Страници

Телешко с грах и букет от минзухари от градината на мама

Дата на публикуване: 07.03.2013 г.
Дата на обновяване: 15.04.2015 г.


Рецептата е от мама, същата е като Свинско с грах. Понеже минзухарите в градината са нацъфтели, реших да придружа снимките им и с рецепта от мама:). Телешко с грах може да се приготви по два начина. Единият е като месото се нареже на кубчета и запечата предварително, а другият е с предварително сварено месо. Предварително сварено месо обикновено имам когато съм правила телешко варено и ми е останало. Иначе предпочитам вариант 1 с приготвянето на цялото ястие на момента(със запечатване на месото). Споделям и двата начина.



Телешко месо с грах

вариант 1



Продукти:
телешко, примерно 500 гр.
грах, консерва, използвам Бондюел, голяма кутия
1 глава лук
1 с.л. натурална Вегета
1/2 с.л. брашно
1/2 ч.л. червен пипер
1 домат
копър


Приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета. В тенджера се загрява олио и месото се запечатва от всички страни. Когато течността се изпари и остане на мазнина, се добавя лука, нарязан на ситно. Готви се до омекване на лука.
Добавя се брашното, бърка се за 2-3 минути и се добавя червения пипер. Веднага след него - нарязаните на ситно домати и ястието се разбърква добре. Налива се вода и се добавя Вегетата, посолява се на вкус.
Тенджерата се похлупва и яхнията се оставя да се вари до готовност на месото. Тогава се добавя грахът от консерва.
Оставя се да ври за кратко на котлона. Поръсва се с нарязан копър и се сервира.
*В случай, че грахът е пресен и се нуждае от варене, то се прибавя по-рано.


Телешко месо с грах и моркови  


2 вариант

Продукти:
телешко, примерно 500 гр (в тази рецепта използвам гърди с кокал)
грах, консерва, използвам Бондюел, голяма кутия
1 глава лук
1 морков
1/2 с.л. брашно
1/2 ч.л. червен пипер
1 домат
копър

Приготвяне:
Месото се сварява в тенджера под налягане или друга. След като е готово се изважда, а бульонът се запазва.
Лукът и морковът се нарязват на ситно и се задушават до омекване в малко мазнина.
Добавя се брашното, бърка се 2-3 минути и се добавя червения пипер.
Добавят се нарязаните на ситно домати и се разбърква.
Налива се от бульона. В зависимост от желаното количество на сос на ястието течността може да е различно количество, аз наливам около 1- 1,5л.
Добавя се граха.
Тъй като месото е предварително сварено, грахът също е от консерва, за другите продукти също не е необходимо допълнително варене, така, че ястието се вари за още 10-15 минути. Поръсва се с нарязан копър и се сервира.
Ако грахът ви не е от консерва и е необходимо варене, го сложете по-рано.

А това са и първите минзухари в мамината градина:). Пролетен букет, за всички вас!

  
 
 
 

 



Пожелавам ви красив и цветен ден!

16 коментара:

  1. Кате,много се зарадвах на минзухарите,прелестни са!
    Тези дни им се порадвах в гората,така хубаво са нацъфтели...
    Телешкото ухае божествено!
    Благоаря за пролетното настроение!
    Усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
  2. tezi dni v glavata mi se vırtyat grahçeta ,tryabva da si kupya konserva,mnogo hubavo yadene,a minzuharite sa super.

    ОтговорИзтриване
  3. Охо, в снега още са се показали :) Ще вървя и аз тези дни да нагледам мамините.
    А телешкото е чудно; грах с телешко си е направо разкош, Кате, още повече, ако е истинско телешко.
    Поздрави сърдечни на теб и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам грах, изглежда много вкусно тази гозба, Кате.
    Благодаря ти за споделената пролетна красота. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Точно за обяд искам тази порция с телешко и грах, Кате! :)
    Минзухарите са много красиви! Прегръдки с пожелания за прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Хахах, четейки заглавието разбрах, че телешкото освен с грах е и с минзухари и се ококорих :))
    Много вкусно ястие, аз обичам грахче, телешко също, но моите малко се мръщят на зелените топчета.

    Усмихнат ден, Кате :)

    ОтговорИзтриване
  7. Пролетен и свеж пост! Красиви, нежни и цветни минзухари! И вкусна любима порцийка! Сърдечни поздрави, Бонбонче! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Вкусна яхнийка и прекрасни минзухари! Ухае на пролет!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Цветята на Вашите снимки са прекрасни!!!

    ЧЕСТИТ 8-ми МАРТ!


    http://img-fotki.yandex.ru/get/4005/marya-foygl.12/0_1a502_1155b9ea_S.jpg

    ОтговорИзтриване
  10. Впечатляващи снимки на пролетни цветя, Кате -
    съчетани с впечатляващо вдъхновение и кулинарно разнообразие.
    Благодаря за удоволствието и чудесната нова серия вкусни рецепти.
    Честит, усмихнат и щастлив мартенски ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Честит празник,мила Кате!
    Бъди обичана,успешна,удовлетворена и нека имаш повече поводи да грее лицето ти с усмивка!
    Все така позитивна и сърдечна!
    Много вкусна гозбичка,обичам грах,и пастата ми хареса също!
    Красиви минзухарчета си имате!
    Прегръдка и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  12. Честит празник,Кате!
    Много красиви минзухарчета....

    ОтговорИзтриване
  13. Честит празник, Кате!
    С пожелание за много положителни емоции и поводи за усмивки!
    Благодарности за красивите минзухари :)
    Много вкусни ястия си готвила напоследък.
    И аз веднъж правих спанакопита. Сега ще погледна и твоя вариант.

    ОтговорИзтриване
  14. Честит празник БОНБОНЧЕ!
    Бъди  жена благословена,
    с любов и нежност надарена,
    с усмивка вечно озарена
    и с много радост наградена!

    http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/313377_437116969703118_313462671_n.jpg

    ОБИЧАМ ТЕ!

    ОтговорИзтриване
  15. Честит 8 март Катенце.С пожелания за весел празник,много положителни емоции и усмивки!

    ОтговорИзтриване
  16. В първия момент си помислих, че телешкото е с минзухари:)
    Викам си - ей сега ме уби с рецепта:)
    Хехе:) Страхотно предложение и прекрасни цветя:)

    ОтговорИзтриване