Страници

Пържени банички "Гюзлеми"


От много време се каня да ги направя, още от лято 2012, тогава ги видях на морето, навсякъде в интернет пишат колко са вкусни, гледах в предавания по телевизията как баби и кулинари ги правят / при Ути и при Звездев/, имам ги на няколко места в кулинарните книги…
Е, вече ги направих и съм доволна от резултата – малки топли вкусни банички!
Рецептата за кората е като за кора за баница, разликата е в оформянето и в това, че се пържат. Ако имате ваша рецепта за кори за баница, може да използвате нея или някакво готово банично тесто.
Това, което успях да разбера за тези банички е, че в някои краища на България ги сгъват на квадрати като пликове/ кръстачки, роговички/, другаде ги оформят като охлювчета. В една от книгите ми пък има оформяне, при което след като е разточено тестото се изрязват кръгове, плънката се поставя и се сгъват на две, получават се полукръгове.
Най-хубаво е да се мажат с мас. А когато се пекат на сач се наричат платеки.
Замесването на тестото също се среща по различни начини примерно: в купа да се сипе водата, и към нея да се добавя брашното с другите продукти. Аз избрах стандартният начин за замесване – с “кладенче”.
В случай, че някой някой от вас знае повече за тях, ще се радвам да сподели. Ако някой има пък в блога си рецепта, също може да сподели линк.

Пържени банички “Гюзлеми”



Продукти:
500 гр брашно, + допълнително за доомесване
200 мл хладка вода / не гореща/
1 яйце
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
1 с.л. олио / свинска мас/

олио за пържене и намазване

за плънката:
200-300 гр сирене

Приготвяне:
Пресейте брашното в купа. Добавете солта и направете “кладенче”. В него сложете яйцето, олиото, оцета и водата. Разбъркайте с дървена лъжица или с ръка, след което замесете меко тесто. Прехвърлете го върху плот, добавяйте брашно и месете докато спре да лепне, но трябва да остане меко.

Разделете на 10 топки / еднакви /.
Разточете всяка топка на кора, не се старайте да е тънка, горе-долу с диаметър: 15 см.
Намажете всяка кора с олио и ги наредете една върху друга.
Оставете ги така за 1 час, да се отпуснат, без да ги покривате. Тестото не втасва, тъй като не е с набухватели, а просто се отпуска и става еластично.
Така, както са ги разточете на една цяла голяма кора.
Поръсете я с натрошено сирене и я навийте на руло.


Нарежете го на парчета / филийки/ с дебелина 2 см. Притиснете всяко парче с длан, след което разточете или оставете така.


Изпържете баничките в сгорещено олио от двете страни, като по време на пърженето ги поливате с лъжица с олиото.

Помните Мечо, нали?:)





42 коментара:

  1. Чудесни са, Кате!
    Поздрави и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Весела нова седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Много вкусно изглеждат, Катенце! Ще ти изпапкам закуската :)) И аз им се каня на гюзлемите, но още не съм стигнала до тях. Правих едни, но са с мая, пекат се на сач и се наричат карталачки. Има ги в блога ми. Много ми харесаха твоите и си ги записвам. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, пусни линка, да го дам към рецептата, иска ми се да има повече варианти, ако някой иска да разгледа, защото наистина се срещат толкова модели на тези банички.

      Изтриване
  3. Кате,не бях чувала за тези пърженки,но много ми харесаха...Прегръщам те и благодаря за чудната рецепта:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленка, може би си ги виждала на сач и по различен начин оформени. Има доста модели. Прегръдки и от мен и прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  4. Ще си взема за закуска, неустоими са, Кате! Прегръдки с пожелания за прекрасна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, удоволствие е да споделя закуската с теб! Прекрасна да е новата седмица! Точно преди малко се насладих на шоколадовата ти прелест!

      Изтриване
  5. Кате, как ме върна към миналото лято :) Всяка сутрин се "изхранвахме" с тези прочути гюзлеми :) Твоите са толкова апетитни, че не бих отказала онази пълната чинийка да я пратиш насам. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи:), страхотно е да закусваш с такива вкусотийки! Весела нова седмица, Габи!

      Изтриване
  6. Die sind wunderbar und wie dünn du den Teig ziehen kannst.
    Ich könnte das nicht.
    Gefällt mir.
    LG
    Martina

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мартина, може би зависи от тестото. Опитай тази рецепта. Поздрави и благодаря!

      Изтриване
  7. Изглеждат страхотно вкусни!
    Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, страхотни са! Много добре си обяснила начина на приготвяне и с думи и снимки. Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! Усмихната нова седмица и на теб!

