четвъртък, 21 ноември 2013 г.

Кулинарни приключения на Канапе


Сигурна съм, че още от заглавието сте се досетили кой ще ми гостува днес:). Днешната ми гостенка е една дама, която притежава изключителното умение да превърне готвенето в забавно приключение и то с удивителни резултати! Освен забележителен кулинар и естет тя е и невероятен човек и приятел, в което се убедих лично и много, много съм горда, че сред приятелите ми присъства точно такъв човек като Лети!
Безкрайни кулинарни шедьоври присъстват в прекрасният й блог, а днес имам удоволствието да е приготвила едни от тях специално за мен!
Такъв жест си е повод за празник, а празникът е празник, когато е споделен! За това ви каня на Канапето в компанията на невероятната Лети!





Отдавна, Катето (My candy kitchen) ми отправи покана за гостуване, която с удоволствие и радост приех. По ред причини се забавих доста, но тя търпеливо ме изчака и сега съм щастлива да приседна на канапето в нейната виртуална гостна и да се насладя на страхотна компания. Преди да пристъпим към сладки раздумки, искам да споделя с вас, че не бих си и мечтала са по-гостоприемна и мила домакиня. Катя е чудесен кулинар – при нея винаги е вкусно, красиво и интересно, но тя е и прекрасен човек – оказа ми подкрепа в труден за мен момент, за което й благодаря с цялото си сърце.

Кате, благодаря ти за поканата, за отношението и съпричастността, за търпението. Надявам се, това което съм ти приготвила за гостуването да ти хареса. Прегръщам те!


Реших да зарадвам Катя с нещо не сладко, а соленичко и се спрях на Стромболи (Stromboli). Не знам точно как да определя Стромболи. Прилича на хляб с плънка, но не съвсем. Не е точно сандвич, нито калцоне. Може би най-точното му определение е "пица на руло". Тестото, което се използва е за пица, като вариантите за плънка са много - най-често това са италиански сирена и колбаси. Аз ви представям Стромболи в два варианта - спаначено стромболи (Spinach Stromboli) и стромболи с прошуто, моцарела и босилек (Prosciutto, mozzarella and basil stromboli).
 Тази своеобразна "пица на руло" е американско творение, макар и с италианско участие :) Една от теориите за възникването, казва, че Stromboli е създадено през 1950 г. в Romano's Pizzeria & Italian Deli, а идеята за името идва от едноименния филм "Stromboli" на Роселини, с участието на Ингрид Бергман.
 Както и да се нарича, и където и да е "родена", пицата на руло е много вкусна, позволява да импровизирате с различни плънки според предпочитанията и не е сложна за приготвяне. Аз си замесих тестото, но ако месенето ви затруднява или пък нямате време, може да използвате и готово тесто за пица или хляб.
 Въпреки дългите обяснения по-долу, готвенето не е трудно, а забавно и вкусно! :)



Стромболи (пица на руло) / Stromboli

Продукти:

Тесто:
450 гр. бяло брашно,
50 гр. царевично брашно,
2 с.л. зехтин,
1/2 ч.л. сол,
1 1/2 ч.л. суха мая за хляб,
около 300-350 ml вода с телесна температура

Плънка за рулото с прошуто:
около 150 гр. прошуто (може да заместите с друг колбас - шунка, филе или др.),
около 200 гр. моцарела,
около 100 гр. прясно настърган пармезан (може да заместите с кашкавал)
4-5 с.л. доматено пюре,
нарязан пресен босилек,

Плънка за спаначеното руло:
200-300 гр. почистен и измит пресен спанак,
4 стръка пресен лук,
2 скилидки чесън,
2-3 с.л. зехтин,
около 200 гр. сирене,
1 яйце,
2-3 с.л. ситно нарязан магданоз,
3-4 с.л. доматено пюре

