Съботите и неделите са дните, в които прекарваме най-много време със семействата си, с близките. Дните протичат различно: разходки, готвене, домашни неща:). Отдавна мислех да започна една нова тема в блога – за уйкендите, въпреки, че досега съм публикувала много от тях, но не съм го отбелязвала в отделна категория. Не мисля да давам отчет на всички почивни дни:), но като идея ми допада, някак уютно е.
Питката на баба
И преди съм споделяла, че баба ме е учила да меся. Разбира се тогава бях дете. Може би повече се забавлявах, отколкото да усвоявам разни тънкости:). Нямам много публикувани питки в блога, не меся често. Повече за празници, или пък понякога в събота или неделя. Но пък го правя с удоволствие, дори и резултата да не е изумителен, домашно приготвеният хляб е най-вкусен. Баба беше майсторка на питките. Печеше ги в печка а дърва, такъв уют! Най-любима ми беше тази на топчета. И все още когато видя такава питка си спомням точно за детството, за онова безгрижно детство...
Веднъж седнах на тестото, докато го беше покрила да втасва:))), дори не ми се скара, просто го премеси и готово. Как се смяхме:). Та днешната питка е тази, от детството, моята най-любима питка, питката на баба Екатерина.
Продукти:
Ще дам продукти за 1/2 доза, защото питката на баба беше доста голяма. Но ако ви е необходима по-голяма питка може да удвоите дозата.
За тава с размер .. см:
500 гр брашно
½ кубче мая / 21 гр. /
100 мл приятно топла вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
2 с.л. кисело мляко
1 яйце+1 белтък
50 мл приятно топла вода
1 жълтък за намазване
Приготвяне:
Разтворете маята в купа с водата и захарта. Оставете я да шупне.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче.
В кладенчето поставете солта, яйцето и белтъка, олиото, киселото мляко и шупналата мая. Добавете още около 50 мл приятно топла вода.
Замесете меко тесто.
Месете продължително около десетина минути. При нужда добавете още брашно.
Направете тестото на топка и го ударете няколко пъти в масата/плота/.
Поставете го в набрашнена тава/купа и го покрийте с кърпа. Оставете го да втаса, докато си удвои обема.
Извадете го, премесете го и оформете равни малки топки, примерно 8 бр.
Подредете ги на разстояние една от дурга, в тава, намазана с олио и поръсена с брашно или застлана с хартия за печене.
Покрийте ги с кърпа и оставете да втасват до двойно увеличаване на обема.
Намажете питката с разбит жълтък с малко вода. Изпечете я в предварително загрята фурна на 190 градуса, на по-ниска скара, за около 40 минути.
Извадете питката и я напръскайте с вода, съвсем леко! Завийте я с кърпа и я оставете да престои за 10-15 минути, да омекне.
Златни картофки
Тези картофки видях при Роси, после бях забравила за тази рецепта, докато тези дни във Фб Еликсирчето не ни изкуши отново:). За пръв път ги приготвих за РД на едно детенце. Видях ги и реших, че те ще са гарнитурата на ястието. Изобщо не се двоумих, тъй като всичко, което съм правила от блога на Роси винаги е било много вкусно и най-вече сполучливо. Роси, мила, благодаря ти, че сподели и тази рецепта! Аз наистина досега не я бях срещала. Благодаря и на дамата, която ги е публикувала в бг мама!А днес са гарнитура към популярните напоследък ребърца от Мина:).
Продукти:
* за тефлонов тиган със средна големина
5-6 средни картофа
2 с.л. зехтин или олио
1 с.л. краве масло или маргарин, подходящ за готвене
1 голяма глава лук
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Обелете и измийте картофите. Подсушете ги.
Разрежете ги първо на две по дължина, след което ги нарежете на тънки шайби.
*При Роси има постъпкови снимки.
Загрейте зехтина/олиото/ + маслото в тигана и добавете картофите.
Посолете и поръсете черен пипер. Разбъркайте.
Поставете капак, ако нямате капак може да използвате и някаква по-голяма чиния. /Внимавайте да не се изгорите/. Оставете ги да се готвят на средна степен на котлона, като разбърквате от време на време.
Задушете картофите докато омекнат.
Добавете нарязаният на полумесеци лук и разбъркайте. Отново поставете капака и оставете да се готвят докато започнат да се оцветяват леко в златисто, като отново разбърквате от време на време.
Чудесни са картофките и подходящи за гарнитура, както и за самостоятелно хапване.
Ребърца с карамелизиран лук
Ребърцата по рецепта на Мина, които показах в предишната публикация, но този път завих само с алуминиево фолио.И няколко есенни снимки от следобедната ни разходка:
Пожелавам ви приятни и уютни почивни дни!
