неделя, 23 юни 2013 г.

Телешко "Прованс"



Една от рецептите от гостуването ми в "Споделено с Елти". По идея от тук: realfood.tesco.com. Промених начина на обработка, тъй като съкратих времето за приготвяне, чрез варене в тенджера под налягане.

Продукти:
4 - 5 бр. телешки гърди с кокал
1 глава лук
1-2 моркова
4-5 пресни картофа
зехтин
1 ч.ч. Марсала
черен пипер
сол
червен пипер
клонче розмарин, стръкчета мащерка
*портокалова кора
*смлян карамфил



Приготвяне:
Загрейте зехтин в тенджера и поставете месото да се запечата от всички страни. Извадете го и го поставете в тенджера под налягане.
Налейте вода 2-3 см отгоре над месото.
Поставете капака, затворете тенджерата и я оставете на степен 2, а котлона на максимална степен. Когато червеният клапан се вдигне и от другият клапан започне да излиза пара, намалете котлона на 2. Варете около 40 минути.
Отстранете тенджерата от котлона и освободете парата. Може да оставите да се охлади и да се освободи сама или да освободите парата, на позиция пара, но внимавайте да не се изгорите!.

Извадете месото от тенджерата и го поставете в намазана със зехтин тава.
Подредете отстрани целите небелени пресни картофи, лука, нарязан на 4 големи парчета, морковите, нарязани на едро.
*По желание може да настържете портокалова кора и да добавите смлян карамфил.
Посолете, поръсете черен и червен пипер, полейте с Марсала и завийте тавата с фолио.
Поставете във фурна и печете до готовност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар