Страници

Яйца по панагюрски


Класика в жанра от българската кухня, обаче досега не съм записвала тази рецепта в блога си:). Е, вече я имам и тук, в електронния си рецептурник.


Яйца по панагюрски


Продукти:

2 яйца или повече
1 л вода
1 с.л. оцет
сол

1 с.л. олио или краве масло
щипка червен пипер

1 к.ч. кисело мляко
1/2 скилидка чесън



Приготвяне:
Налейте в тенджера водата, солта и оцета. Когато заври отместете от котлона и счупете яйцата едно по едно ниско над водата. Може да се използва черпак или малка чашка, в която да се счупва яйцето, след което да се "плъзне" в тенджерата. За да не се слепват яйцата е добре да се варят по макс. 3 бр наведнъж.
Върнете тенджерата на котлона и оставете на слаб огън до готовност на яйцата, за няколко минути(3-5мин.). В случай, че са залепнали към дъното, много внимателно се отлепват, за да не се наруши целостта им. Извадете яйцата с решетъчна лъжица и ги оставете в чиния.
Загрейте в тиган олиото и добавете червеният пипер. Разбъркайте и отстранете от котлона веднага, за да не загори пипера.
Разбъркайте киселото мляко със пресованият чесън. Изсипете го върху яйцата. Отгоре изсипете олиото с червеният пипер.
Начинът на сервиране може и да е в обратен ред: млечен сос - яйце - масло с пипер. По желание се поръсва и сирене.





4 коментара:

  1. има нужда и от тези рецепти, разбира се!обичам яйца по панагюрски:)

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е класика и много добре си направила, че записваш рецептата в блога си! Покрай толкова други рецепти ще забравим традициите си ! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Класика, да:)
    Гледам в блога зелце със свинско, леща, а сега и тези апетитни яйца...
    Много хубави традиционни рецепти!
    Поздравления!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Вкусно и традиционно! Какво по- хубаво от това?! Хубав и усмихнат ден.

    ОтговорИзтриване