Страници

Колоритът на Ситония


Наричат Халкидики диаманта на Гърция, безспорен е факта, че е сред най-красивите места в света.
Формата му наподобява тризъбец и разделя полуострова на 3 части - трите ръкава - Касандра, Ситония и Атон. Съвършени плажове, кристално чисто море, древна история и ароматна гръцка кухня - Халкидики е място, което разказва приказки за недокоснати земи и безбрежно море, място, където ще се изпълните с истинско блаженство - по гръцки...





Ситония е средният ръкав на полуострова. В централната му част се намира планината Итамос.
Морето създава с любов пейзажи от скали и пясъчни плажове, борови гори се къпят в лазурното Егейско море, а живота протича с типичният спокоен гръцки ритъм.
Благословено място, земя, създадена и целуната от Боговете. Невероятни контрасти на заливи и скалисто крайбрежие, пясъчни плажове и борови гори.






Гледки, като видения, панорами, докъдето погледа ти стига, върхове, прегърнати от облаците.
200 км пясъчна ивица - плажове за малки деца, лукс, къмпинги, пясъчни плажове или скалисти с причудливи форми, море за яхти, лодки и кораби, за риболов, за сърфисти, море за плуване, гмуркане, за релакс, острови и кристално чиста тюркоазена вода. Почти всички плажове са отличени със син флаг.





Винаги съм се впечатлявала от гръцката природа, но тук, в Ситония тя е като непокътната и въпреки, че има достатъчно хотели, таверни и т.н. са изградени така, сякаш винаги са били там, като част от нея. И колкото по-навътре навлизаш, толкова по-невероятни са гледките, които се разкриват пред очите.
Околовръстният път на Ситония е около стотина км, наистина има много завои, все пак е планински терен, но някак това не прави впечатление, толкова е красиво, че завоите почти не се усещат.
Всяко селище, всеки курорт е с уникална и различна архитектура, плаж и атмосфера.




Посетихме Ситония в края на май, когато тълпите от туристи все още бяха в нормални граници и спокойствието се усещаше навсякъде. Времето беше идеално за плаж, слънчево, топло и приятно, температурата на водата беше като на нашето Черноморие през лятото. Направи ми впечатление, че плажовете от страната, гледаща към Касандра, започват изведнъж с вода до коленете, а не постепенно, докато от страната към Атон - особено на Кариди и Портокаловият плаж водата беше плитка и много подходяща за малки дечица. Не знам дали и през лятото е така.
Не мога да кажа кое от местата ми хареса най-много - всяко има свое очарование и в зависимост, от това, което всеки търси, определено тук ще го открие. Някои от местата ще представя в отделни публикации, а сега ще споделя впечатленията си накратко от Ситония.




Никити е в началото на Ситония. Историята му е една от най-старите на Халкидики, датираща отпреди 700 г. Селището има стара и нова част. Не успяхме да посетим старата част, но от това, което съм чела е, че се състои от традиционни каменни къщи, а всеки петък сутринта тук се организира пазар, от който може да се закупи мед. Сред забележителностите е църквата Агиос Никити, от 1867 г.
Ние разгледахме плажната ивица в новата част. Доста дълга, с крайбрежна алея и много таверни, ресторанти, кафенета и хотели. В единият край на Никити има пристанище.


Неос Мармарас е един от най-популярните курорти на Ситония. Някога земята е принадлежала на манастир, но през 1922 г. тук се преместили бежанци от Мармарис и така основали градчето Неос Мармарас.







Красиво селище, построено амфитеатрално, с красиви бели сгради. Като че ли е разделен на няколко части, заради естествените заливи. Плажът Paradisos е красив, а другият, с пристанището продължава до Порто Карас. Вечер е доста оживено. Крайбрежната улица е отрупана с много магазини, таверни, ресторанти, барове, кафенета, магазинчета за сувенири. Ресторантите предлагат разнообразна международна кухня, но има и традиционни таверни.
От Неос Мармарас се вижда ненаселеният остров Келифос.





В близост до Неос Мармарас, само на няколко км навътре в полуострова се намира едно невероятно селце, заобиколено от уникална природа и сребристи маслинови горички.
Партенонас е селище със запазена старинна архитектура и спокойна атмосфера от минали векове, недокосната от съвременният свят. Сред забележителностите са: Църквата Агиос Стефанос от 1837 г. и фолклорният музей.


Порто Карас е луксозен хотелски комплекс с плажове, пристанище, летище за хеликоптери, игрище за тенис, за голф, казино, собствена изба и др.


Торони е малък курорт, но пък може би с най-богатата история на Ситония.
В началото градът бил наречен Тороне и бил построен на върха на хълма между днешните Торони и Порто Кофу.
Днес от древният град са останали руини. На хълма се намират останките от крепостта Лефтония, а останалите части от древният град са под вода.