Кате, всичко е толкова уютно винаги при теб... А идеята ти за уикендите е чудесна. :) Хубаво е да си подаряваме повече такива мигове - вкусни, споделени, любими!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Катее! :)
Ох ... на какви вкусотии попадам тук :)
ОтговорИзтриванеКате, от нищо няма да откажа ... но питката ти е разкошна, вдъхновяваща! Като маргаритка е разцъфнала :) И на разходката тръгвам с вас, ако ме вземете с домашният ми любимец, че тук вече за разходки не става а при теб гледам Слънце грее :)
Темата за почивните дни ми е любима от сега, това е моето време и винаги ми е ограничено в един ден и опитвам от всичко. Питката е великолепна! Прегръдка от мен!
ОтговорИзтриванеСтрахотно меню, питките са неустоими!!!
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки от мен :)
Кате, не знам защо мислиш, че не си усвоила тънкостите от баба си!Питката ти е страхотна! И картофките! И разходката в есенната гора със закъснели цветчета и гъбки, извисили шапчици!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
И уютно, и есенно, и много вкусно...питката е страхотна,Кате!
ОтговорИзтриванеС усмивка
Мария
Много уютно и красиво! Страхотна питка си направила! Обичам много питки, но не съм се осмелявала все още да приготвя. Така прекрасно както си обяснила-мога и да се пробвам!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! И усмихната неделя! :)
В почивните дни се готви най-спокойно.Виждам и при теб е било така.Питките са просто вкусотия,Кате!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Уютно, топло, вкусно и много умилително е при теб, Кате! Представям си как ви се е усладило след разходка в този великолепен парк! И мен разсмя с курдисването ти върху питката на баба:))), ама такива са бабите - добри и великодушни!
ОтговорИзтриванеЦелувки, Бонбон и хубава нова седмица ти желая:*!
Вкусно, красиво и много релаксиращо. Докато четях написаното за миг видях себе си. Събота и неделя минава точно по описания начин- нещо вкусно за близките,ако може ново и една дълга разходка в парка или покрай морето.
ОтговорИзтриванеУспешна и позитивна нова седмица!
АМи хубаво ще е да ни приготвиш туй онуй за почивните дни- голям кеф ще е да хапна домашна питка, и да, най-добре опечена в бабината печка;) Прегръдка, бонбон, причтна разходка другия уикенд!
ОтговорИзтриванеКате, честита нова рубрика, обещава да бъде много интересна.А менюто ти е блестящо, чупвам си от питката на баба.
ОтговорИзтриванеМного хубава идея, Кате,
ОтговорИзтриванецялата публикация е красива, уютна и много вкусна -
харесва ми и понеделник сутрин.
Питката ти е прекрасна и снимките, също,
поздравления, хубава и усмихната нова седмица, Диана
Кате, при теб е уютно, вкусно и ралаксиращо. Така се почувствах когато четях публикацията ти. Страхотна си. Поздрави!
ОтговорИзтриванеУютно и вкусно! Хубава седмица, Кате!
ОтговорИзтриванемммм,чудно си хапнах,даже преядох,ама то от толкова вкусни предложения може ли да си обуздае апетита,Кате?!
ОтговорИзтриванеРазходих се,вдъхнах свеж въздух,напълних очи с есенни багри....благодаря ти за този комплексна публикация,Кате!Приветствам рубриката!
Питката е изгряла като едно слънце,като една есенна маргаритка е,прекрасна!
Трябва да призная,че с тези картофки най-първо ме е гощавала свеки,тя е руски человек и предполагам,че рецептата има тамошни корени.Да ме питаш защо не съм я питала как ги прави,ами чак като ги видях в посочения източник се научих да ги правя и аз.
У дома са топ-любими.
Прегръдка от мен и хубава нова седмица!
Un pan hecho en casa es lo más delicioso y mucho mejor si es de la abuela me imagino el aroma inunda tu casa,los paisajes la arboleda es maravillosa,que buena fotògrafa eres Candy felicitaciones,abrazos.
ОтговорИзтриванеМнооого уютно! И питката, и ребърцата, и картофките са фантастични! Много бих им се зарадвала за вечеря :)
ОтговорИзтриванеех че хубаво
ОтговорИзтриванеми стана с тези
снимки и
ми се дояде
нещо
с ЛУК:)
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеЗлатна есен, ех колко е красива София през този сезон !
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванеБлагодаря за страхотната питка! Мнаго вкусна се получи.
Поздрави,
Светла
Привет, Светле! И аз благодаря, че остави толкова положителен коментар:)! Да ви е сладко! Поздрави!
Изтриване