четвъртък, 18 декември 2014 г.

Коледен пост ден 34: Пълнени прасенца:)


Ама, че заглавие написах:).
Идеята за прасенцата е от интернет stuffed pigs of dough , но истината е, че много ме вдъхнови Катето с "Хлебчета прасенца".
За лещата в гювечета с питка пък се вдъхнових от идеята на Веси и нейната "Бобена фантазия"

Благодаря ви, дами!:)

Прасенцата може да се направят с различни плънки- кайма, гъби, каварма, сирене с яйца и т.н., също може и едно голямо прасенце да се направи и напълни, което е готина идея за някой от предстоящите празници:). В него отново може да сложите плънка с кайма и гъби, някакво месно руло, каварма и др. Много са вариантите, днешният при мен е добрият стар лучник:)




За лещата:
Продукти:
1 ч.ч. леща
1 л вода
1 глава лук
1 морков
1 прясна чушка */ ако нямате прясна чушка може да сложите суха при варенето/

1 с.л. доматено пюре / *2-3 с.л. домати, нарязани, обелени/

подправки:
1 с.л. суха чубрица, сол, щипка млян кимион
сол
зехтин

брашно
2 скилидки чесън

Приготвяне:
Нарежете лука, морковите и чушката на ситно.
Загрейте в тенджера зехтина и ги добавете в нея.
Разбъркайте, добавете малко вода - около 50 мл. Похлупете и оставете зеленчуците да се задушат до омекване, на средна степен на котлона.
Добавете доматеното пюре и разбъркайте.
*Ако използвате домати, не ги добавяйте сега, а към края на варенето на лещата.
Добавете лещата, налейте водата и похлупете. Оставете да се вари до готовност.
Добавете чубрицата, кимиона и солта.
Запържете 2 с.л. брашно в тиган със зехтин. Добавете пресования чесън и разбъркайте.
Изсипете застройката в лещата и разбъркайте. Оставете на слаба степен на котлона да се вари за около 5 минути.
Разпределете лещата в две гювечета.



плънка за прасенцата:
1 глава лук
олио
чубрица
черен пипер
червен пипер
сол

Нарежете лука на полумесеци. Загрейте в тиган олио и добавете лука, оставете го да се готви до омекване на средна степен на котлона.
Добавете подправките, солта и червеният пипер, разбъркайте и отстранете от котлона.


Тесто за прасенцата и за капачетата на гювечетата:

Продукти

500 гр брашно
220 мл приятно топла вода
1 пакетче суха мая Др. Йоткер
60 мл олио
1 с.л. сол
1 жълтък, за намазване на прасенцата

Приготвяне:
Пресейте брашното в купа, добавете солта и маята и разбъркайте.
Направете кладенче и в него изсипете водата и олиото.
Замесете тесто, направете го на топка и го покрийте със стреч фолио и кърпа, да втасва.

Включете фурната на 190 градуса, с вентилатор.
Отделете полувината от тестото за гювечетата, а от останалата половина направете прасенцата.

За моите прасенца направих топки с тегло по 85 гр, всяка, но може и с друг грамаж. Зависи каква големина искате да са.
Вземете една топка, пристиснете я да стане плоска и сложете в центъра от плънката с лук, след това покрийте с краищата тесто и направете отново топка. Намажете с жълтък, поставете ушички и опашка, зурла, като нея закрепете с две клечки за зъби, които, забийте в ноздричките. По време на печенето клечките стоят там, хем крепят зурличките, хем се получават и дупки за ноздричките.
Сложете зърна пипер за очи.
Изпечете ги във фурната за около 15 мин. Извадете ги и ги оставете да се охладят върху решетка. Внимателно извадете клечките, като с едната ръка придържайте ноздричката:)



От другото тесто направете две топки, всяка притиснете да стане на плоска питка, надупчете с вилица на няколко места и я поставете върху гювечетата с леща. Притиснете леко по краищата и веднага ги поставете да се пекат в предварително загрятата фурна на 180 градуса за около 30 мин., докато тестото се оцвети леко в златисто.












12 коментара:

  1. Ах, Кате, Кате...от кога съм им хвърлила око на тези прасенца и все не стигам да ги направя :) Това е чудесни идейка за хапване на "свинско" по време на пости :) Много ми харесват и си грабвам едничко! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, много вкусни прасенца си направила! Да им се ненагле човек! Плени ме, нищо чудно този уикенд да избухна и аз с едни прасенца, само че не с посна плънка.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Леле колко са симпатични прасенцата, Кате :) :* Менюто и днес ти е впечатляващо! Браво и аплодисменти, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Много красиви прасенца. И вкусни.
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  5. Помислих си -о,о,о - Кате се предаде! :) А ти отново изненадваш с чудни предложения!
    Апетитна леща в гювече и с това капаче,а прасенцата ти са невероятни!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова са сладки, Кате, като порцеланови играчки, не като тестени изделия, страхотно оформени, сигурна съм и много вкусни :)
    Браво, мила, отоново ни изнедаваш с чудесни предложения!

    ОтговорИзтриване
  7. Уау! Кате, страхотни са тези прасенца! И кърпата ти също много ми хареса! Красиви снимки!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудничка вариация са прасчовците!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, не съм постила никога, но и никога не е късно, нали? Та, ако някога реша да си тествам волята, ще се възползвам от цялата ти предколедна колекция постни ястия и деликатеси. :) Чудесни прасенца и впечатляващо поднесена чорбица! Поздравления!
    Весели предпразнични дни! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  10. А, Кате, уникални са просто прасчовците, тооолкова са симпатични...влюбих се, а плънката е любима.

    ОтговорИзтриване
  11. Ама много ме разсмя, хем пост, хем прасета! Очарователни! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Еее ... то да ти е грях да си отхапеш от тия очарователни хлебчета :) Ама малкият пират сигурно им се е изкефил :)
    Трябваше да му снимаш усмивката с едно прасенце в ръчичка!
    Прегръдка имаш от мен :)

    ОтговорИзтриване