Рецептата я имам от няколко години от моя близка, тя пък я има от нейна близка и така не знам на колко години е рецептата, но ето сега аз я предавам нататък:).
Телешко стомна кебап
Продукти:
Телешко месо /с кокал, около 600 гр/, може и повече / използвам телешки гърди/
2 глави лук
3 червени чушки
1 буркан с домати 400 гр / или пресни нарязани домати
1 с.л. брашно
чубрица
джоджен - сух или пресен
сол
черен пипер
1/2 ч.ч. зехтин
Сварете месото. Обезкостете го.
Изсипете мазнината в глинен гювеч.
Отгоре нарежете лука на полумесеци.
Нарежете и чушките на кръгчета или лентички.
Добавете свареното, обезкостено месо и отгоре изсипете доматите, добавете подправките, солта и брашното, размито с малко студена вода.
Разбъркайте всичко внимателно. Поставете капака и запечатайте отворите и покрая с тесто, приготвено брашно и вода, да стане на гъста каша.
Сложете гювеча във фурна, включете на 150 градуса, докато загрее, след това увеличете на 180 градуса и печете около 1 1/2 час.
Телешко месо /с кокал, около 600 гр/, може и повече / използвам телешки гърди/
2 глави лук
3 червени чушки
1 буркан с домати 400 гр / или пресни нарязани домати
1 с.л. брашно
чубрица
джоджен - сух или пресен
сол
черен пипер
1/2 ч.ч. зехтин
Сварете месото. Обезкостете го.
Изсипете мазнината в глинен гювеч.
Отгоре нарежете лука на полумесеци.
Нарежете и чушките на кръгчета или лентички.
Добавете свареното, обезкостено месо и отгоре изсипете доматите, добавете подправките, солта и брашното, размито с малко студена вода.
Разбъркайте всичко внимателно. Поставете капака и запечатайте отворите и покрая с тесто, приготвено брашно и вода, да стане на гъста каша.
Сложете гювеча във фурна, включете на 150 градуса, докато загрее, след това увеличете на 180 градуса и печете около 1 1/2 час.
starovremenskata arhitektura vinagi me e privliçala,a sega pogledni kakvo e naokolo,prekrasni snimki ,a stomna kebap e mnogo hubavo yadenetezi dni mi minava prez um da si kupya golyam güveç,davidim koga şte se sreşnem .
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки и разходка по вълнуващи места! Поздравления и за стомна-кебапа,изглежда толкова вкусен! Хубав петък, Бонбонче!
ОтговорИзтриванеЧудесно място за разходка е Царският хълм, но толкова отдавна не съм била там!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за виртуалната разходка Кате и за вкусното българско ястие :)
Имаме толкова много неща с които да се гордеем че сме българи!И красиви кътчета и вкусни гозби!
Благодаря за споделеното с прегръдка :)
Прекрасна разходка из Царевец !
ОтговорИзтриванеМного хубави панорамни снимки на Велико Търново си направила!
Рецептата е чудесна,Кате!
Хубав петъчен ден!
Част от сърцето ми е в Търново, много обичам този град. Атмосферата там не съм я усещала на никое друго място. Има някаква магия.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за подарената емоция и спомени, Кате!
Поздрави!
Страхотна разходка, а рецептата е чудесна. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЛюбимо мяссто! А ястието е със страхотно име:)
ОтговорИзтриванеКатенце, много обичам да се разхождам виртуално с теб. Успяваш да хванеш духа на всяко място, а в комбинация и на вкусна рецепта, пътешествието винаги си заслужава. Прегръдки с пожелания за прекрасен уикенд! :)
ОтговорИзтриванеЛелееееееееее..... , Кате,.... колко топлина ми подари с тази публикация и ме върна за кратко в България! Много приятно ми стана!!!Вече от 2 години и половина не съм си ходила в България и.... носталгията ми е.... постоянна спътница! Но.... ако си отидем това лято, непременно и аз ще посетя това местенце! Много обичам този град!Направила си прекрасни снимки!!!И.... гювеча изглежда вълшебно, голяма майсторка си! Желая ти слънчев и незабравим Уикенд! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеНасладата е пълна при теб,Кате!И ни разходи,и ни нагости с чудна,ароматна и много вкусна гозба!Прегръдка и хубави почивни дни,слънце!
ОтговорИзтриванеОбичам да пътувам с теб, Кате!
ОтговорИзтриванеМного оригинален похват за публикуване използваш -
познавателен, емоционален и гарниран с подходящата, изкушаваща и автентична рецепта.
Поздравления и благодаря за удоволствието от разходките и този любим мой град,
много усмивки и пролетно настроение, Диана
Кате, много ми беше приятно да разгледам Царевец и музея с восъчните фигури с теб :)
ОтговорИзтриванеВече много, ама много ми се иска да видя този красив български град и със собствените си очи.
Много е апетитно това телешко. Ще го пробвам някой път.
А сега във фурната имам пиле с масълце :)
Прегръдки и пожелания за хубави почивни дни!
Катюша, сладка моя , благодаря ти за тази публикация :*! Търново е неповторим ! Чудесен кебап ,ще го направя ,че много вкусно изглежа в чинийката!
ОтговорИзтриванеЦелувка и хубав уикенд ,мила !
Благодаря за чудесната разходка Катенце и за вкусната и ароматна гозба :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубави почивни дни ти желая!
Отново чудесна разходка!
ОтговорИзтриванеКебапът е невероятен!
Поздрави!
Бонбон,
ОтговорИзтриванекогато тази хубава дневна разходка, успее да се съчетае с едно вечерно светлинно шоу, а после има кой да ти сервира подобна вкусна гозбица, мигът е запомнящ се. Понеже то1ка 1 и 2 ги изпълних, чакам си порцийката от кебап;))
Хубава вечер!
Пак на чудесно местенце ни разходи, Кате! Толкова е вълнуващо да странства човек с теб и с твоята камера! Обичам безкрайно такива места, крепости, замъци... Но, обичам да оставам там за по-дълго, и то сама. А, ако се случи ден с малко посетители съм направо щастлива - малко е егоистично това, но така се отпускам, на тишина, приседнала на някой камък, рееща поглед в далечината лесно се пренасям във времето. За такива моменти давам... е, не всичко, но много! :) Благодаря ти, мила!
ОтговорИзтриванеКебапът е идеален!
Страхотно място е Търново! Много искам да го покажа на сина ми и вече няколко пъти правим планове за тази дестинация, но все нещо се проваля. надявам се един ден наистина да успея да го заведа там. Благодаря за разходката и вкусната гозба :).
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесно представяне на Царевец, Кате! Винаги ми е приятно да видя познати места през други очи - винаги виждам нещо ново, останало незабелязано. И рецептата е една от най-добрите български. Яла съм заешко и свинско, но телешко стомна още не. Така, че ще опитам с удоволствие! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриване