Страници
Запеканка от Финокио с пиле
По този зеленчук ме запали Мария:). Интересно име, различен вид, точно провокативно като за мен, обичам новите и различни неща. Реших да го приготвя като запеканка с пиле. Сигурна бях, че пилето със сметана на фурна ще се получи, правила съм вече, така, че подложката от Финокио, едва ли би навредила на вкусът. За Пармезана, също от Мария знам, че много си подхожда. Бланширах Финокиото, както и Аспержите. И ето този вкусен експеримент. Продуктите са относителен грамаж - могат да бъдат променяни, също рецептата може да се обогати с още сирена. Мария, Наздраве!:)
Продукти:
1 корен Финокио
300 гр пилешко филе
3-4 с.л. настърган Пармезан / Грана Падано/
зехтин
250 гр заквасена сметана
Приготвяне:
Изрежете горната част на Финокиото / разклоненията/. Обелете външните листа.
Разрежете Финокиото на няколко части.
Изрежете и отстранете твърдата бяла част / кочан/.
Налейте вода в тенджера да заври и добавете около 1 с.л. сол, 1 ч.л. захар и 1 с.л. зехтин. Пуснете парчетата финокио във врящата вода и ги оставете да се варят на средна степен за 10 минути. Не трябва да се разваряват. Извадете ги и ги отцедете от водата.
Нарежете филето на филийки, посолете и поръсете с черен пипер.
В Тава със зехтин подредете парчетата Финокио.
Отгоре подредете пилешкото месо.
Разбийте сметаната с вилица и я изсипете върху филетата. Отгоре поръсете с Пармезан.
Поставете тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна докато ястието се запече.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Кате, не съм пробвала финокио, Още му се чудя. Запеканката си поднесла страхотно и е с любимите ми продукти. Ще взема да се престраша с новата прибавка :)
ОтговорИзтриванеКате, много хубав ден и поздрави от мен!
Обичам аромата на финокио.
ОтговорИзтриванеПравила съм гратен и една много вкусна салата,
която се хареса на всички!
Чудесна е идеята ти,Кате!
Хубава сряда :)
Прелестна идея, Кате, и аз го "открих" финокиото през последната година и много ми допада. А твоята употреба е страхотна, с пожелания за хубава сряда!
ОтговорИзтриванеЧудесна е станала, Кате! Много апетитна!
ОтговорИзтриванеВсе го гледам това финокио и не смея да посегна и да го сложа в количката при пазаруване. Вече имам идея от теб. Запенката изглежда много апетитно. Благодаря, Бонбон! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеВсе още не съм опитвала финокио .Сигурна съм,че вкусът ще ми допадне.
ОтговорИзтриванеЗапеканката се приготвя бързо и много ми хареса!
Благодаря за споделената идея!
Поздрави ,Кате!
Кате, много вкусна интерпретация! И виж как даваш тласък - успешно ли е при теб, ето ни и нас решени да опитаме. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави най-сърдечни!
Ново,но щом ти е харесало това е добре.Непознат е и за мене този зеленчук.
ОтговорИзтриванеПриятен ден,Кате!
Кате, само като видя красива снимка сред списъка от блогове, които следя и вече знам, че е твоя публикацията - рецептата е интересна, а представянето красиво и нежно. Не съм пробвала финоко все още, но рецептата ми допада и може скоро да я пробвам :) Пожелавам ти приятен снежен следобед.
ОтговорИзтриванеТова чудо даже не съм го виждала! Разрязано, прилича на лук. А какъв вкус има? Любопитно!
ОтговорИзтриванеКрасив пръстен на салфетката си сложила, Кате, много ми харесва! :)
Приятна вечер! Поздрави!
Няма да коментирам ястието, ясно е от пръв поглед, че е вкусно. Снимките ти са страхотни, май ново фото имаш, Кате?! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеМного вкусно предложение! Тук много се хапва финокио, аз главно на салато го ям. Но и твоя вариант изглежда интересно! Поздрави :)
ОтговорИзтриванеВ нашия град не съм срещала финокио,нямам идея даже какъв вкус има,но изглежда апетитно!
ОтговорИзтриванеАко ми се отдаде възможност ще го пробвам
Прегръдки,Кате!
Катенце, наздраве да ти е, щом си рекла! У дома финокиото е винаги на изчакване в хладилника, ползвам го много и за различни неща. В Италия всеки път се изненадвам от употребата му......Радвам се, че и ти си го открила. Гозбата ти е чудесна и сигурно много вкусна!
ОтговорИзтриванеХубава зимна приказка из красивата Австрия!
Прегръдка
мария
Първо ме очарова със снимките, Кате,
ОтговорИзтриванеа след това и с чудесното представяне на една хубава рецепта.
Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат снежен ден!
Обичам резене,но рядко приготвям,Кате!Гозбичката ти,както и при Мария,ме очарова!Приятни почивни дни ти пожелавам,скъпа!
ОтговорИзтриванеабе, почудих се, що ще да е туй финокио, а то било грудка резене :)))
ОтговорИзтриванеи аз го ползвам често, особено за морски деликатеси
✿⊱°•.¸
ОтговорИзтриванеNós temos o hábito de usar folhas de funcho para fazer chá e as semente para bolos e doces.
Nem imaginava que as raízes também são temperos!...
❥ Bom fim de semana!
Beijinhos.♩♫♬°º•.¸
Brasil.°º✿
Que elegante su mesa me gusta la raìz de hinojo aquì solo se usa para ensaladas ,genial idea Candy,abrazos.
ОтговорИзтриванеКате, чудесни снимки и интересно предложение!
ОтговорИзтриванеЧинийките ти са много симпатични!
Прегръдка и хубаво настроение през новата седмица!