понеделник, 28 октомври 2013 г.

Торта ” Шоколадова есен”


Днес Мама има юбилей – празнува 60 години!
Честит рожден ден, Мила Мамо! Да си жива и здрава! Бъди все така добра, всеотдайна и грижовна! Много, много те обичам!
Почерпете се по случай този прекрасен празник!




Торта ” Шоколадова есен”

Предварително се извинявам за правописни грешки:) и пропуски, но текста и рецептата станаха доста дълги...

Много исках тортата да е наситена с есенни вкусове, съставена от няколко и различни блатове, различни кремове, да е покрита с шоколад и разбира се визията да допълва всичко това. Прехвърлих няколко варианта, мислех как да съчетая всичко така, че наистина да се получи добре. Спрях се на хрупкава основа за чийз кейк, мек шоколадов блат, крем с маскарпоне и крем с кестени. За декорация използвах шоколадов ганаш, и шоколадови кестени и листа, както и марципанови гъбки и желъди. Изцяло рецептата е импровизация, взаимствала съм някои идеи от рецепти, показвани вече в блога, като съм ги променяла, дори по време на правенето се чудех как ще стане, дали примерно да разбия Маскарпонето с шоколада е добра идея, дали хрупкавият блат ще се получи или няма да се натроши и още хиляди притеснения, но се получи, една наистина страхотна торта!


Блат 1:
Продукти:
1 ч.ч. лешниково брашно
1/3 ч.ч. кафява захар
3 с.л. разтопено масло

Приготвяне:
Разбъркайте в купа лешниковото брашно с кафявата захар и разтопеното масло.
Покрийте тава с диаметър 20 см с хартия за печене и изсипете сместа в нея, притиснете внимателно навсякъде.
Изпечете в предварително загрята фурна на 170 градуса, за 10-15 минути , извадете и оставете да се охлади в тавата. Не го пипайте докато е топъл, за да не се натроши.

Блат 2:
Продукти:
175 гр меко краве масло
175 гр захар
5 жълтъка
100 гр шоколад Lindt Excellence 99%
75 гр шоколад Lindt Excellence 70%
100 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер Др. Йоткер
60 гр лешниково брашно / смлени лешници
5 белтъка
щипка сол

Приготвяне:
Разбийте маслото със захарта и добавете към тях един по един жълтъците като разбивате непрекъснато с миксер.
Разтопете шоколада и го добавете към сместа, разбъркайте.
Смесете пресятото брашно, бакпулвера и лешниковото брашно и започнете да добавяте от тази смес към маслената, като разбърквате непрекъснато, с миксер на слаба степен.
Разбийте белтъците със солта на сняг и започнете да ги добавяте към другата смес, като разбърквате с шпатула, по метода „загребване-обръщане”, като внимателно издърпвате, за да не спадне обема.
Изсипете сместа в намаслена и набрашнена тава, 20 см или покрита с хартия за печене.
Изпечете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 45 минути.
Извадете го и оставете да се охлади, след което го разрежете на две напречно.



Крем 1:
Продукти:
500 гр Маскарпоне
100 гр шоколад Lindt Excellence 70%

Приготвяне:
Начупете шоколада на парченца и го разтопете в микровълнова или на водна баня.
Разбийте с миксер Маскарпонето и добавете шоколада, продължавайте да разбивате. Възможно е да се получат парченца шоколад, но това не е проблем.

Крем 2:
500 мл прясно мляко
1 пакетче Пудинг с варене сметана на Др.Йоткер
4 с.л. захар
125 гр сварени и обелени кестени
Приготвяне:
Направете пудинга с прясното мляко и захарта, според указанията на опаковката.
Пасирайте кестените и ги добавете към пудинга. Пасирайте отново, до хомогеност.

Покритие: Крем тип Ганаш:
Продукти:
100 гр шоколад Lindt Excellence 70%
100 гр шоколад Lindt млечен / синята опаковка
125 мл течна сладкарска сметана
40 гр краве масло
Приготвяне:
Налейте сметаната в тенджерка и я сложете на котлон да загрява, на средна степен. Когато кипне я отстранете от котлона и добавете натрошеният на парченца шоколад. Разбъркайте до еднородност. Добавете кравето масло и разбъркайте до получаване на гладка смес.
Оставете кремът да се охлади на стайна температура, като разбърквате от време на време.



Сглобяване на тортата:
Поставете внимателно хрупкавият блат върху поднос.
Отгоре нанесете внимателно кремът с Маскарпоне и шоколад.
Поставете едната част от шоколадовият блат и нанесете от кремът с кестени.
Поставете втората част и ако ви е останал крем нанесете и него.
Загладете .
Изсипете върху тортата шоколадовият ганаш и с помощта на шпатула го разнесете. Той ще започне да се стича и отстрани.
Ако оставите така да се охлади, тортата ще е със загладена повърхност. Ако искате да придадете ефект „небрежност”:), след като престои за ½ час във хладилник извадете тортата и с помощта на шпатула направете небрежни движения.
Оставете тортата в хладилник да стяга.



Шоколадови листа и кестени:
Продукти:
Няколко парченца шоколад Lindt Excellence 70%
сварени и обелени кестени

листа, за да нанасяте шоколада върху тях
Приготвяне:
Измийте и подсушете листата.
Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова.
Поставете листата с обратната страна нагоре, за да има релеф. Изсипете по малко от шоколада и разнесете по цялото листо.
За кестените:
Потопете сварените и обелени кестени в шоколад и ги подредете върху хартия.
Приберете шоколадовите декорации в хладилник, когато стегнат добре внимателно отстранете листата, ако е необходимо използвайте пинсета.

