печене.
Покрийте оформеното тесто с кърпа и го оставете на топло да втасва, докато удвои обема си.
Намажете с разбит с вилица жълтък с малко прясно мляко.
Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 40-50 минути или до готовност. Ако фурната ви е много силна отгоре, може да печете на по-ниска скара. Проверете с клечка за зъби /забодете я в питата, ако след изваждане няма нищо полепнало, значи е готова/.
Извадете изпечената питка от тавата и я оставете върху решетка да се охлади за десетина минути.
Крем супа от френска леща с картофи
Супите са един от чудесните начини да се стоплим в хладните дни. Зеленчукови крем супи харесваме в къщи, особено, когато са поднесени с разни гарнитурки като крутони, сушени домати, чипс от запечени гъби, пилешки филенца на тиган и т.н.
За да приготвите крем супа от леща е необходимо само да сварите лещата, така, както я харесвате и след това да я пасирате. Това е всичко. При другите крем супи се добавя сметана или мляко, но в тази не е необходимо.
Моята крем супа приготвих по рецепта за леща чорба, като добавих и един картоф и 1/2 чушка. Сигурно веднага сте се зачудили какво прави този картоф в лещата и аз ще ви отговоря: Ами просто пресолих чорбата и се наложи да спасявам положението, а всички знаем, че в пресоленото ястие като се сложи един суров картоф и се остави да се свари, то нещата си идват на мястото. И така ето и моята супа от леща с картофи:
Продукти:
1 ч.ч. френска леща или друга
1 л вода
1 картоф
1 глава лук
1 морков
1 пащърнак
1/2 червена чушка
2 с.л. кетчуп
сол
зехтин
2 скилидки чесън
щипка джинджифил на прах
щипка Мадраско къри
щипка кимион, смлян
щипка смлян черен пипер
Приготвяне:
Нарежете лука и чушката, обелете морковите и пащърнака и ги нарежете на ситно.
Загрейте в тенджера зехтина и ги добавете в нея.
Разбъркайте и оставете зеленчуците да се задушат до омекване, на средна степен на котлона.
Добавете кетчупа и разбъркайте.
Добавете лещата и картофът/цял или нарязан/, разбъркайте, налейте водата и похлупете. Оставете да се вари до готовност.
Добавете солта, подправките и пресованият чесън.
Разбъркайте и оставете на котлона за няколко минути.
Отстранете от котлона и пасирайте лещата.
Ако случайно бульонът ви се струва много, може да отделите от него в чашка и да го добавите при необходимост. Така най-добре ще постигнете желаната гъстота.
Поднесете супата с домашни крутони и ако имате от сушените доматчета в буркани като мен, може да добавите няколко:).
*Домашни крутони се правят като филийка хляб се нареже на кубчета и се запекат в нагрят намаслен тефлонов тиган.
КРАСОТА!!!
ОтговорИзтриванеМного се радвам ,че ви е харесала и на вас бонбонче , а пък и така красиво си я спретнала ,че и да не ти се яде ще си отчупиш.
Супичката и тя страхотна ,...абе при тебе все е хубаво но за съжаление почти нямам време да ви посещавам ,та само във ФБ ви следя.
Силно те прегръщам миличка!
Перфектно меню,Кате!
ОтговорИзтриванеХем стомаха,хем очите си човек да засити......Браво:)!
Кате, как вкусно се нагостих при теб с тези уханни ястия. Уникална си! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеОнемях, Кате - каква погача, какъв разкош...
ОтговорИзтриванемного красиво изпълнение, оформление и неустоимо апетитно изкушение!
Рецептите на Зиче винаги са били класа, това е още едно потвърждение.
И супата и другите ти нови предложения и разходката в Грац - страхотни,
благодаря, много благодаря за удоволствието! Хубави почивни дни!
Чудесна е погачата ти, Кате!
ОтговорИзтриванеТестото е прекрасно, но аз го правих на питки!
И супата е много хубава, а дефектът е стана ефект!