Порто Куфо е малко рибарско селище до Торони, но тук се намира най-голямото естествено пристанище в Гърция, с размери 1 600 м дължина и 550 м ширина. Пристанището е създадено така, че не се чува шумът на морето. Отвсякъде е заобиколено от скали и от някои положения дори и входът към морето е незабележим.


Каламици е красиво място с приказни синьозелени води, с малък остров в близост до брега.


Паралия Сикия
Сикия се намира навътре в полуострова, а плажната ивица се нарича Паралия Сикия.
Основната версия за произхода на името е, че идва от сянката, която идва от Моунт Атос и обхваща селището при изгрев слънце.
Ние посетихме само плажа, но и тук останах очарована от красотата на природата.


Криарици се намира след Сикия. По пътя към Криарици се минава през лабиринт от асфалтови пътища, направени преди няколко години в проект за курортно селище, но поради някакви причини всичко било изоставено. И така тук беше доста интересно самото пътуване, тъй като на отиване към Криарици се оправихме, обаче връщането, направо се притесних с тези лабиринти:), добре, че беше следата, оставена на GPS - a.
И така мястото е прекрасно, смятано е за едни от най-добрите плажове на Халкидики.


Портокаловият плаж
Това е плажът, който силно ме впечатли. Уникални скали, красива природа, невероятен цвят на водата и истинско спокойствие...


Вурвуру и Кариди
Вурвуру е интересно селище с разпръснати къщи и хотели с красива архитектура. А единият от плажовете на Вурвуру -Кариди е много красив, заради скалите, плитката вода в едната си част, много подходяща за малки деца и заради природата - борови дръвчета почти се къпят в морето.



Ормос Панагияс е пристанището на Агиос Николаос. Носи името си от църквата Панагия. Рибарско селце, с малки семейни хотели. На пристанището сутрин може да се закупи прясна риба. От пристанището тръгват круизни кораби, към полуостров Атон.


На Ситония цари абсолютно спокойствие, дори животните са толкова спокойни, толкова мили...




Има толкова много костенурки, туристи ли са, не знам:)







Част от атмосферата на Гърция са традиционните песни, музика и танци. А тази група вече познавахме от круиза с пиратският кораб:


Освен с прекрасните си пейзажи и красиви цветове Егейско море ни дарява с безценни съкровища:


Финалът на тази публикация оставям на любимата ми гръцка кухня, която обожавам. Няма ястие, което да не ми харесва от всички опитани досега в Гърция, независимо къде, е било винаги вкусно, много вкусно! Отношението - винаги любезно, повече от любезно, тук те посрещат от сърце и душа. Влюбена съм в гръцката кухня! Имам чувството, че храната в Гърция не е просто за да задоволиш глада си, а за да й се насладиш със всички сетива. И сякаш е приготвена от сърце и душа и поднесена с много любов.


Пожелавам ви прекрасна нова седмица - слънчева, цветна и изпълнена с много настроение!

48 коментара:

  1. Бонбонче, прекрасно място и чудесни снимки!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Размечтах се рано, рано, Кате! Страхотни снимки си споделила! Прегръдки с пожелания за прекрасна нова седмица! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, радвам се, че ти харесват снимките! Прекрасен ден от мен и много летни вдъхновения!

      Изтриване
  3. Слънчева и цветна да е и твоята седмица , Катюша ! Благодаря за лазурно - синята разходка ! Прекрасно място - със сигурност сте се чувствали на вълшебно място !
    Прегръдки , Бонбон !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, около вас е все така, за което мога само да ви се радвам! Наистина носи невероятен заряд! Прегръдки!

      Изтриване
  4. Чудесни сними, Кате!Благодаря, че ни разходи с теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Траянче! Прегръдки, с пожелания за прекрасен ден!

      Изтриване
  5. Ееее, Кате, бива ли да ни дразниш така месец преди лятната отпуска? Снимките са прекрасни, чак на мен ми замириса на море и ми създаде лятно настроение:) Благодаря! Хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прекрасно е, че отпуските предстоят, което означава весели летни емоции, приказни ваканции и нови вдъхновения! Прегръдки!

      Изтриване
  6. Страхотно зареждане още от сутринта! Прекрасни снимки, Катенце! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани, радвам се, че публикацията ми въздейства така. Прегръдки, с пожелания за прекрасен вторник!

      Изтриване
  7. Сутринта успях само да погледна, но сега разгледах на спокойствие и изпълнена от въодушевление душа. Кате, сърдечно благодаря за поредната разходка! Прекрасно е всичко, пренесох се мислено там. Нямаш равна в тези пътеписи, разходки или както искаш ги наречи. Чудо, чудо...
    Желая ти хубав ден - с много слънце и настроение! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, прекрасни думи, за което много ти благодаря! Прегръщам те и ти пожелавам прекрасен ден!