Гъбки и желъди от марципан
Продукти:
Марципан Др. Йоткер
Какао Др. Йоткер
Приготвяне:
Оформете желаните фигурки и ги поставете върху хартия за печене. Ако желаете може предварително да омесите марципана с пудра захар.
Върху гъбките поръсете какао.
Декорирайте тортата с фигурките т марципан и шоколадовите листа и кестени и поръсете с лешниково брашно.



24 коментара:

  1. Честит юбилей на мама, Кате! Да е жива и здрава, да радва всички около себе си и още много години да ѝ подаряваш торти, направени с толкова желание, старание и фантазия!
    Прекрасна е тортата! Опитвам я с огромно удоволствие!
    Хубав празник и приятна вечер! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, цяла есенна симфония си създала за майчицата си. Да е жива и здрава и винаги да сте си опора. Всичко добро желая на цялото семейство! :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Да е жива и здрава мамчето ти, Кате! Че тя почти наборка се оказа:)!
    Да ви е сладък празника с чудесната торта! Есенната украса е страхотна!
    Целувки, Бонбон:*!

    ОтговорИзтриване
  4. Да е жива и здрава, майка ти, Кате!
    Да имате много споделени радостни моменти и поводи за празненства!
    Направила си много вкусна, уханна торта! Съчетанията на продуктите е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  5. Да ти е жива и здрава майчето, Кате!
    Тортата е прекрасна!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Есента нарисувана върху шоколадова торта :)
    С толкова любов, направена за мама ... Катенце ... тортата ти е чудесна миличка!
    Желая и здраве и много моменти на щастие, както и поводи за празнуване с твоите вкусотии!
    Виртуална прегръдка и за двете ви :)

    ОтговорИзтриване
  7. Кате,да е жива и здрава мамето!
    Тортата е уникално красива с този изобилстваш и искрящ шоколад.......Много ми хареса участието и на любимите ми кестени:).
    Поздравявам те и за удачния начин на представяне на рецептата.Весел празник и прегръдки:)!

    ОтговорИзтриване
  8. Нека е ижива и здрава мама! Още дълги години да ви радва! Тортата е страхотна! Страшно шоколадова,точно за мен:)

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, да ти е жива и здрава рожденничката, а тортата е невероятна. Поздравления и ако нямаш нищо против ще си придърпам едно парче. Хубав ден,мила!

    ОтговорИзтриване
  10. Честит юбилей на твоята майка,скъпа Кате!
    Да ти е здрава,енергична,щастлива и дълголетна!
    Тортата е разкошна,богата на вкусове и много прецизно декорирана!
    Поздравления за майсторството,личи си колко любов си вложила в нея!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  11. Честит юбилей на твоята майчица ,мила Кате!
    Още много години да е здрава ,да е щастлива и хубави моменти повече да има!
    Тортата показва с каква любов си я правила и колко обичаш майчицата си!
    Теб те прегръщам силно!

    ОтговорИзтриване
  12. Да ти е жива и здрава мамчето ти, Кате!Честит и юбилей!Тортата е разкошна,много изящна, богата на вкусове и много красиво декорирана!Прегръдки Катенце!

    ОтговорИзтриване
  13. Честит празник на майчето ти,кате!!!!
    Още дълги години да се радвате една на друга!!!!
    Тортата е приказка!
    прегръдки миличка

    ОтговорИзтриване
  14. Честит юбилей на любимата майка! Да е жива и здрава и да ви дарява с мъдрост и съвети още дълги години! А тортата е истинско есенно шоколадово съвършенство! С удоволствие се черпя за здраве и дълголетие! Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  15. Да е жива и здрава майка ти, Катенце! Тортата е просто великолепна! С този нежен шоколад, кремове и блатове, направо се размечтах :)

    ОтговорИзтриване
  16. Да ти е много здрава майчицата, Бонбон! Пази я и си я гледай!!!
    Разкошна торта- черпя се, пък макар и от разстояние!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ви за красивите пожелания, за милите думи! Прегръщам ви!!!

    ОтговорИзтриване
  18. и моята майка стана на 60 тази година:)
    а тортата е изключително идейна и сигурно майка ти е била приятно изненадана

    ОтговорИзтриване
  19. Здраве, дълголетие и безброй щастливи мигове желая на рожденичката и цялото ти семейство, Кате! Каквото и да напиша за тортата, ще бледнее - съвършена! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Честит празник на рожденичката, пожелавам много здраве на цялото ви семейство :)
    Страхотна торта си й спретнала, Кате!

    ОтговорИзтриване
  21. Честит празник, Кате,
    с благопожелания за здраве и успехи, благоденствие и щастие,
    на теб и милата ти майчица и цялото ви семейство.
    Прекрасна торта, много ефирна, нежна и фина - комплименти!

    ОтговорИзтриване
  22. Честит юбилей на твоята майка, здраве и дълголетие и пожелавам. А тортата е уникална!!! Много ми хареса и с удоволствие бих си хапнала :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  23. Много, много ви благодаря! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  24. На патерици, да ти е жива и здрава рожденичката! Да празнува поне още толкова рождени дни, на колкото години е!
    От импровизацията и притесненията, които си имала при приготвянето на тортата си измайсторила една прекрасна, сочна и вкусна торта - несъмнено, а и много красива и нежна! :)

    ОтговорИзтриване