      Изтриване
  9. Много симпатични и апетитни гюзлемии си напържила, Кате, така хрупкави, че да замижиш докато са в устата! :) Не съм ги хапвала от няколко години и си взимам едничка!
    Някога, една близка от Мадан ни черпеше с гюзлемии на сач, но оформлението при нея беше по-различно. Даже съм записала всичко подробно, но все още не съм се пробвала да ги направя по нейният начин. Мисля, скоро да се заиграя и ще ти пиша допълнително.
    Поздрави и много целувки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, ще чакам твоят вариант, защото съм се захласнала по тези банички. Издирвам всякакви модели.

      Изтриване
  10. Чудесни гюзлеми,представени толкова подробно ,браво,Кате!
    Прегръдка и хубава седмица с повече усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти! Прегръдки и от мен и усмивки през новата седмица!

      Изтриване
  11. Кате, баничките ти са много вкусни,а и в тоя мини вариант са още по-примамливи!
    Правила съм ,но оформянето беше различно.
    Ще пробвам и твоя вариант.
    Поздрави и слънчево настроение ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира, моля те ако направиш или имаш рецепта да я споделиш и тук с линк. Искам да събера повече варианти на баничките. А ми е невъзможно да преровя всички блогове. Прекрасна седмица!

      Изтриване
  12. Хубави банички, Кате! Хапвала ли си гьозлеме? Много е вкусно. В Турция го правят от много тънки еластични кори, които пекат на плоча или сушат - не съм сигурна, мажат ги с масло и ги поръсват със сиренце и подправки. После ги сгъват и позапичат на плоча! Чудни бяха и като видях публикацията ти много вкусни спомени ми дойдоха :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лучия, не съм ги опитвала по този начин, ако направиш моля те сподели, четох в една от книгите ми нещо подобно, пак на две се затварят, но не съм правила.

      Изтриване
    2. Нямам сач иначе мъжо веднага би ги приготвил :-) той много си пада по такива неща.

      Изтриване
  13. Ииииии ,Кате , страхотни са ! И си написала всичко подробно за лаици като мен :), благодаря ти ,Бонбон !
    Целувки и хубава вечер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, едва ли имаш нужда от подробности:), такива красоти твориш! Прекрасна седмица!

      Изтриване
  14. О, и аз им се канех на морецето да ги опитам, но все попадах на едни църни продавачи, първо пипаха пари, а после със същите ръце и храна, та директно кръгом, колкото и да ми се хапваха.
    Разкошни изглеждат твоите, от тях бих си взела с удоволствие :)

    Слънчева седмица, Катюшке :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, ужас:)! Аз от една закусвалня ги пробвах. Усмихната седмица и не теб!

      Изтриване
  15. Чудесни гюзлеми, Кате. Много апетитни и неустоими. Откровено казано, аз за първи път при теб ги виждам пържени, някак съм останала с впечатлението, че се пекат в тиган на котлона. :) Каня им се отдавна, но все не стигам до тях, а сега ето научих и нещо ново и на него вече се каня. :) Значи е крайно време да ги опитам. Катенце, благодаря ти за споделеното!

    Прегръдки и една прекрасна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, благодаря ти! Има различни варианти - на сач, на тиган, пържени, много са, аз затова се опитвам тук да ги събера и който има рецепта за тях да я сподели. Прегръщам те!

      Изтриване
  16. Кате, прекрасно изглежда и звучи това. Аз само бях чувала, но не бях срещала досега (не съм и опитвала). Но си голям майстор с корите за баница, личи си!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери! Честно казано и аз самата се учудвам на майсторлъка си:), но се получи страхотна кора. Поздрави и прекрасна седмица!

      Изтриване
  17. Кате, опитах гьозлеме лятото на миналата година и много ми хареса! Благодаря за рецептата! Снимките ти са изключително апетитни и ми иде да си дръпна чинийката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, с удоволствие споделям чинийката с теб!:) Прегръдки!

      Изтриване
  18. Кате, винаги си пълна с идеи!!! Невероятни снимки си направила! Наистина ми доставиха голямо удоволствие и.... ми напълниха душата с красота и вкуснотия! Голяма майсторка си! Весела и късметлийска седмица! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бени, преди малко бях при теб, толкова слънчево и пролетно ми стана! Прекрасна седмица!

      Изтриване
  19. Леле, каква разкошотия са тия гюзлеми! Интересно е, начина е много различен от този, който аз знам, някой ден ако имам достатъчно време ще го покажа! Само дето нямам сач, но и в тиган ще станат. Ох, виж колко е часа, огладнях! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер, ще се радвам да ги споделиш, наистина ми се иска да събера всичките им варианти. Поздрави!

      Изтриване
  20. Така подробно и интересно си написала приготвянето им, пък и изглеждат така примамливи и вкусни, че трябва да се опитат!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване