Страници
Меню за рожден ден " Таня"
Скоро имах удоволствието да приготвя менюто за РД на едно прекрасно момиче. Сърдечно благодаря за доверието на семейството, да повери подготовката на толкова личен празник в моите ръце!
Някои от вас знаят, че в момента около себе си нямам много кулинарни инструменти, прибори и консумативи:), но все пак смятам, че успях. Темата на празника беше рози. Заложих на тях, може би всичко тръгна от тортата, но се получи много красиво и преди всичко вкусно.
Реших да споделя този празник с вас, тъй като е красива идея за празнично меню не само за рожден ден, а и за друг специален повод.
С родителите на Таня избрахме следното меню:
1. Салата „Цезар” с добавка на аншоа и Пармезан:
салата Айсберг, аншуа, Пармезан, чери доматчета, крутони, майонезен дресинг за салати
2. Дзадзики
Цедено кисело мляко, чесън, краставици, зехтин, сол, копър
3. Предястие: Палачинки рози с шунка и кашкавал
Палачинки, с плънка от нарязани на кръгчета шунка и вид кашкавал.
По рецепта от тук:
Палачинки "Българска роза"
"Розов букет от палачинки"
4. Рози с Прошуто и моцарела
Бейби Моцарела, обвита в тънки филийки Прошуто, оформени като рози.
По рецепта от тук: Рози с бейби моцарела и Прошуто
5. Основно: Шницел по виенски, с гарнитура златни картофки и свежи зеленчуци
Допълнително приготвих панирано пилешко филе и хрупкав котлет
6. Шоколадова торта Таня
Тази торта направих с блатовете по рецепта за торта Шоколадова есен, а кремът е Маскарпоне с пудра захар. Невероятното съчетание на шоколадови блатове и Маскарпоне. Покрих цялата тази прелест с шоколадов ганаш и декорирах с рози от марципан.
Ето и рецептата:
Блат:
Продукти:
175 гр меко краве масло
175 гр захар
5 жълтъка
175 гр шоколад 70%
100 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
60 гр лешниково брашно / смлени лешници
5 белтъка
щипка сол
Приготвяне:
Разбийте маслото със захарта и добавете към тях един по един жълтъците като разбивате непрекъснато с миксер.
Разтопете шоколада и го добавете към сместа, разбъркайте.
Смесете пресятото брашно, бакпулвера и лешниковото брашно и започнете да добавяте от тази смес към маслената, като разбърквате непрекъснато, с миксер на слаба степен.
Разбийте белтъците със солта на сняг и започнете да ги добавяте към другата смес, като разбърквате с шпатула, по метода „загребване-обръщане”, като внимателно издърпвате, за да не спадне обема.
Изсипете сместа в намаслена и набрашнена тава, 20 см или покрита с хартия за печене.
Изпечете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 45 минути.
Извадете го и оставете да се охлади, след което го разрежете на две напречно.
Крем:
Продукти:
500 гр Маскарпоне
пудра захар на вкус
Приготвяне: Разбийте Маскарпонето с пудрата захар с миксер.
Намажете едната част на блата с крем и поставете отгоре другата част. Изравнете тортата, ако е необходимо изрежете с нож.
Покритие: Крем тип Ганаш:
Продукти:
200 гр шоколадов кувертюр
125 мл течна сладкарска сметана
40 гр краве масло
Приготвяне:
Налейте сметаната в тенджерка и я сложете на котлон да загрява, на средна степен. Когато кипне я отстранете от котлона и добавете натрошеният на парченца шоколадов кувертюр. Разбъркайте до еднородност. Добавете кравето масло и разбъркайте до получаване на гладка смес.
Оставете кремът да се охлади на стайна температура, като разбърквате от време на време.
Ако желаете да получите равно и гладко покритие поставете тортата във форма с падащ борд. Аз полях тортата директно с ганаш, като оставих да се разтече небрежно отстрани.
Приберете тортата в хладилник да стегне. Добре е да престои няколко часа, или една нощ, за да може кремът да попие в блата.
Марципанови рози:
Продукти:
Бадемов марципан
пудра захар на вкус
Приготвяне:
Омесете добре марципана с пудрата захар. Оформете малки топчета, от които направете листа на роза, след което ги оформете.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Ха, ама това е меню точно като за мен с любимите ми рози, Кате! Невероятно вкусно, красиво и поднесено с много финес и любов!
ОтговорИзтриванеEm primeiro lugar PARABÉNS, pela Linda e Saborosa refeição!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеMas Amiga... Guarde uma fatia desse Bolo DIVINO pra mim, porque essa irresistível receita me deixou com água na boca e um louca vontade de te fazer uma visitinha para o lanche... Kkkkkk
Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil)
http://decolherpracolher.blogspot.com
Страхотно меню! Поздравления за избора и осъществяването.
ОтговорИзтриванеАми те хората разбира се,че ще заложат на сигурното............!Перфектно меню и изпълнението е повече от чудесно!Браво,Катенце!
ОтговорИзтриванеКате,менюто е чудесно ,красиво поднесено!
ОтговорИзтриванеРазкошна торта и със сигурност всички са останали очаровани!
Поздравления и приятна вечер!
Кате, чудесно меню! Особено много ми харесаха розичките от прошуто.Тортата е с вълшебен вкус!
ОтговорИзтриванеОт дзадзикито разбирам, че още си там....:)
Страхотно меню, всичко ми допада, страхотен кетъринг, максимум звезди! Прегръдки, Кате!
ОтговорИзтриванеКате, разкошно меню! Розите и на мен са слабост и бих опитала от всичките и разновидности... Сигурна съм, че рожденничката е била във възторг! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеЧудесно меню за прекрасен повод! Отличен избор на семейството да се доверят на теб, Кате! Усмивки!
ОтговорИзтриванеКате, голяма красота си създала за тази девойка. И вкусна! Какво друго може да иска човек... ;) Да е жива и здрава и все подобни празненства да има.
ОтговорИзтриванеА аз така и не разбрах. "Някои от вас знаят, че в момента около себе си нямам много кулинарни инструменти, прибори и консумативи:)" май аз само не съм разбрала... ;)
Сърдечни поздрави, Кате! :)
hermosas sugerencias Gourmet me gustan todas las quiero probar todas ,abrazos
ОтговорИзтриванеКатюша, Справила си се повече от отлично! Всичко наистина е с розова тематика.Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, честит имен ден! От сърце ти желая радост, здраве, семеен уют и всичко най-добро! Нека цялото семейство сте здрави и винаги да мечтаеш свободна. Всичко добро и весел празник. :)
ОтговорИзтриване¸.•°♪♬♫º°
ОтговорИзтриване❥ Boa domingo!
Beijinhos.♩♫♬°º•.¸
Brasil.°º✿
Катенце, честит имен ден! С с здраве, радост и късмет да носиш името си и Св.Екатерина винаги да бди над теб! Весел празник!
ОтговорИзтриванеВъзхитително меню, Кате - вкусно и красиво!
ОтговорИзтриванеСърдечен поздрав и прегръдка!
Благодаря ви, за коментарите, оценката и пожеланията! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЧестит имен ден с малко закъснение, Кате! Бъди здрава, щастлива и с гордост носи това красиво име! Прегръдки! ♥
ОтговорИзтриванеКате, страхотно меню си спретнала! Толкова голямо старание и усет си вложила! Много, много ми харесаха розичките-мезенца, със сигурност ще ги приложа :) Осве това научих, че на салатата "Снежанка", освен, че от малка я знам като "Сух таратор", още ѝ казвали и "дзадзики" - странно звучащо ...
ОтговорИзтриванеИ със закъснение - честит имен ден, Кате, бъди здрава, весела и още много такива вкусни предложения!
Поздрави и прегръдки!
Катенце,не знам къде си,но продължаваш да държиш нивото в кулинарията много високо,комплименти!Цялото меню ме впечатли със страхотно находчивите си идеи,благодаря ти!Тортата е страхотна,честито на рожденицата!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеЗдравейте Катя!Чудесен подбор сте направила.Особено ме впечатлиха двата вида розички.Би било чудесно,ако обясните каква е техниката,по която ги приготвяте.Няколко снимки на стъпките,също биха били много полезни за начинаещите.Благодаря предварително.С пожелания за още много прекрасни рецепти,които да споделяте с читателите си!
ОтговорИзтриванеЗдравейте!:) Тъй като вече съм показвала рецептите в блога, не мислех, че ще е необходимо да прилагам подробности. Но ето, че е по-добре да има:). Прилагам линкове към рецептите, ако нещо подробно ви интересува не се притеснявайте да питате. Поздрави и ви благодаря за оставеният коментар! Прекрасна неделя!
Изтриване