Печено пиленце с масълце, абсолютна класика в нашата кухня.
Продукти, относително количество:
1 пиле 1,3 - 1,5 кг
1/2 кг картофи
1/2 пакетче краве масло
черен пипер
сол
червен пипер
олио
Приготвяне:
Измийте добре пилето и го подсушете. Пилето, което използвам е "Лудогорско пиле" и така си беше завързано.
Обелете картофите, измийте ги и ги поставете в тава, намазана с олио.
Посолете ги и ги поръсете с черен пипер.
Посолете и поръсете с черен и червен пипер подсушеното пиле. Намажете го с меко краве масло.
Поставете го върху картофите, с бялото месо надолу и го сложете във фурната да се пече на 180 - 190 градуса. Ако искате може да използвате фолио, аз понякога използвам, понякога не:).
По време на печенето поливайте пилето с отделеният сок.
Когато пилето се зачерви от горната страна, внимателно го обърнете да се запече и от другата.
Това е, виждате колко е сочно месцето:)
Кате, благодаря за хубавото представяне !
ОтговорИзтриванеЕкспонатите са чудесни и идеята е похвална!
А пиленцето е неустоимо!
Поздрави и хубав ден!
interesni snimki,a pileto e kato ,çe li po interesno.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате, за хубавата разходка. Бях слушала за този музей, но не предполагах, че е толкова добър. Ще го включа в туристическия списък. Поздрави и успешен ден!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря за разходката, още не съм видяла музея, но сега вече знам какво да очаквам. А пилето без картофи би могло да мине и като типично ястие от времето на Средновековието, но с картофите си му дала привкус на Новото време! Хубав четвъртък!
ОтговорИзтриванеНаистина уникален музей, Кате! А пилченцето е един път!
ОтговорИзтриванеПренесе ме в приказен свят,Кате..........Не съм ходила в музея,но ЩЕ :)))
ОтговорИзтриванеПрекрасна си както винаги:)!
уоу, поздравления за това откритие. Бих искала и аз да го видя
ОтговорИзтриванеВинаги ми е липсвало нещо в музеите... Явно самото представяне. Едно такова, като това, което ни показваш, определено ме заинтригува. Благодаря за споделеното, Кате!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Музеят е наистина впечатляващ!
ОтговорИзтриванеМного автентично е всичко!
Пиленцето е изключително апетитно!
Поздрави и хубава вечер!
Приятна разходка. Този музей нещо съм го изпуснала:-) Поздрави!
ОтговорИзтриванеСкоро имаше представяне на музея по телевизията и бях много впечатлена! Уникални фигури и представяне на атмосферата от минали времена! Както се казва - музея на восъчните фигури ряпа да яде - нашият е по-хубав! :)
ОтговорИзтриванеЧудесно ни разходи!
А пиленцето се е разположило много удобно и уютно в това легло от картофки! Апетитно!
Приятна вечер!
Явно само аз не знам къде е този музей!Кате,благодаря че ме разходи и ме нахрани :)
ОтговорИзтриванеМоля те кажи ми тайничко, къде се намира да не се излагам пред всички :)
В Търново е, няколко публикации подред са за Търново, затова и не съм отбелязала в началото:). Усмихнат уикенд, Нат!
ИзтриванеКате, благодарности за виртуалната разходка и за царската гощавка - страхотно представени и поднесени!!!
ОтговорИзтриванеНаистина атмосферата е един път! Между другото в интернет прочетох, че в музея има и дрехи, с които може да се обличат и снимат посетителите. Аз лично не съм питала, но вие ако го посетите и ви е интересно:). Прекрасен уикенд от мен!
ОтговорИзтриванеНе съм и предполагала, Кате, че може да е толкова добър този музей! Определено си заслужава да се посети, а за семейства с деца дори е задължително! Благодаря ти отново за прекрасната разходка и красиви снимки - поне виртуално се насладих на изящната изработка! Отбелязвам си го като точка за посещение.
ОтговорИзтриванеПиленцето е идеално - и аз така го готвя, а баба добавяше тук там миниатюрни скилидки чесън (2-3 най-много)
Прегръдки за теб и пожелания за приятен уикенд!