      Изтриване
  8. Кате, много зареждаща и отпускаща разходка. Чудесни снимки. Прекрасна седмица.

    ОтговорИзтриване
  9. Кате,благодаря ти и за тази виртуална разходка,толкова много нюанси на синьото и зеленото си събрала в снимките и толкова много слънце!Много подробно ни разходи и нас ,все кокетни местенца!Прегръдка и ведра седмица с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, мила, радвам се, че ти хареса! Аз очаквам твоето продължение с нетърпение!:)

      Изтриване
  10. О, Кате, радвам се за твоите преживявания на Халкидики! Събрала си толкова впечатления, емоциии, насладила си се на толкова красота, че ще има често и за какво да си спомняш! Такива места са невероятно попадение, изпълнени едновременно с история, природа и безвремие... да ти е кеф да се потопиш "надълбоко". Всичко ми хареса, но ти завидях за колекцията "съкровиша". Е, и менюто е за крадене, де! ;)
    Благодаря, че сподели информация - много подробна и полезна!
    Прегръдки, мила, с пожелания за ведра и ползотворна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, винаги знаеш как да го кажеш! Прегръдки и от мен, с пожелания за прекрасен ден и приказно лято!

      Изтриване
  11. ух, колко ми е приятно да ги гледам тези места.. направо ми иде да стягам колелото и .. да отивам натам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако тръгнеш натам, звънни със звънчето:)да стягаме и нашите:)

      Изтриване
  12. Чудни снимки, Катюше, и незабравимо преживяване си си спретнала :)
    Колко време я чака тая костенурка да пресече пътя :))

    Прегръдки, сладурано :)

    ОтговорИзтриване
  13. Страхотни снимки Катенце.Прекрасна виртуална разходка си направих с лятно настроение и мирис на море.Прегръдки с пожелание за приказно лято!

    ОтговорИзтриване
  14. Замириса ми на лято - прекрасни снимки, Кате -
    места, кухня и настроение, което харесвам!
    Било ви е много хубаво, беше ми приятно и на мен,
    благодаря за чудесната разходка, а сега -
    сърдечни поздрави и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, радвам се, че съм го предала, така, както го усетих, лятно, безбрежно и морско! Прекрасен ден!

      Изтриване
  15. Кате, ако тръгна някой ден към Ситония, твоят пост ще прочета! Прекрасна разходка!
    А за транспорт на костенурките може ли да се надявам? Или ще дойде зима докато стигна изобщо някъде? :)
    Лека вечер и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  16. Да знаеш, не си права;)
    То бива, бива, ма целия полуостров да обиколиш, никак не е честно;) Иначе и на мен това ми е по-любимия полуостров от тризъбеца- страшна природа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, аз поне си казвам къде съм била, пък ти пуснеш няколко кадъра да ни подлудиш!:) Иначе за обиколката не е сложно един ден човек може да отдели да разгледа местата - стотина км са. Вече ако се плажува тук и там, ще трябват малко повече:).

      Изтриване
  17. Кате, страхотно място! Ще сьнувам тези приятни места и великолепното море! Пожелавам ти пак да отидеш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Бети, дано пожеланието ти се сбъдне! От сърце ти пожелавам прекрасно лято!!! Преди малко пристигнах от твоите лавандулови полета...

      Изтриване
  18. Размечтах се вече за почивка, Кате! А ние работим ли работим... Много красиви снимки и така добре ми подействаха след днешния дъждовен и гръмотевичен ден. С теб много места обиколих и си правя вече списък на места за почивка, а не само на рецепти за готвене :) Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, лятото е пред нас!:) Пожелавам ти да е приказно, с прохладен морски бриз и аромат на релакс, с красиви места и много вдъхновение! Прегръдки!

      Изтриване
  19. Qué belleza de fotos, muchas gracias por mostrarnos estos lugares tan preciosos. Un abrazo, Clara.

    ОтговорИзтриване
  20. ¸.•°❤❤⊱彡

    Lindo... lindo... lindíssimo!!!!
    Bom restinho de semana!
    Beijinhos do Brasil.

    °❤❤⊱彡

    ОтговорИзтриване
  21. Maravillosas fotos Candy un viaje de lindos recuerdos,la noche en el mar es espectacular,saludos y abrazos.

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотна разходка, за която благодаря :)
    Беше удоволствие за мен да прочета и разгледам за тези приказни места :)
    А финалната снимка ме накара да преглъщам пред монитора :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, наистина прекрасна природа, а гръцката кухня и аз я обожавам:)

      Изтриване
  23. Кате, не съм ходила на Халкидики, но след теки красиви снимки ми се иска още повече!
    Ясо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ясо,... и едно Фрапе за Калимера:) с приятна компания!

      Изтриване