вторник, 9 декември 2014 г.

Коледен пост ден 25: Леща в гърне


Няма спор, че всичко приготвено в глинен съд е много вкусно. Ето, днес на фокус е лещата. Може да се приготви и в гювеч. Рецептата е класика, вече съм я показвала в блога. Този път обаче сложих всички продукти в гърнето и сварих без предварителна подготовка. Но вие ако желаете, може да задушите зеленчуците предварително в тиган, след което да ги прехвърлите с лещата в гърнето.


Продукти:

1 глава лук
1 морков
1 пащърнак
1 чушка
2 скилидки чесън

1 ч.ч. леща
1 л вода
зехтин
2 с.л. домашен кетчуп или доматено пюре
сол

за застройката:
1 с.л. брашно
3-4 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер


Приготвяне:
Нарежете всички зеленчуци на ситно и ги сложете в гърнето. Добавете лещата, кетчупа, зехтина, солта и водата. Затворете с капака и сложете гърнето във фурната, включете първоначално на 160 градуса, след около 1/2 час на 180 градуса и оставете ястието да се готви до готовност. При мен беше готово след 1 1/2 ч. от момента на поставяне във фурната.
Запържете в тиган на котлон брашното в олиото, добавете червеният пипер, разбъркайте и добавете застройката в лещата.
Върнете във фурната за още десетина минути.



11 коментара:

  1. Чудесна леща си приготвила ,Кате.Много хора и особено днешните мъже не обичат много постна леща, но тя става толкова вкусна.Най - вкусна става приготвена в глинен съд, аз дори не и добавям брашно и доматено пюре.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Много искам да се сдобия с такова гърне и то отдавна, това е великолепна леща и точно сега искам една купичка! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, точно това сготвих снощи, но не в гърне, а в Мултикукър. Сигурно е много вкусно в гърне, но ще пробвам догодина, че за тази година приключих с лещата.
    Днес идва ред на прясното зеле, което апетитните ти снимки ме подтикнаха да приготвя. Мисля го вече два дни.
    Последно време, често готвим едни и същи неща, забелязах. Може би, защото и аз наблягам на постните тези дни.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам леща,но почти не я готвя заради моите,Кате,затова слагай прибори и за мен,присламчвам се с охота,страхотна си я приготвила!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, всичко в гърне е много вкусно!
    Чудесна леща, Кате!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Аааа, от догодина и аз съм на коледни пости- имам си пътеводител в кухнята! Открадвам цялото ти постно меню!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасно,българско и вкусно ястие...Прекрасни снимки,Кате!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  8. Никога не съм я опитвала, сготвена в гърне. Сигурно е с още по-наситен вкус, изглежда чудесно. :) Добре че днес и аз си хапнах лещичка, че имаше да преглъщам пред снимките ти, Кате...
    Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Лещата е любима на дъщерята, а в глинен съд наистина е по-вкусно. Аз слагам задължително суха чушка.

    ОтговорИзтриване
  10. Лещата е полезна и много подходяща по време на пости -
    Чудесно предложение, Кате, а и приготвена в гърне ...
    Благодаря, че споделяш с нас всекидневни, вкусни и разнообразни идеи...
    Поздрави за теб, хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудна лещичка, Кате..Много си я обичам, във всякакъв вариант.

    ОтговорИзтриване