вторник, 5 март 2013 г.

Леща яхния


Яхнията от леща може да се приготви по няколко начина:
- да се свари лещата, след което да се задушат останалите зеленчуци и да се добавят към нея
- да се сварят всички зеленчуци заедно с лещата, без предварително задушаване
- да се задушат зеленчуците, след което да се добави лещата и да се варят заедно
И при трите случая след сваряването се прави застройка с брашното.
Понеже по-лесен ми се струва варианта всичко да се слага заедно в началото, между другото това е и здравословният начин според мен, но пък ми е по-вкусен с предварително задушаване на зеленчуците я правя по следният начин:



Продукти:
1 ч.ч. леща
1 л вода
1 глава лук
1 морков
1 прясна чушка */ ако нямате прясна чушка може да сложите суха при варенето/

1 с.л. доматено пюре / *2-3 с.л. домати, нарязани, обелени/

подправки:
1 с.л. суха чубрица, сол, щипка млян кимион
сол
зехтин

брашно
2 скилидки чесън

Приготвяне:
Нарежете лука, морковите и чушката на ситно.
Загрейте в тенджера зехтина и ги добавете в нея.
Разбъркайте, добавете малко вода - около 50 мл. Похлупете и оставете зеленчуците да се задушат до омекване, на средна степен на котлона.
Добавете доматеното пюре и разбъркайте.
*Ако използвате домати, не ги добавяйте сега, а към края на варенето на лещата.
Добавете лещата, налейте водата и похлупете. Оставете да се вари до готовност.
Добавете чубрицата, кимиона и солта.
Запържете 2 с.л. брашно в тиган със зехтин. Добавете пресования чесън и разбъркайте.
Изсипете застройката в лещата и разбъркайте. Оставете на котлона да заври.




7 коментара:

  1. Много я обичам,но много рядко хапвам,че моите хич не са фенове.
    С удоволствие ще си нахраня окото от твоята паничка,Кате,точно както я обичам си я приготвила-гъстичка!
    Честити празници!
    С пожелание за хубаво,пролетно настроение! :)

    ОтговорИзтриване
  2. По първия вариант е готвя най-често, но както и да е сготвена, обичаме леща! През зимния период с препечена суха чушка :)

    ОтговорИзтриване
  3. Видях цяла плеяда от любими домашни гозби, коя от коя по- мила и някак ухаеща в съзнанието на всеки от нас! Много ми хареса иницативата ти да се върнеш към класиките! Лещата е любима храна и в нашата къща!

    ОтговорИзтриване
  4. :) публикувах ги всичките тези рецепти, за да ги има и в блога, все пак има и млади кулинари, пък и на мен да са ми подръка, не ги зная наизуст, все нещо поглеждам за справка в тефтера:). Радвам се, че не съм ви отегчила, затова и гледах набързо да ги публикувам.:)

    ОтговорИзтриване