Страници

Винен кебап / wine kebap


Все още е сезона на манджичките, скоро ще преминем и на по-леките храни. Та реших да запиша и тази популярна рецепта - Класика от българската кухня.
Вкъщи приготвяме ястието по този начин. Понякога добавяме моркови, картофи и чесън. Рецептата, която публикувам е от домашния рецептурник.
Може да се поднесе с варен ориз като гарнитура, може с картофено пюре, или самостоятелно, въпрос на вкус.



Продукти:
около 1/2 кг свинско месо(за готвене -от плешка или бут)
олио, около 3 с.л.
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
4 с.л. брашно
2 ч.л. червен пипер
2 с.л. доматено пюре
100 мл червено вино ( може и бяло)
1 дафинов лист
черен пипер
сол, на вкус ( около 1 ч.л.)
около 4 ч.ч. вода или горещ бульон

* 1 ч.ч. = 200 мл




Приготвяне:
Нарежете месото на кубчета. Поръсете го със черен пипер.
Поставете в тенджера със загрята мазнина. Оставете да се задушава до изпаряване на течността, като разбърквате. Добавете лука, нарязан на ситно или на полумесеци, чесъна нарязан на тънки филийки или на дребно.
Оставете да се задуши до омекване.
Когато течността се изпари и остане само на мазнина, добавете брашното, запържете 1-2 минути, добавете червеният пипер и веднага добавете доматеното пюре, разбъркайте и добавете виното. Разбъркайте. Оставете на среден котлон за 1-2 минути, за да се изпари алкохола. Налейте част от водата, разбъркайте до хомогенност на соса и добавете останалата вода. Добавете дафиновият лист и солта.
Оставете на котлона да се вари (може и във фурна)до готовност.( за около 40 минути)


Гарнитура от ориз

Продукти:
1 ч.ч. ориз
3 ч.ч. вода
1 ч.л. сол

Приготвяне:
Оризът се измива с вода и се отцежда. Изсипва се в тенджера и се добавят 3 ч.ч. вода и солта. Вари се в тенджера с капак на котлон до поемане на течността и до готовност, като се разбърква няколко пъти.

3 коментара:

  1. Много е вкусно ястието ти, Кате! Бих гребнала и топка ориз, който видях при Вещичката и направо заспива! :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много го харесваме винения кебап! Както пишеш, добавям моркови, а и много върви с гарнитура ориз или картофено пюре! Вкусно!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Още едно любимо ястие:) И с картофено пюре и с ориз, всякак го обичам:)

    ОтговорИзтриване