Страници

Канапе и "Споделено с Елти"!


Да представя днешната си гостенка на канапе е удоволствие, но тъй като всички я познавате, мисля, че по-добре ще е да споделя личните си впечатления за нея и прекрасният й блог!
Не си спомням точно кой кого откри пръв, но по-важното е, че се намерихме. Харесвам този блог, всички тези вкусни рецепти и прекрасни пътешествия, красиви снимки и много положителен заряд. Снежи винаги ме впечатлява с невероятното си чувство за хумор, с интересният и оригинален начин на публикуване.
Абсолютно убедена съм, че е невероятен човек и аз съм много щастлива, че се открихме!
Мила, Снежи, искрено ти благодаря за приетата покана, за това приказно гостуване, за тези уникални бонбонени тортички и за приятните емоции!
Каня ви на Канапето, в очарователната компания на Снежи!:




Търся думи да определя емоцията от поканата за това мое първо блог гостуване...
Усетих го като виртуален гъдел, но с реално усмихване. Едновременно приятно, вълнуващо и притеснително. Подбуждащо и зареждащо в търсене на нещо ново и добро. Не, не просто добро - най-доброто. А то, виждаш ли, винаги изкача нещо ПО- от най-доброто или поне така ти се струва. И тъкмо когато си отдъхнах, че съм намерила това добро се намери бъбривец-критикар. Не става! Хайде всичко отначало... (някои подробности оставям за моя блог, че и без това се очертава дълъг пост).
Катенце, най-сърдечно благодаря за поканата и за всичките приятни чувства и емоции, които я съпътстваха. Какво ще кажеш за начало да си налеем по едно малиново винце


Наздраве! Сега вече ще ти разкажа какви ги свърших, специално за теб, Бонбон! :)

Мини тортички с винен сладолед


Продукти за блата:

4 белтъка
2 жълтъка
4 с.л. захар
4 (60 г) с.л. брашно

Продукти за шоколадовото тесто за декорация:

45 г брашно
25 г какао на прах
80 г пудра захар
80 г масло
60 г белтък

Продукти за сладолед сабайон с ягоди и малиново вино

50 мл малиново вино
100 мл течна сметана
2 жълтъка
200-300 г почистени ягоди (малини)
6 с.л. захар (или на вкус)

Продукти за шоколадов сладолед с малиново вино

50 мл малиново вино
200 мл течна сметана
200 г млечен шоколад
2 с.л. захар

Първо приготвяме сладоледите.

Сладолед Сабайон:
Жълтъците разбиваме с 2 с.л. от захарта. Добавяме виното и варим на водна баня, като бъркаме непрекъснато. Отсраняваме точно преди точката на кипене. Оставяме да се охлади. Сметаната разбиваме и оставяме на стайна температура.
Смесваме изстиналия яйчно - винен крем и сметаната с помощта на миксер (за да обогатим с въздушни мехурчета). Пасираме ягодите с останалите 4 с.л. захар и ги слагаме в крема. Прибираме в камерата на хладилника. Периодично изваждаме, разбиваме с миксер и пак прибираме. Това се прави няколко пъти, за да се предотврати образуването на ледени кристалчета.

Шоколадов сладолед:
В сметаната поставяме начупените шоколади и загряваме на водна баня. Бъркаме непрекъснато до разтопяването на шоколадите. Отстраняваме от котлона. Загряваме виното със захарта и бъркаме до нейното разтопяване.Сипваме виното в сметаната, разбъркваме и оставяме да изстине. Прибираме в камерата на хладилника. На 15 - 20 минути изваждаме шоколадовата смес и разбиваме за кратко с миксер. Тази процедура правим поне 3 - 4 пъти.

След това приготвяме шоколадовата смес за декориране на блатовете:
Мекото масло смесваме на ръка с пудрата захар. Слагаме белтъка и разбиваме с вилица. Добавяме брашното и какаото. Хубаво разбъркваме.

С това тесто може да рисувате всичко, което ви хрумне. Аз исках да изпиша "Candy" ето така:



Или с цвят така:



Е, изписах го, но се вцепених, когато видях огледален образ на блата :) С втория опит обърнах в нормално четящ се букворед, но не го докарах на вид,



а с третия - направо се отказах от буквите и остана само мъфинката от надписа :)



За да направя рисунката първо си изрязах шаблон с помощта на макетен нож от тънка пластмаса. След това сложих пекарска хартия на дъното на тавата. Поставих макета и нанесох от шоколадовата смес. С шпакличка намазах внимателно от тъмната смес и после още по-внимателно отстраних макета.


Прибрах в хладилника за около половин час.

Дойде ред да приготвим и белия блат: Разбиваме белтъците първо на пяна, без да слагаме нищо към тях (купата и бъркалките на миксера трябва да са сухи). След това добавяме лъжица след лъжица захарта, като разбиваме между тях. Белтъчният сняг трябва да е с устойчиви върхове, но да стои въздушен (това ще ви гарантира получаването на хубав и пухкав блат при печенето).


Изваждаме тавата с рисунките от хладилника и отгоре разпределяме бялото тесто. Загряваме фурната до 150 градуса (С). Поставяме тавата и увеличаваме на 170 (С). Съжалявам, че не отмерих времето за печене. Важно е да не се препича и да не се чака образуването на зачервени краища.

