Страници

Рецепта за пълнени зеленчуци и разходка до Бург, Грац


Грац е град с богата история,интересна туристическа дестинация. В самият град и околностите му има много исторически и архитектурни забележителности.
Днес ще се разходим до мястото съхранило много от историята на Грац – Дворцовият комплекс Бург Грац. Към момента е седалище на правителството на Щирия, но е частично отворен за посещения от туристи.








   


   



   


   

Атракция в архитектурата на замъка е уникалната спираловидна двойна вита стълба, а интересното е, че двете стълби на всеки етаж непрекъснато се събират и разделят.
Когато слънцето осветява кулата стъпалата преливат в различни нюанси.

   

   

   

   


Микс от пълнени зеленчуци



Много харесвам пълнените зеленчуци, позволяват импровизации. То всъщност всяко ястие позволява. Но тук плънката може да е с месо, кайма, без месо, с ориз, зеленчуци, яйца и сирене, изобщо каквото ви хрумне, стига добре да се съчетаят вкусовете.


продукти:
1 патладжан
1 тиквичка ( използвам цукини, зелените, които не са толкова воднисти)
1 голяма глава лук
3 домата
125 гр смляно месо (по възможност телешко)
1/2 с. л. галета
2 с. л. настърган Ементал (може и кашкавал)
1 яйце

2-3 с.л. зехтин (олио)
сол
черен пипер
скилидка чесън


приготвяне:
Направете процеп на патладжана по дължина и с помощта на лъжица издълбайте вътрешността. Посолете патладжана и го оставете настрани.
Нарежете вътрешността на дребно и също я посолете.
Отрежете капачета на доматите и лука и ги издълбайте с помощта на лъжичка.
Нарежете вътрешността и на лука и на доматите на дребно.
Нарежете тиквичката на „пънчета”, издълбайте ги като оставите дъно. Вътрешността приберете и след това може да я използвате за супи, или пък може да я добавите към тази плънка.
Изстискайте патладжанените кубчета, да се отцеди сока.
Загрейте зехтина в тиган и добавете нарязаните на ситно лук, чесън и патладжанени кубчета.
Когато омекнат добавете каймата.
Разбъркайте и гответе докато каймата промени цветът си.
Добавете вътрешността от доматите и оставете сместа да се вари, докато течността почти се изпари.
Добавете сол, черен пипер на вкус и галетата.
Разбийте в купа яйцето със настърганият Ементал / кашкавал/.
Добавете яйчната смес към другата и разбъркайте добре.
Напълнете подготвените зеленчуци и ги подредете в тава с олио и малко вода.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-50 минути.
Малко преди да ги извадите от фурната може да ги поръсите с настърган Ементал/ кашкавал/.



14 коментара:

  1. И аз харесвам пълнени зеленчуци, Кате и рецептата отива в оня дълъг списък с избраните. И такива разходки обичам, но за тях ще се примиря с виртуално разглеждане. Много хубави снимки, особено тази със забързаната катеричка :)) Приятни разходки на теб и красиви есенни дни в Грац!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни снимки, Кате :) Не съм разглеждала отдавна и сега се отправям на виртуално пътешествие, за да видя на какви още интересни места си била :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за чудесната сутрешна разходка, Кате,
    харесах подбора на снимките ти и настроението което създават,
    както и сезонната идея за пълнени зеленчуци.
    Поздрави, хубави, слънчеви и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Направо ми се завъртя свят с тази стълба...
    Чудесна разходка, Кате, а зеленчуците са голямо изкушение. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятни снимки си споделила, Кате! Обичам да се разхождам виртуално с теб, а бонусът винаги си заслужава. Рецептата за пълнените зеленчуци е истински разкош. Прегръдки с пожелания за прекрасен уикенд! ;)

    ОтговорИзтриване
  6. Lindas fotos e excelente receita.... Huuuuuuuuummmmmmm!!!!!!
    Tenha um Bom Fim de Semana :0)
    Beijos Márcia (Rio de Janeiro - Brasil).

    http://decolherpracolher.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  7. Бонбонка, добре че ни разхождаш насам натам, та и ние свят да видим! Прекрасно място е това и доста интересно, а за зеленчуците какво да кажа, великолепни! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Изключителни стълби! Архитектурен шедьовър. Не знам колко пъти отварях тези каменни ветрила - изящни, невероятни. И другите снимки, и пътъчето от патладжан ми харесаха, но стълбището ми взе ума,




    ОтговорИзтриване
  9. Катенце, чудесни снимки ... даже тичаща катеричка си уловила :)
    А пълнени зеленчуци обичам ... и то точно приготвени като твоите :) Не се шегувам!
    Сега те прегръщам и ти желая спокойни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Fotos maravillosas de la arquitectura de las casas o mansiones y buena receta,abrazos

    ОтговорИзтриване
  11. Много, много красиво и рецептата ми допада. А катеричката от теб ли бяга?:) Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, толкова хубава разходка! Чудни снимки, а тази многоцветна стълба наистина е уникална! Мога да ти кажа, че беше много приятно и сега да си пия кафенцето с теб :)
    До следващата среща!

    ОтговорИзтриване
  13. Уникално стълбище! Направо свят да ти се завие! А патладажнчето си е направо класика!

    ОтговорИзтриване
  14. Ехаа,за първи път виждам такова стълбище,невероятно е!
    Благодаря ти,че отново ни разходи в интересни места,Кате,а ястието е със сигурност много вкусно!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване