Страници

Памук погача и една топла супа


Когато една рецепта обикаля интернет пространството, това означава само едно: че рецептата е много сполучлива. Така е и с тази Памук погача, която подлуди Фейсбук:).
Първоначално, когато четох рецептата при Здравчето си казах:”Ами, да питката е готина, мека, топла, красива, както и другите питки, тестото е с прясно мляко, правили сме такова, знаем какъв ефект имат млеката и сметаните в тестото.”
Да, обаче, когато започнах да я правя още самото тесто ми направи впечатление, че е изключително меко и еластично. За формата на питката да не говорим – красота!
Благодаря, Здравче! Благодаря и на дамата Симка, която е показала оформянето, благодаря и на Емил Савчев, който е превел рецептата от турски сайт.
Направих половин доза, но ако на вас ви трябва голяма погача, направете цялата доза, съответно и тавата ще е по-голяма. Разбира се, може да оформите тестото и по друг начин.
Записвам рецептата за половин доза, за тава с диаметър 24 см.


Памук погача

за тава с диаметър 24 см
Памук погачата е само с едно втасване!


Продукти:
3 ч.ч. брашно, + допълнително за доомесване
3,5 гр суха мая (1/2 пакетче)
2 с.л. захар
1/2 с.л. сол
1/2 ч.ч. приятно топло прясно мляко
1/2 ч.ч. приятно топла вода
1/2 ч.ч. олио

1 жълтък за намазване

* 1 ч.ч. е с вместимост 240 мл


Приготвяне:
Пресейте брашното в купа и добавете към него захарта, солта и маята. Разбъркайте и направете кладенче в средата.
Изсипете в кладенчето олиото, млякото и водата.
Замесете тесто /при необходимост може да добавяте по малко брашно/и когато започне да се отлепва от стените на купата, го прехвърлете на плота и месете за десетина минути.
Тестото е меко и много приятно.
Разделете тестото на две топки.
Разточете всяка топка на правоъгълна кора с дебелина около 3 мм.
Нарежете на триъгълници по дължина.
Навийте кифлички и ги подредете в тавата, върху хартия за печене.
Покрийте оформеното тесто с кърпа и го оставете на топло да втасва, докато удвои обема си.
Намажете с разбит с вилица жълтък с малко прясно мляко.


Изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 40-50 минути или до готовност. Ако фурната ви е много силна отгоре, може да печете на по-ниска скара. Проверете с клечка за зъби /забодете я в питата, ако след изваждане няма нищо полепнало, значи е готова/.
Извадете изпечената питка от тавата и я оставете върху решетка да се охлади за десетина минути.


Крем супа от френска леща с картофи


Супите са един от чудесните начини да се стоплим в хладните дни. Зеленчукови крем супи харесваме в къщи, особено, когато са поднесени с разни гарнитурки като крутони, сушени домати, чипс от запечени гъби, пилешки филенца на тиган и т.н.
За да приготвите крем супа от леща е необходимо само да сварите лещата, така, както я харесвате и след това да я пасирате. Това е всичко. При другите крем супи се добавя сметана или мляко, но в тази не е необходимо.
Моята крем супа приготвих по рецепта за леща чорба, като добавих и един картоф и 1/2 чушка. Сигурно веднага сте се зачудили какво прави този картоф в лещата и аз ще ви отговоря: Ами просто пресолих чорбата и се наложи да спасявам положението, а всички знаем, че в пресоленото ястие като се сложи един суров картоф и се остави да се свари, то нещата си идват на мястото. И така ето и моята супа от леща с картофи:


Продукти:
1 ч.ч. френска леща или друга
1 л вода
1 картоф
1 глава лук
1 морков
1 пащърнак
1/2 червена чушка

2 с.л. кетчуп
сол
зехтин
2 скилидки чесън
щипка джинджифил на прах
щипка Мадраско къри
щипка кимион, смлян
щипка смлян черен пипер


Приготвяне:
Нарежете лука и чушката, обелете морковите и пащърнака и ги нарежете на ситно.
Загрейте в тенджера зехтина и ги добавете в нея.
Разбъркайте и оставете зеленчуците да се задушат до омекване, на средна степен на котлона.
Добавете кетчупа и разбъркайте.

Добавете лещата и картофът/цял или нарязан/, разбъркайте, налейте водата и похлупете. Оставете да се вари до готовност.
Добавете солта, подправките и пресованият чесън.
Разбъркайте и оставете на котлона за няколко минути.
Отстранете от котлона и пасирайте лещата.
Ако случайно бульонът ви се струва много, може да отделите от него в чашка и да го добавите при необходимост. Така най-добре ще постигнете желаната гъстота.
Поднесете супата с домашни крутони и ако имате от сушените доматчета в буркани като мен, може да добавите няколко:).

*Домашни крутони се правят като филийка хляб се нареже на кубчета и се запекат в нагрят намаслен тефлонов тиган.





20 коментара:

  1. КРАСОТА!!!
    Много се радвам ,че ви е харесала и на вас бонбонче , а пък и така красиво си я спретнала ,че и да не ти се яде ще си отчупиш.
    Супичката и тя страхотна ,...абе при тебе все е хубаво но за съжаление почти нямам време да ви посещавам ,та само във ФБ ви следя.
    Силно те прегръщам миличка!

    ОтговорИзтриване
  2. Перфектно меню,Кате!
    Хем стомаха,хем очите си човек да засити......Браво:)!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, как вкусно се нагостих при теб с тези уханни ястия. Уникална си! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Онемях, Кате - каква погача, какъв разкош...
    много красиво изпълнение, оформление и неустоимо апетитно изкушение!
    Рецептите на Зиче винаги са били класа, това е още едно потвърждение.
    И супата и другите ти нови предложения и разходката в Грац - страхотни,
    благодаря, много благодаря за удоволствието! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна е погачата ти, Кате!
    Тестото е прекрасно, но аз го правих на питки!
    И супата е много хубава, а дефектът е стана ефект!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, ако седна да похапна при теб, то никога няма да искам да си тръгна... Погачата ти наистина е великолепна! Майсторско изпълнение, браво, браво! :) И супичката е чудна. Даже ми харесва, че е с картофче. :)
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Искам да кажа най-отговорно,че ми е леко втръснало от тази погача, защото като че други не съществуват, но и също толкова отговорно ще кажа, че твоята е най-красивата, която съм виждала, наистина! Красота! Прекрасна е наистина, но майстора си е майстор! Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
  8. От миналата седмица съм я запланувала тази погача за днес, а след тази твоя публикация няма да има отказване. Чудна е! Една от най- красивите от всички, които съм видяла до сега.
    Поздрави сърдечни и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  9. В това зимно и студено време си е точно за гореща супа с ароматна погача. Изглежда невероятно тази памук погача и наистина кулинарните форуми и блогове сме луднали всички по нея. Аз още не съм я опитала,но май е време да запрятам ръкави.
    Поздрави и добро настроение,въпреки намръщеното време!

    ОтговорИзтриване
  10. Красота и аромати! Вкусове и уют! Това съчетание е винаги налице при теб, Кате!

    ОтговорИзтриване
  11. Ех,как ще затворя страницата на блога ти с празни ръце,а пък с толкова пълни очи,Кате!Да видим кога ще се наканя и аз да я направя тази погача,сигурно когато всички други вече са я опитали и забравили даже,но по всичко личи,че не трябва да я пропускам.Само как се точат конците,леле,личи си че е един път!Много е красива,поздравления и супата също много ми допада,обожавам леща!Прегръдка голяма!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, подай едно парче насам ама и супичка също! Много добре изглеждат, страхотни снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Как си я подредила тази питка като по учебник, майсторска работа :) Прелестно изглежда и на вкус съм сигурна, че е прекрасна, но супичката ми е в ума, така ме привлича..
    Поздрави, Катенце!

    ОтговорИзтриване
  14. Кате, няма думи, така огладнях, че направо ще нагризкам клавиатурата! Аз също отдавна й се точа на тази погача, но бягам от тестеното по много причини. Но съм решила, че тя ще е следващото предизвикателство. Много ми допадна идеята и за супата, защото много обичам леща. Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Кате, още съм на работа и сега гледам и само преглъщам..чудна питка. Аз опитах тази питка, също на фейсбука видях, но при мен нещо не се получи..като изтина стана като камък..може нещо да съм сгрешила в рецептата..Твоята е чудесна! Поздрави и прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  16. Към другите суперлативи какво да добавя! Супер питка, майсторски направена!
    А леща с картофи съм готвила, много е вкусно, крем супа обожавам, така че скоро ще си я спретна!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  17. Престраших се и аз да я направя. Досега все си мислех, че е сложно, защото ми изглеждаше прекалено красиво в готов вид, но не - лесно беше. Перфектно описана рецепта и блестящ краен резултат и при мен. Основното ми ястие беше пиле с къри сос и тази погача дойде като по поръчка за празничната трапеза. Поздравявам ви за страхотния блог! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам, когато резултатите са добри и по-добри от моите:). Това означава, че съм успяла да опиша всичко достатъчно добре. Важно е, защото споделям рецептите за себе си, за близките си и за всички, които имат желание да сготвят разбира се. Не би ми било приятно ако има провали заради мен:). Поздравявам Ви за чудесната погача, която сте направили и Ви благодаря за оставеният коментар и милите думи! Весели празници! Candy

      Изтриване
  18. Е определено си оправдава името тази питка- просто превъзходнаааа.Препоръчвам горещо на всички да я пробват.Адмирации на авторката.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, и аз така възкликнах, когато я направих:) Както написах в публикацията, благодаря на всички, които я популяризираха в интернет, така че да може да я опитаме. Поздрави!

      Изтриване