Прегръдки!
Кате, ако седна да похапна при теб, то никога няма да искам да си тръгна... Погачата ти наистина е великолепна! Майсторско изпълнение, браво, браво! :) И супичката е чудна. Даже ми харесва, че е с картофче. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубави почивни дни!
Искам да кажа най-отговорно,че ми е леко втръснало от тази погача, защото като че други не съществуват, но и също толкова отговорно ще кажа, че твоята е най-красивата, която съм виждала, наистина! Красота! Прекрасна е наистина, но майстора си е майстор! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеОт миналата седмица съм я запланувала тази погача за днес, а след тази твоя публикация няма да има отказване. Чудна е! Една от най- красивите от всички, които съм видяла до сега.
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни и прегръдки!
В това зимно и студено време си е точно за гореща супа с ароматна погача. Изглежда невероятно тази памук погача и наистина кулинарните форуми и блогове сме луднали всички по нея. Аз още не съм я опитала,но май е време да запрятам ръкави.
ОтговорИзтриванеПоздрави и добро настроение,въпреки намръщеното време!
Красота и аромати! Вкусове и уют! Това съчетание е винаги налице при теб, Кате!
ОтговорИзтриванеЕх,как ще затворя страницата на блога ти с празни ръце,а пък с толкова пълни очи,Кате!Да видим кога ще се наканя и аз да я направя тази погача,сигурно когато всички други вече са я опитали и забравили даже,но по всичко личи,че не трябва да я пропускам.Само как се точат конците,леле,личи си че е един път!Много е красива,поздравления и супата също много ми допада,обожавам леща!Прегръдка голяма!
ОтговорИзтриванеКате, подай едно парче насам ама и супичка също! Много добре изглеждат, страхотни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Как си я подредила тази питка като по учебник, майсторска работа :) Прелестно изглежда и на вкус съм сигурна, че е прекрасна, но супичката ми е в ума, така ме привлича..
ОтговорИзтриванеПоздрави, Катенце!
Кате, няма думи, така огладнях, че направо ще нагризкам клавиатурата! Аз също отдавна й се точа на тази погача, но бягам от тестеното по много причини. Но съм решила, че тя ще е следващото предизвикателство. Много ми допадна идеята и за супата, защото много обичам леща. Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, още съм на работа и сега гледам и само преглъщам..чудна питка. Аз опитах тази питка, също на фейсбука видях, но при мен нещо не се получи..като изтина стана като камък..може нещо да съм сгрешила в рецептата..Твоята е чудесна! Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеКъм другите суперлативи какво да добавя! Супер питка, майсторски направена!
ОтговорИзтриванеА леща с картофи съм готвила, много е вкусно, крем супа обожавам, така че скоро ще си я спретна!
Прегръдка!
Престраших се и аз да я направя. Досега все си мислех, че е сложно, защото ми изглеждаше прекалено красиво в готов вид, но не - лесно беше. Перфектно описана рецепта и блестящ краен резултат и при мен. Основното ми ястие беше пиле с къри сос и тази погача дойде като по поръчка за празничната трапеза. Поздравявам ви за страхотния блог! :)
ОтговорИзтриванеМного, много се радвам, когато резултатите са добри и по-добри от моите:). Това означава, че съм успяла да опиша всичко достатъчно добре. Важно е, защото споделям рецептите за себе си, за близките си и за всички, които имат желание да сготвят разбира се. Не би ми било приятно ако има провали заради мен:). Поздравявам Ви за чудесната погача, която сте направили и Ви благодаря за оставеният коментар и милите думи! Весели празници! Candy
ИзтриванеЕ определено си оправдава името тази питка- просто превъзходнаааа.Препоръчвам горещо на всички да я пробват.Адмирации на авторката.
ОтговорИзтриванеДа, и аз така възкликнах, когато я направих:) Както написах в публикацията, благодаря на всички, които я популяризираха в интернет, така че да може да я опитаме. Поздрави!
Изтриване