Изпечения блат нарязваме на ленти и оформяме ролки в чаши или други формички. Помогна ми и едно кенче от бира:


От останалите парчета блат изрязваме кръгла форма и слагаме за дъно.
Пълним тръбичките с готов сладолед, като редуваме шоколадов и сабайон. прибираме в камерата до момента на сервиране. След това изваждаме от формичките и украсяваме.





Да ви е сладко!

20 коментара:

  1. Страхотни сте двете! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Aх ,как ви обичам и двечките :* !
    Снежи , чудесно се представяш с тези тортета :) ! С уважение за целия трудов процес по изписването ...аз нямам твоето търпение !
    Хубав ден ,момичета ! Силна прегръдка и за двете !

    ОтговорИзтриване
  3. Ехааа, СНежи тук ме разби тотално!
    Прекрасна идея!
    Кате, много приятно е днес канапето, чудесен гост си ни избрала :)
    Поздравления и за двечките ви!

    ОтговорИзтриване
  4. Две прекрасни дами в страхотен тандем...
    Изключително впечатляващото и много лично проектирано гостуване -
    Уникално! Адмирации!
    Сърдечни поздрави за двете ви,
    хубав, усмихнат и успешен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. И двете си ви обичам........и като Ви видях на едно место ми разтупахте сърцето........
    Кате,сипи ми от винцето и на мен мило..:)),а на Елти мога да кажа само:"Наздраве!и"Браво!".

    ОтговорИзтриване
  6. Браво на вас! Много интересно и вкусно гостуване!

    ОтговорИзтриване
  7. Искрени поздравления и за двете! Снежи, просто е... чудесно нещо си измислила, много оригинално! Че и вкусно, направо думи нямам... Много настроение ми донесохте, дами, благодаря за приятната компания!
    Хубав ден ви желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Две фурии на едно място- страхотно. Кате,Снежи поздравявам ви. Много се радвам, че ви познавам макар и виртуално. Слънчев ден момичета!

    ОтговорИзтриване
  9. И едната и другата харесвам и се радвам да ви видя заедно - на едно място, с прекрасен пост, снимки и емоции! Страхотни сте! Прегръдки и слънчеви усмивки за двете! :)

    ОтговорИзтриване
  10. ех, Снежи , добре си се развихрила!Винаги съм се възхищавала на въображението ти да измисляш интересни неща и ентусиазма да ги осъществяваш! Чудесно си се представила за гостуването!Прекрасна публикация!Поздрав и за двете, домакиня и гост!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесна компания сте, Кате и Снежи! Страхотна идея - и изненадваща, и красива, и вкусна! Просто няма как да не си кажа, че ще ги правя тези тортички, ама дали ще стигна до там... И затова ще се почерпя с една от тези, мерси!
    Поздрави и на двете и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Мили мои, невероятна комбинация сте!
    Прекрасно представяне,Снежи!
    Прегръдки от мен и хубаво настроение и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
  13. О, това изглежда повече от изкушение! Поздравления! Аз такова нещо нямам търпение да направя, но да се почерпя - взимам две! Поздрави и на двете ви!

    ОтговорИзтриване
  14. Днес имах ужасно дълъг ден и сега истински релаксирам в компанията ви, мили момичета, и с огромно удоволствие чета прекрасните ви коментари! БЛАГОДАРЯ ви от сърце! Трогнахте ме! Благодаря и на теб, сладък Бонбон, за поканата, за добрите думи и топлото гостоприемство! Хубава вечер на всички вас! Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  15. Беше удоволствие за мен да поседна на канапето на Кати в компанията на Снежка и така интересното и вкусно предложение, което сте споделили с нас ! А снимките .... направо съм впечатлена ... толкова красиви :)
    Поздравления и за двете ви !

    ОтговорИзтриване
  16. Скъпи дами, вашата компания е удоволствие, а коментарите ви както винаги могат само да ме радват! За всичко това, обаче най-големите заслуги са на Снежи, за което още веднъж Благодаря! Все още не мога да се нарадвам на тези прелестни тортички и специалното отношение. Снежи, невероятна си!

    ОтговорИзтриване
  17. Оле красота.Поздрави за домакинята и гостенката:)Страхотна идея ,много вкусна и красива.Прекрасно представяне на Снежи.Много ми е мъчно,че се губя последно време ама...сме по болници пак и не му се вижда края.Прегръщам ви сладуранки.

    ОтговорИзтриване
  18. Кате, и за мен си точно такава, каквато те описва Снежито! И както споделих при нея- и двечките сте такива- мили, забавни, интересни и страхотни кулинарки!
    Ти си един прекрасен домакин и много уют и топлина има в твоя блог и на това канапенце!

    ОтговорИзтриване
  19. Много приятно ми беше на това канапенце да се срещна с двете - домакиня и гостенка! Невероятни сте! Снеже, страхотна идея и изпълнение!
    Сърдечно ви прегръщам!

    ОтговорИзтриване
  20. Удоволствие е да изпия кафето си с вас, момичета! Сърдечни поздрави и за домакинята, и за гостенката! :)

    ОтговорИзтриване