За намазване на рулата:
1 яйце, 
1-2 с.л. вода,
сух риган,
2 с.л. зехтин



Ако нямате време или месенето не ви се отдава много, може да използвате готово тесто за пица или за хляб. Но ако предпочитате домашно, замесете го сами по любимата си рецепта за тесто за пица или използвайте тази, която давам по-долу. Тестото може да се меси и в хлебопекарна.
 За да направите тестото:
 От продуктите, замесете меко тесто. За да направите това, в купа пресейте двата вида брашно, прибавете сухата мая и солта. Направете кладенче в средата, прибавете зехтина и водата. Започнете да бъркате с дървена лъжица, докато тестото не стане на топка около лъжицата. Тогава пренесете тестото върху набрашнена повърхност и месете, докато не получите меко тесто. Ако трябва, добавете малко брашно, но не прекалявайте с количеството - целта е меко и пластично, а не твърдо тесто. Сложете тестото в намаслена купа, покрийте го (напр. с фолио за свежо съхранение) и го оставете на топло място да втаса, докато удвои обема си. След като втаса, извадете го, разделете го на две еднакви топки, леко премесете всяка върху набрашнена повърхност. Тестото вече е готово за използване.
 За намазване на рулата:
 В купичка, разбийте с вилица 1 яйце с 1 с.л. вода
 За спаначено стромболи:
 Нарежете зеления лук, нарежете чесъна на ситно, нарежете и пресния, почистен и измит спанак. Загрейте зехтина в тенджерка. Прибавете лука и го сотирайте за минута, добавете чесъна и спанака и ги задушете, докато спанака омекне, но зеления му цвят е все още ярък. Оттеглете от котлона и оставете да поизстине. Прибавете натрошеното сирене, леко разбитото с вилица яйце, ситно нарязания магданоз и разбъркайте добре.
 Разточете едната топка тесто на правоъгълник. Намажете го с доматеното пюре като оставите ивица от около 1,5 см. по края ненамазана. Разстелете плънката в единия край на тестото, върху част от намазаната с доматено пюре повърхност. Намажете 1,5 сантиметровата ивица с разбитото (за намазване на рулата) яйце. Завийте на стегнато руло, като оставите "шева" отдолу. Резнете с ножа рулото отгоре на 3-4 места. Намажете рулото огоре и отстрани с разбитото яйце и поръсете със сух риган.
 За стромболи с прошуто и моцарела:
 Разточете втората топка тесто на правоъгълник. Мислено разделете тестото на 3 части и намажете само средната част с доматено пюре. Нарежете ненамазаните части от двете страни на ленти. Върху намазаната част наредете прошутото (или избрания от вас колбас), върху него сложете моцарелата, върху нея нарязания пресен босилек и най отгоре подредете настъргания пресен пармезан (или кашкавал). Започнете да плетете лентите, като ги кръстосвате над плънката, редувайки една отляво, с една от дясно и т.н., така както се плете плитка. Така плънката се покрива от преплетените ленти тесто, като остават само тесни прорези. Рулото се намазва отгоре с разбитото яйце и се поръсва със сух риган.
 Печене на рулата:
 Двете рула се поставят в тава (аз използвам тази на фурната), покрита с хартия за печене. Поръсват се, всяко с по една супена лъжица зехтин. Пекат се в предварително загрята до 210 градуса фурна. След първите 5 минути, фурната се намалява на 200 градуса. Пече се, докато рулата станат златисто кафяви и клечка бодната в тестото излезе чиста - при мен около 20 минути.


Скъпа Лети, сърдечно ти благодаря за приетата покана, за невероятното гостуване и за истинското приятелство!
На всички вас пожелавам прекрасен ден, повече поводи за усмивки и забавни кулинарни приключения!:)

13 коментара:

  1. Кате, поздравления за прекрасната ти гостенка!
    А тя, както винаги, ни предлага нещо толкова вкусно и ароматно!
    Благодаря ви и на двете!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, прекрасна гостенка при прекрасна домакиня с прекрасна почерпка... Колко по-прекрасно може да е! Да му е на човек препрекрасно във вашата компания, благодаря, че я споделихте. Слънчев и усмихнат ден желая и на двете ви! :)))

    ОтговорИзтриване
  3. О, чудно ухае тук на хляб, на приятелство, но какво друго да очаква човек от две прекрасни кулинарки :) Уютно и приятно ми е, а рецептата непременно отива в списъка на желаните. Изглежда неустоимо това руло пица. Прегръдки и за двечките!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни сте и двете! Толкова ви се радвам. Усмивки през днешния ден и за двете ви! :)
    Честит празник на цялото семейство, Бонбон! :)

    ОтговорИзтриване
  5. ооооо страхотно предложение!!!!!
    Браво момичета!Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  6. Поздравления за гостенката и домакинята :) рецептата е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  7. Сърдечни поздрави и за двете! Невероятно приятно и вкусно ми беше във вашата компания! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Лети е прекрасна дама! Много чаровна и усмихната, радвам се, че я познавам! Кате, чудесно гостуване на твоето Канапе! И много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни сте, Кате - тандем на две вълшебнички в кухнята,
    които ни даряват с чудесните си идеи и Лети отново се е представила блестящо.
    Сърдечни поздрави, момичета, хубав и усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви дами! Радвам се, че ви е приятно в нашата компания! Лети, благодаря ти за гостуването! Прегръщам ви!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря на всички за хубавите думи!
    А на моята чудесна домакиня, благодаря от сърце за гостоприемството и прекрасното отношение! Беше истинска радост и удоволствие да ти гостувам, Кате! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Страшна е гостенката ти, Бонбон!
    Приготвяла съм голяма част от предложенията и и се прехласвам всеки път!
    Поздравления и за теб, и за нея!

    ОтговорИзтриване
  13. Кате,отново сте се събрали на канапето страхотни дами,много любими и на моето сърце!
    Надявам се сте се видяли с Лети на живо и си се убедила,че е супер позитивна и мила дама!
    Както всеки път Лети е вярна на любимата си италианска кухня и я владее съвършено!
    И двете рула са разкошни и бих приготвила с удоволствие у дома!
    Благодаря ви за споделената емоция,момичета!Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване