вторник, 9 октомври 2012 г.

Свинско с грах



Тази рецепта е от мама, от българската кухня е. Цветята също са от градината на мама:–)!
Преди време готвих телешко с грах, ама нещо не било като на майка ми:):):). Питам аз как се прави, мама ми казва ами, че аз рецепта нямам! Всеки път различно. А сега, де?! Накрая обаче разкрих тайната:):):). Едва ли е нещо ново за повечето кулинари, но предполагам, че има и начинаещи, а записвам и за мен, като стана баба да готвя вкусни манджички!:)




Продукти:
свинско месо, примерно 500 гр. плешка
грах, консерва, използвам Бондюел, голяма кутия
1 глава лук
1/2 кубче кубче зеленчуков бульон
1/2 с.л. брашно
1/2 ч.л. червен пипер
1 домат


Нарежете месото на кубчета.
Запържете го в олио. Да се запечата от всички страни. Добавете лука, нарязан на ситно. Пържете до омекване на лука.
Добавете брашното, бъркайте 2-3 минути и добавете червения пипер.
Добавете нарязаните на ситно домати и разбъркайте.
Добавете вода, в която сте разтворили бульон.
Похлупете и оставете да се вари до готовност на месото.
Добавете грахът.
Оставете за кратко на котлона. Сервирайте.
Ако грахът ви не е от консерва и е необходимо варене, го сложете по-рано.

25 коментара:

  1. Много вкусно и любимо,Кате!Бондюел ползвам и аз задължително,но и малко чесънче слагам!
    Красиви цветенца!Хубав,цветен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, ами това с чесъна е добра идея, ще се възползвам. Приятна вечер!

      Изтриване
  2. Вкусна гозба,Кате!
    Скоро не съм правила.
    Цветята са чудесни!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами вече май ще започва сезона на манджите, та да се подсетим:)Приятна вечер, Мирче!

      Изтриване
  3. Катенце много обичам и аз така я правя тази манджичка само дето слагам две три скилидки чесън и направо сурово в гърнето не за друго но е по лесно мяташ го във фурната и забравяш:)))
    След малко ще пускам една твоя рецепта дето правих;:)Стана супер Благодаря ти!
    Силни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ти като Роси, ама и гърненце, ох леле!:) Видях скаморцата - голяма вкусотия! Благодаря и на теб, за вкусотийките!

      Изтриване
  4. Цветята и идеята да записваме най-обичаните от семейството ястия са отлични! Ето, дъщерята е вече семейна, самостоятелна, но пак ме пита понякога като тебе, "как точно готвиш мамо?" това или онова, затова взимам пример от теб и стартирам и аз документирането им, кратко и точно.
    А грах много обичаме и у дома Кате. Кой с месце, кой постен, но винаги се приема радушно. И аз като Роси му добавям 1-2 скилидки чесън + половин рендосан морков, заедно с лука. Другото различно при мен е, че брашното е накрая и преди сервиране ръся магданоз.
    Слънчеви усмивки ти пращам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Задължително направи тази категория! Усещам аз как готвя какво ли не, но като си сготвим нашите манджички, всички облизват чинийките, а при толкова модерни ястия ще вземем да ги забравим, затова трябва да си ги пазим, всеки по негов вкус. И твоят вариант ми харесва! Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  5. Чудесно ястие! Слънчев ден! :))

    ОтговорИзтриване
  6. Hayırlı günler, ellerinize, emeğinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотни цветя, а манджичката е супер вкусна:) И няма как щом е от мамините:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Траянче, най-вкусните са те:) Приятна вечер!

      Изтриване
  8. Катеее, ще си счупя пръстите по клавиатурата да бързам да видя какво е това Pork and Beans, а то грах с мЕсо.
    Защо така го покръсти, девойче? Ако го чуе майка ти няма да си го познае :))))
    Много обичам грах. Обаче Бондюел ги конкурирам, моите консерви са по-хубави :)
    Манджата изглежда много апетитно. и МНОГО СЛЪНЧЕВО НАСТРОЕНИЕ С ТОВА ЦВЕТЕ СТРУИ ОТ СНИМКАТА (ИЗВ. ЗА КАПС-ЛОК)
    ХУБАВ И СЛЪНЧЕВ ДЕН ДА ТИ Е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :):):) Пепчо, да задам и аз автоматично публикуване и то гледай какво стана:):):). Поправих вече, мама едва ли е видяла:)! Аз твоите консерви ги знам, ама ги няма на пазара:)Приятна вечер!

      Изтриване
  9. Здравей! Благодаря ти, че сподели рецептата за това вкусно ястие! Много обичам грах :). Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Rose, радвам ,се че ти харесва! Току що бях при теб, чудесно градче:) Приятна вечер!

      Изтриване
  10. И гозбицата вкусна и цветята прекрасни! Предполагам и те са от мамината градина! :)
    Кате , сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Страшно много обичам грах. С месо, без месо, все тая- грах да е. Но любимата комбинация ми е с телешко.
    Прекрасни снимки и изглежда толкова апетитно, че ми иде да си топна една хапка през монитора.
    Лек и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  12. Катенце, както препускам напоследък, рано-рано предизвика стържене на стомаха с тази мнооого обичана рецепта!
    Цветята са много красиви!
    Прегръщам те мило момиче и ти пожелавам един чудесен ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Ами чудна манджичка:) Много обичам по тази технология, макар в последно време да го правя на фурна, ама друго си е запърженко:) Как ми се прияде, значи :))))

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте, за втори път в рамките на две седмици правя свинско с грах, сега в момента дори, като за експеримент добавих и 20 мл червено домашно вино, което добавих към свинското непосредствено след неговото запържване и това на лука. Освен това към доматеното пюре добавих бульон от зеленчук, добавих чесън на прах и малко чубричка стрита ... другото е както при вас, а за граха, аз също се доверявам на Бондюел. Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Интересно звучи и следващият път ще експериментирам и аз. Честита Нова година!Благодаря за коментара!

      Изтриване