Дата на обновяване: 02.06.2019 г.
Тази рецепта е от мама, от българската кухня. Преди време готвих телешко с грах, ама нещо не било като на майка ми:). Питам аз как се прави, мама ми казва:”ами, че аз рецепта нямам! Всеки път различно.” А сега, де?! Накрая обаче разкрих тайната. Едва ли е нещо ново за повечето кулинари, но предполагам, че има и начинаещи, а записвам и за мен, като стана баба да готвя вкусни манджи!:)
Продукти:
500 гр свинско месо за готвене (плешка)
*500 гр грах ( замразен, пресен или от консерва)
1 глава лук
1 с.л. брашно
1-2 ч.л. червен пипер
сол, на вкус
200 гр нарязани домати (може и от консерва)
3-4 с.л. олио
копър( пресен или сух)
Приготвяне:
Месото се нарязва на кубчета. В тенджера се загрява олиото и месото се запечатва от всички страни. Добавя се лукът, нарязан на ситно и се задушава до омекване.
Добавя се брашното, бърка се 2-3 минути и се добавя червения пипер. Разбърква се, веднага се прибавят доматите и отново се разбърква. Налива се 1 л гореща вода и се посолява на вкус.
*В случай, че грахът е пресен и му е необходимо варене се добавя в този момент.
Похлупва се и оставя да се вари до готовност на месото. Добавя се грахът( ако е от консерва или замразен) и се вари за още 10 минути. Поръсва се с пресен или сух копър и се поднася.
Много вкусно и любимо,Кате!Бондюел ползвам и аз задължително,но и малко чесънче слагам!
ОтговорИзтриванеКрасиви цветенца!Хубав,цветен ден!
Роси, ами това с чесъна е добра идея, ще се възползвам. Приятна вечер!
ИзтриванеВкусна гозба,Кате!
ОтговорИзтриванеСкоро не съм правила.
Цветята са чудесни!
Хубав ден ти желая!
Ами вече май ще започва сезона на манджите, та да се подсетим:)Приятна вечер, Мирче!
ИзтриванеКатенце много обичам и аз така я правя тази манджичка само дето слагам две три скилидки чесън и направо сурово в гърнето не за друго но е по лесно мяташ го във фурната и забравяш:)))
ОтговорИзтриванеСлед малко ще пускам една твоя рецепта дето правих;:)Стана супер Благодаря ти!
Силни прегръдки!
И ти като Роси, ама и гърненце, ох леле!:) Видях скаморцата - голяма вкусотия! Благодаря и на теб, за вкусотийките!
ИзтриванеЦветята и идеята да записваме най-обичаните от семейството ястия са отлични! Ето, дъщерята е вече семейна, самостоятелна, но пак ме пита понякога като тебе, "как точно готвиш мамо?" това или онова, затова взимам пример от теб и стартирам и аз документирането им, кратко и точно.
ОтговорИзтриванеА грах много обичаме и у дома Кате. Кой с месце, кой постен, но винаги се приема радушно. И аз като Роси му добавям 1-2 скилидки чесън + половин рендосан морков, заедно с лука. Другото различно при мен е, че брашното е накрая и преди сервиране ръся магданоз.
Слънчеви усмивки ти пращам!
Задължително направи тази категория! Усещам аз как готвя какво ли не, но като си сготвим нашите манджички, всички облизват чинийките, а при толкова модерни ястия ще вземем да ги забравим, затова трябва да си ги пазим, всеки по негов вкус. И твоят вариант ми харесва! Поздрави и приятна вечер!
ИзтриванеЧудесно ястие! Слънчев ден! :))
ОтговорИзтриванеПриятна вечер и на теб, Дани!
ИзтриванеСтрахотни цветя, а манджичката е супер вкусна:) И няма как щом е от мамините:)
ОтговорИзтриванеТраянче, най-вкусните са те:) Приятна вечер!
ИзтриванеКатеее, ще си счупя пръстите по клавиатурата да бързам да видя какво е това Pork and Beans, а то грах с мЕсо.
ОтговорИзтриванеЗащо така го покръсти, девойче? Ако го чуе майка ти няма да си го познае :))))
Много обичам грах. Обаче Бондюел ги конкурирам, моите консерви са по-хубави :)
Манджата изглежда много апетитно. и МНОГО СЛЪНЧЕВО НАСТРОЕНИЕ С ТОВА ЦВЕТЕ СТРУИ ОТ СНИМКАТА (ИЗВ. ЗА КАПС-ЛОК)
ХУБАВ И СЛЪНЧЕВ ДЕН ДА ТИ Е!
:):):) Пепчо, да задам и аз автоматично публикуване и то гледай какво стана:):):). Поправих вече, мама едва ли е видяла:)! Аз твоите консерви ги знам, ама ги няма на пазара:)Приятна вечер!
ИзтриванеЗдравей! Благодаря ти, че сподели рецептата за това вкусно ястие! Много обичам грах :). Хубав ден! :)
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеRose, радвам ,се че ти харесва! Току що бях при теб, чудесно градче:) Приятна вечер!
ИзтриванеИ гозбицата вкусна и цветята прекрасни! Предполагам и те са от мамината градина! :)
ОтговорИзтриванеКате , сърдечни поздрави!
Страшно много обичам грах. С месо, без месо, все тая- грах да е. Но любимата комбинация ми е с телешко.
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки и изглежда толкова апетитно, че ми иде да си топна една хапка през монитора.
Лек и усмихнат ден!
Катенце, както препускам напоследък, рано-рано предизвика стържене на стомаха с тази мнооого обичана рецепта!
ОтговорИзтриванеЦветята са много красиви!
Прегръщам те мило момиче и ти пожелавам един чудесен ден!
Ами чудна манджичка:) Много обичам по тази технология, макар в последно време да го правя на фурна, ама друго си е запърженко:) Как ми се прияде, значи :))))
ОтговорИзтриванеЗдравейте, за втори път в рамките на две седмици правя свинско с грах, сега в момента дори, като за експеримент добавих и 20 мл червено домашно вино, което добавих към свинското непосредствено след неговото запържване и това на лука. Освен това към доматеното пюре добавих бульон от зеленчук, добавих чесън на прах и малко чубричка стрита ... другото е както при вас, а за граха, аз също се доверявам на Бондюел. Успех!
ОтговорИзтриванеИнтересно звучи и следващият път ще експериментирам и аз. Честита Нова година!Благодаря за коментара!
ИзтриванеЗдравейте, извадила съм граха на плота и съм се разровила из рецептите, да хване окото нещо интересно и... Хоп.. една хубава снимка с прекрасни цветя, а рецептата щом е от мама, няма как да се подмине. Започвам да творя. Благодаря за хубавата рецепта. Спокойна вечер.
ОтговорИзтриванеот Алби
Благодаря за красивия коментар, Алби! Все по-рядко хората намират време за мили думи и благодарности, а това вдъхновява. Приятна вечер и вдъхновяваща есен Ви желая! Екатерина
Изтриване